15.7.08

«Διπλά» βιβλία αξίας 1,1 τρισ. δολ.

Σημαντική απειλή θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία της αμερικανικής Citigroup που δεν καταγράφονται στους ισολογισμούς της και τα οποία έχουν απορροφήσει τιτλοποιημένα στεγαστικά και άλλα χρεόγραφα. Οπως επισημαίνεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, o διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, Βίκραμ Πάντιτ, δεν αναφέρθηκε σε πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία, ύψους, 1,1 τρισ. δολαρίων, όταν ανακοίνωσε τον Μάιο σχέδια για την εκκαθάριση των λογιστικών καταστάσεων από προβληματικά στοιχεία, της τάξεως των 2,2 δισ. δολαρίων.
Καθώς, όμως, η τρέχουσα πιστωτική κρίση δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης, οι επενδυτές της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ ανησυχούν μήπως τα «σκιώδη» περιουσιακά στοιχεία των 1,1 τρισ. δολαρίων εκθέσουν σε μεγαλύτερους κινδύνους τη Citigroup. Αναφερόμαστε σε επενδυτικά οχήματα για τη διάθεση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων ή την έκδοση χρεογράφων βραχυπρόθεσμου δανεισμού και CDOs για το repackaging ομολογιακών δανείων. Οι υποψίες των αγορών εγείρονται με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Citigroup για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δρομολογημένη για τις 18 Ιουλίου.
Εκτός των 400 δισ. δολαρίων που έχουν ανακοινωθεί σε διαγραφές από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, υπολογίζεται πως επτά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup, είναι εκτεθειμένα σε εγγυήσεις 300 δισ. δολαρίων για τιτλοποιημένα δάνεια και ομόλογα εκτός ισολογισμών, τα οποία δεν χαίρουν και της καλύτερης βαθμολογίας. Σε αυτές της εκτιμήσεις κατέληξε έρευνα της RiskMoietrics Group, η οποία τονίζει τους κινδύνους που αναδύονται για την αξιοπιστία αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Από πέρυσι έχει καταγραφεί η πρώτη ετήσια πτώση στις τιμές των ακινήτων μετά τη Μεγάλη Υφεση, ενώ σε ρεκόρ έχουν φθάσει οι επισφάλειες στις πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια και τα εμπορικά χρεόγραφα. Μόνον η Citigroup αναγκάστηκε να διασώσει εννέα επενδυτικά οχήματα από πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων επτά πιστωτικών παραγώγων (SIVs).
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/07/2008_277631

No comments: