25.1.13

Βρετανία: Συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο (αντί του -0.8% λόγω ΟΑ)

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, αφήνοντας τη Βρετανία αντιμέτωπη με το ρίσκο της τρίτης ύφεσης από το 2008. Στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις, η στατιστική υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3% στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και θα σημείωνε άνοδο 0,3% σε ετήσια βάση. Εάν η οικονομία συρρικνωθεί ξανά στο α΄ τρίμηνο του 2013, αυτό θα σημαίνει ότι η Βρετανία είναι ξανά σε ύφεση –όπως προσδιορίζεται από μερικούς οικονομολόγους, η συρρίκνωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνο. Θα πρόκειται για την τρίτη συρρίκνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κρίση που έπληξε τη χώρα το 2008, μια κατάσταση που οι οικονομολόγοι περιγράφουν ως triple-dip ύφεση.

Το ΑΕΠ βρίσκεται τώρα 3,3% χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση, στο α΄ τρίμηνο του 2008, και έχει αναπτυχθεί μόλις 0,5% από το γ΄ τρίμηνο του 2010, σχεδόν αμέσως μετά από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση συνασπισμού. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο κύριος λόγος για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι η υποχώρηση της παραγωγής στον κλάδο της εξόρυξης, κατά 10,2% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο,  που αποτελεί την μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1997.

Η πτώση στην παραγωγή της εξόρυξης  των λατομείων οφείλεται στο πετρελαϊκό πεδίο Buzzard, το μεγαλύτερο στη Βόρεια Θάλασσα, έκλεισε για συντήρηση. Η πτώση στο ΑΕΠ δ΄ τριμήνου αποτυπώνει επίσης την απουσία της επιπλέον δραστηριότητας που υπήρχε στο γ΄ τρίμηνο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

© Dow Jones Newswires

No comments: