6.6.08

Αλογοσκούφης: Σε πλεονεκτική θέση η Ελλάδα παρά την επιβράδυνση

Ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι οι εργασίες της υπουργικής Συνόδου των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, κατά την οποίαν έγιναν γνωστές οι «διορθώσεις προς τα κάτω» των προβλέψεων για το 2008, με συνέπεια την επιβράδυνση της οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που, όπως τονίστηκε, χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα διεθνώς.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την σημασία που έχει ο συντονισμός των χωρών για την αντιμετώπιση των δυσκολιών:
«Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία - είπε ο υπουργός - για να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς θα συντονίσουμε καλύτερα τις πολιτικές μας. Σε όλα τα ζητήματα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε καλύτερα, ώστε να μην κάνει κάθε χώρα ό,τι είναι καλό γι' αυτήν, αγνοώντας τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν για τον υπόλοιπο κόσμο».
Η χρηματοπιστωτική κρίση, εξήγησε ο υπουργός, οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, των τροφίμων και του πετρελαίου, δημιούργησαν το δύσκολο διεθνές περιβάλλον με συνέπεια την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μεγάλες περιοχές του κόσμου. Ένα γκρίζο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο η Ελλάδα φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα από άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης:
«Στην Ελλάδα, ευτυχώς, παρά την επιβράδυνση, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από όλες τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου και στα πλαίσια της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι διπλάσιος σχεδόν από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Οι πολιτικές αντιμετώπισης υπάρχουν
Έχουν, επίσης, αναπτυχθεί πολιτικές και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο, που πιστεύω πως θα βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία να ξεπεράσει την κρίση από το 2009 και μετά, ώστε να μπορέσουμε να ξαναμπούμε σε μια περίοδο μεγαλύτερης ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα είναι 3,5% όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης υπολογίζεται στο 1,7%.
Σε ερώτημα δημοσιογράφου για το εάν είναι σύμφωνος με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας ο υπουργός απάντησε:
«Οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών γίνονται από τους ειδικούς. Σε γενικές γραμμές, δεν έχουμε κάποια σημαντική αντίρρηση σε αυτά τα οποία λέγονται. Ασφαλώς, εμείς δεν είμαστε σχολιαστές των εξελίξεων όπως είναι οι διεθνείς οργανισμοί. Εμείς παίρνουμε τα μηνύματα και από τους διεθνείς οργανισμούς και από τις οικονομικές εξελίξεις και αυτό που επιθυμούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την οικονομική πολιτική ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματα που προέρχονται από τη διεθνή οικονομική κατάσταση».
Οι αυξήσεις των ελληνικών μισθών είναι υψηλότερες από την ευρωζώνη
Σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι: «Από την εισδοχή μας στην ευρωζώνη ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερος από τις υπόλοιπες χώρες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα, τα χρόνια που πέρασαν, είναι κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερες από το μέσο όρο στην ευρωζώνη» και σημείωσε ότι εκεί όπου υπάρχουν ζητήματα, αντιμετωπίζονται από τα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, και την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών καταστάσεων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την αύξηση του ΕΚΑΣ, με την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ καθώς και με τις αυξήσεις των επιδομάτων ανεργίας.
«Οι μισθολογικές αυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί στην Ελλάδα καλύπτουν τον πληθωρισμό και αυτό τουλάχιστον σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία είναι ένα θετικό στοιχείο. Τους επόμενους μήνες θα ενεργοποιήσουμε και το ταμείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, με ειδικά επιδόματα γι' αυτούς οι οποίοι έχουν ανάγκη και οι οποίοι επηρεάζονται από τον πληθωρισμό»
δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.
Σε άλλο ερώτημα για το πως μπορεί ν'αντιμετωπισθεί ο αντίκτυπος της κρίσης στα χαμηλά εισοδήματα της Ευρώπης, ο υπουργός υποστήριξε τον συνδυασμό τριών επιλογών: Ανταγωνισμό, επαναπροσανατολισμό των δαπανών με κοινωνικές μεταβιβάσεις και ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα και εξήγησε:
- Εάν επιταχύνουμε την φιλελευθεροποίηση των αγορών και ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, θα έχουμε αντίκτυπο στις τιμές.
- Ο αυξημένος πληθωρισμός προκαλεί ζητήματα στρεβλώσεων σε διάφορες χώρες. Με την αναδιάρθρωση των δαπανών εστιάζοντας τις προσπάθειές μας στις κοινωνικές μεταβιβάσεις θα βοηθηθούν τα χαμηλά εισοδήματα που πλήττονται από την αύξηση των τιμών.
- Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να ασκήσουμε όλη την επιρροή μας σε διεθνή φόρα και διεθνείς οργανισμούς, να συντονιστούμε με τους εμπορικούς εταίρους μας για την καταπολέμηση των ανισορροπιών. Προς αυτήν δε την κατεύθυνση, είναι επείγον να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα όσον αφορά στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: