25.1.13

Μετά το Πάσχα θα έχουμε καλή εικόνα


«Μετά το Πάσχα θα έχουμε καλή εικόνα για το που θα πάει η Οικονομία». Αυτό ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής έρευνας της Eurobank, κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Το Περιεχόμενο της Ανάπτυξης» που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ και το Konrad-Adenauer-Stiftung - KAS.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο τέλος του 2014 το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στα 2/3, ή στο 1/2 του μέσου όρου της παλιάς Ευρώπης των 15.

Ουσιαστικά σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαρδούβελης, το επίπεδο διαβίωσης στην Ελλάδα θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1990. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, ο “μπούσουλας” υπάρχει για να επηρεάσουμε θετικά τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που συναντούν οι εν δυνάμει επενδυτές όπως η εύρεση χρηματοδότησης, ο υψηλός κίνδυνος και η αβεβαιότητα, ενώ προέβλεψε ότι το πακέτο της ΕΤΕπ για το 2013 θα έχει αναπτυξιακό αντίκτυπο στη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να περάσει το μήνυμα «αισιοδοξία χωρίς εφησυχασμό» και υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί και αποφασισθεί, ενώ ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, σημείωσε ότι o τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε κλάδο στρατηγικής σημασίας και να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής που οδηγεί το τρένο της εθνικής οικονομίας προς τα εμπρός.

Ο καθηγητής Alexander Kritikos, του German Institute for Economic Research Berlin, ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, έχει πολύ ασθενή οικονομία». Ο ίδιος εστίασε στην ανάπτυξη «επενδύσεων» στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία ενώ κάλεσε τους συμμετέχοντες να σκεφτούν μια διαφορετική στρατηγική προκειμένου η Ελλάδα να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης.

Πάντως όπως είπε τα κεφάλαια που κατευθύνονται σήμερα στο R&D στη χώρα είναι μόλις 0,05% του ΑΕΠ όταν ένα καλό ποσοστό είναι στο 3%, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/753668/Article.aspx

Την πρόβλεψή του ότι η ανεργία θα φτάσει στο 27% το 2013 αλλά και ότι το 2014 το επίπεδο διαβίωσης στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο χαμηλά δεκαετιών του 65,5% του κοινοτικού μέσου όρου (από 80,9% το 2007 και 71,7% το 1995) παρουσίασε ο οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής έρευνας της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και του Konrad-Adenauer-Stiftung-KASμε θέμα “Το Περιεχόμενο της Ανάπτυξης”.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και επικαλούμενος μελέτη υπογράμμισε ότι αν υπάρξει αύξηση ανταγωνιστικότητας κατά 30%, μπορεί από μόνη της να επιταχύνει τις εξαγωγές κατά 8% έως το 2020. Επεσήμανε επίσης ότι σημειώθηκε πρόοδος στην επιβράδυνση του πληθωρισμού και της δημόσιας κατανάλωσης.

Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και την υστέρηση που υπάρχει στις επενδύσεις, οι οποίες ενώ την προηγούμενη δεκαετία (2001-2009) έφταναν στο 22,8% του ΑΕΠ, το 2012 υποχώρησαν στο 14% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε δείκτες όπως αυτός της διαφθοράς, της επιβολής του νόμου και της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1715617

http://www.hardouvelis.gr/FILES/SPEECHES/GH_KAS_IOBE_JAN_24_2013.pdf

__________________________________________________

καλή εικόνα για το κάτι παραπάνω, με τα μέχρι σήμερα δεν χρειαζομαστε περισσότερα για να εκτιμούμε ότι θα είναι ..γρουσούζικο...

-26% έως το τέλος του 2014 εκτιμά, κάτι ΑΠΟΛΥΤΑ ακριβές με τα όσα ξέρουμε σήμερα
(που τα έγκριτα site αποσιωπούν)
  • οι επόμενοι 4-5 μήνες ("τέλος Μάρτη" έλεγαν το Δεκέμβρη) θα είναι καταλυτικοί καθώς θα έχουμε διάφορα που θα επιδράσουν, πχ μέσα Μάρτη ο Παπακωνσταντίνου, οι μειωμένοι μισθοί, οι συντάξεις και οι φόροι
  • Ιούνιο-Ιούλιο υφαίνονται τα σενάρια
  • Αύγουστο έχουμε απόφαση
  • Σεπτέμβριο και μετά έχουμε υλοποίηση, όσο νωρίτερα τόσο χειροτερο (μεγαλύτερη χιονοστιβάδα)
στο ανωτέρω πλαίσιο, διακρίνω κινήσεις που να διασφαλίζουν διεξόδους ακόμα και εκεί που έχει απορριφθεί
το πρόβλημα συζητείται κυρίως εντός εγχώριας ελίτ, αυτή δεν κινείται ομοιόμορφα καθώς φοβάται ότι όσα δεν παραχωρεί στους ντόπιους θα παρθούν από τους ξένους

 

No comments: