13.6.08

Deutsche: Γιατι οι κεντρικές τράπεζες θέλουν ισχυρότερο δολάριο

Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού έχει εντείνει τις ανησυχίες των κεντρικών τραπεζών που βλέπουν στα νέα στοιχεία τάση επιδείνωσης και εξάπλωσης των πληθωριστικών προσδοκιών στην παγκόσμια οικονομία. Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed το καλοκαίρι πρέπει να θεωρούνται αρκετά πιθανές στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών καταναλωτή. Όπως ανέφερε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, οι νομισματικές αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν άμεσα την τιμή του πετρελαίου. Μπορούν όμως να συγκρατήσουν τις υφέρπουσες πληθωριστικές προσδοκίες πριν ξεφύγουν και αυτές από τον έλεγχο. Όπως έχουν τα πράγματα, οι αγορές περιμένουν αύξηση 0,25% από την ΕΚΤ τον Ιούλιο που θα φέρει το παρεμβατικό επιτόκιο στο 4,25%. Οι απόψεις διίστανται για το τι θα ακολουθήσει μετά. Τα futures δίνουν 70% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου και από τη Fed τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η αντίδραση των νομισματικών αρχών στην προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού θα ωφελήσει το δολάριο. Το επιχείρημα είναι ότι οι αρχές επιθυμούν ένα ισχυρότερο δολάριο για να προκαλέσουν διόρθωση στις τιμές των εμπορευμάτων (commodities) και οι εν λόγω παρεμβάσεις τους έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την αγορά συναλλάγματος.
“Ενα από τα διδάγματα της δεκαετίας του 1970 ήταν ότι η ύφεση στην οποία αναγκαστικά οδηγήθηκε η οικονομία για να απαλλαγεί από τον υψηλό πληθωρισμό ήταν οξεία. Για τον λόγο αυτό οι κεντρικοί τραπεζίτες σήμερα είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με τον πληθωρισμό. Αυτό που έχει διαφανεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι η άποψη των νομισματικών αρχών ότι μέρος της αρμόζουσας πολιτικής για να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να είναι ένα ισχυρότερο δολάριο. Αυτό φαίνεται από την προσοχή που δίνει η Fed πρόσφατα στις κινήσεις του δολαρίου, παρεμβαίνοντας προφορικά. Φαίνεται επίσης και από το πόσο γρήγορα έσπευσαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να ξεκαθαρίσουν ότι δεν επίκειται νέος κύκλος ανόδου των επιτοκίων όταν είδαν το ευρώ να ενισχύεται από την προειδοποίηση του Trichet για πιθανή αύξηση του κόστους χρήματος τον Ιούλιο. Το σκεπτικό τους στηρίζεται στην αντίστροφη σχέση που έχει παρατηρηθεί ανάμεσα στο δείκτη CRB των εμπορευμάτων και το δολάριο.”
http://www.capital.gr/news.asp?Details=521862

No comments: