Ο εφιάλτης της χωρίς ανάσα πτώσης η οποία ουσιαστικά χαρακτήρισε το α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς επιστρέφει στο Χ.Α καθώς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι μεγάλοι ξένοι brokers ρευστοποιούν επιθετικά θέσεις σε τραπεζικά blue chips και δευτερευόντως σε τίτλους Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Τα δείγματα για το Χ.Α. είναι ανησυχητικά.
Στο επίκεντρο των ισχυρότερων πιέσεων όπως και τον Ιανουάριο βρέθηκαν και πάλι οι τίτλοι των EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο τραπεζών οι επιθετικοί ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων και επομένως οι ανησυχίες για το κόστος χρηματοδότησης μετά την προαναγγελία αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% και την έναρξη του νέου γύρου ανταγωνισμού στην Ελλάδα για προσέλκυση προθεσμιακών καταθέσεων. Με δεδομένο ότι ήδη από το α΄ τρίμηνο είχε διαφανεί ότι σε κάποιες τράπεζες οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις είχαν προσκτηθεί με αρνητικό περιθώριο με αποτέλεσμα συνολικά το περιθώριο της κατηγορίας να υποχωρήσει στις 2 μονάδες βάσης (!!), χρηματιστές και διαχειριστές εκτιμούν ότι κατά το β τρίμηνο ίσως υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις σε αυτό το μέτωπο.
Ανησυχία που εξηγεί σε σημαντικό βαθμό τις ρευστοποιήσεις και βεβαίως τις μεγάλες short θέσεις και καθιστά από χθες κυρίαρχη την αίσθηση ότι οι αγορές και βεβαίως το Χ.Α. θα κινηθούν προς τα χαμηλά έτους για να δοκιμάσουν την αντοχή τους.
Άλλωστε, λίγο πριν κλείσει το β τρίμηνο η προσφορά επιτοκίου 5,8% για 6μηνη προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η σχέση προθεσμιακών καταθέσεων με αυτές του ταμιευτηρίου έχει βρεθεί στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων ετών (κάποιοι αναφέρουν πλέον λόγο ένα προς ένα) και μια τέτοια αλλαγή σύνθεσης θα κτυπήσει κατευθείαν στα περιθώρια μια και οι καταθέσεις ταμιευτηρίου προσφέρουν ακόμη στις τράπεζες ένα περιθώριο της τάξης των 10 μονάδων βάσης. Η EFG Eurobank έδωσε χθες νέο χαμηλό (16,40 ευρώ ενδοσυνεδριακό χαμηλό, 16,58 ευρώ κλείσιμο) με πωλήσεις από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ξένων brokers (Citigroup, Goldman Sachs, Deutsche Bank ). Η Πειραιώς απέχει ακόμη από το χαμηλό των 16,30 ευρώ που σημείωσε στις 20/3 πιέζεται όμως εξίσου έντονα με την EFG Eurobank. Χθες έκλεισε στα 19,40 ευρώ ενώ είδε ενδοσυνεδριακά και τα 19,26 ευρώ. Την σκυτάλη των επιθετικών πωλήσεων πήρε από την Citigroup άλλος αμερικάνος broker. Χρηματιστές και διαχειριστές εκτιμούν ότι αν το κλίμα παραμείνει κακό διεθνώς η ένταση των ρευστοποιήσεων θα αγγίξει και τους άλλους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους υπενθυμίζοντας το προηγούμενο του Ιανουαρίου όταν αρχικά πιέστηκαν έντονα EFG Eurobank και Πειραιώς και εν συνεχεία οι υπόλοιπες τράπεζες. Το Χ.Α επιστρέφει στον αστερισμό της ανησυχίας για το αν τα επιχειρησιακά σχέδια τριετίας που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες θα παραμείνουν σε τροχιά εκπλήρωσης και τα αποτελέσματα β και γ τριμήνου θα κρίνουν εν πολλοίς το αν υπάρξουν αναθεωρήσεις ή ανάγκη αναθεωρήσεων. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι τότε οι έντονες ζυμώσεις που διενεργούνται εδώ και μερικούς μήνες για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα έχουν πιθανώς καρποφορήσει χαρίζοντας προσδοκίες M&A που θα λειτουργήσουν ως εφεδρεία τόσο για τις τράπεζες όσο και για το Χ.Α. Προς το παρόν οι ξένοι είναι καθαροί πωλητές στο Χ.Α. μειώνοντας θέσεις πέραν των τραπεζών και στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων που εξασφαλίζονται από τις πωλήσεις επανατοποθετείται στο Χ. Α και κυρίως σε κλάδους με αμυντικά χαρακτηριστικά όπως τα Τυχερά Παιχνίδια (ΟΠΑΠ και δευτερευόντως Intralot) τα τρόφιμα (Coca Cola) και οι Κατασκευές (ΕΛΤΕΧ, JP Άβαξ).
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/336810/Article.aspx
Σαν να κοντεύουμε...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment