25.1.13

Στο μέσον της διαδρομής

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία και για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποκαλύπτει την πρόοδο, αλλά τις καθυστερήσεις, τις αβεβαιότητες και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν ανατροπές.
Παρά το γεγονός ότι καταγράφει τις σημαντικές θυσίες τις οποίες έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός, λόγω των σκληρών μέτρων, το Ταμείο προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη ούτε στο μέσον της διαδρομής που πρέπει να διανύσει».
Η φράση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Υπονοεί κατ' αρχάς την εγρήγορση που πρέπει να επιδείξουν οι Αρχές, παρακολουθώντας την πορεία του προγράμματος και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται, για να επανέλθει στη σωστή τροχιά. Θεωρεί ότι δεν αρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων του προγράμματος, κυρίως όσον αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με την υπόθεση εργασίας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διετία 2013-2014 θα αποδώσουν, το ΔΝΤ  εκτιμά ότι, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, για το 2015 και 2016 θα απαιτηθούν και πρόσθετα μέτρα, το ύψος των οποίων θα διαμορφωθεί μέχρι 4,2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το ακαθάριστο ύψος των μέτρων, ενώ η καθαρή τους επίπτωση διαμορφώνεται σε 2,8 δισ. ευρώ το 2015 και σε 1,1 δισ. ευρώ, συνολικά 3,9 δισ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι εκείνα που νομοθετήθηκαν πρόσφατα είναι τα τελευταία. Δεν θα είναι αρκετά να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργήσει η παράταση του προγράμματος.
Το Ταμείο αφήνει να διαφανεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δώσει διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων με όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Διαφορετικά, χωρίς τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά η όποια βοήθεια και με τη μορφή που θα δοθεί στην Ελλάδα δεν θα είναι απεριόριστη.
Το κλειδί της επιτυχίας του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Και μάλιστα σύντομα. Παράλληλα, δεν πρέπει να ανακοπεί και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που πολλοί θεωρούν ως αναγκαία και για την επάνοδο και για την εμβάθυνση της ανάκαμψης. Πολλαπλό το χρέος και η αποστολή των κυβερνώντων. Τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, για την οποία πολλοί ομιλούν, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη στήριξη όλων όσοι πλήττονται από την κρίση, οι οποίοι πληθύνονται.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/521694

No comments: