13.3.09

6 «γκουρού» μιλούν για το ράλι

Το χθεσινό ράλι των αγορών έδωσε νέα τροφή στη διαμάχη των «ταύρων», όσων δηλαδή είναι αισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών, και των «αρκούδων», που προειδοποιούν για περαιτέρω διόρθωση της Wall Street, με τους πρώτους να? σηκώνουν κεφάλι για πρώτη φορά εδώ και πολύν καιρό.
Αυτό άλλωστε δείχνει και η? μεταστροφή ορισμένων από τις διασημότερες αρκούδες του κόσμου, όπως ο Στήβεν Λιούτχολντ και ο Μαρκ Φάμπερ.
Μαύρο στις Κασσάνδρες
Ο πρώτος προκάλεσε εντύπωση όταν πριν από λίγες ημέρες κάλεσε τους επενδυτές να αποφύγουν το πλέον διάσημο hedge fund του, το Grizzly Short Fund, το οποίο στοιχημάτιζε υπέρ της περαιτέρω διόρθωσης των μετοχών!
Σύμφωνα με τον κ. Λιούτχονλντ, το αμερικανικό χρηματιστήριο έφτασε στο ναδίρ του γι’ αυτό και οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν το Grizzly Fund, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο ενισχύθηκε κατά 74% το 2008.
Όσο για το πώς βλέπει την επόμενη μέρα στις αγορές, ο κ. Λιούτχολντ δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Προσωπικά δεν θα επένδυα στο Grizzly γιατί θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε μια γενικευμένη ανάκαμψη της αγοράς. Καλό είναι οι επενδυτές να εξετάσουν τις επενδύσεις σε μετοχές».
Βραχυπρόθεσμο ράλι
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η μεταστροφή του Μαρκ Φάμπερ, της μεγαλύτερης ίσως «αρκούδας» των αγορών, που έγινε διάσημος για την έγκαιρη πρόβλεψη του κραχ του 1987 στο αμερικανικό Χρηματιστήριο.
Ο Ελβετός «γκουρού», ο οποίος εκτόξευσε περαιτέρω τις μετοχές του προβλέποντας πρώτος το ράλι των ασιατικών αγορών την περίοδο 2002-2007, προκάλεσε αίσθηση το Σαββατοκύριακο προβλέποντας ανάκαμψη της Wall Street. «Οι μετοχές μπορεί να κάνουν ράλι από τώρα και μέχρι το τέλος Απριλίου», δήλωσε εκτιμώντας ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που προωθεί η Ουάσιγκτον μπορεί κατά τον ίδιο να αποτύχουν στο στόχο τους, την αποτροπή της ύφεσης, αλλά θα δώσουν ώθηση στις μετοχές.
Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα δεν βλέπει «ρόδινη» συνέχεια στις αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Φάμπερ, ο δείκτης S&P 500, o οποίος ανέκαμψε πάνω από τις 700 μονάδες μετά το ράλι της Τρίτης, ενδέχεται τους επόμενους μήνες να σημειώσει πτώση έως και κατά 27%, υποχωρώντας κάτω από τις 500 μονάδες, ιδιαίτερα αν όπως προειδοποιεί ο Ελβετός οικονομολόγος, σκάσει η «φούσκα» των αμερικανικών ομολόγων.
666
Με τις προοπτικές του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 ασχολήθηκε και το «μεγάλο κεφάλι» της Merrill Lynch, Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ. Ο τελευταίος είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο S&P 500, ο οποίος θεωρείται και ο αντιπροσωπευτικότερος δείκτης των αμερικανικών επιχειρήσεων, θα υποχωρούσε στα επίπεδα των 666 μονάδων, αριθμό που είναι διάσημος ως ο αριθμός του? Αντίχριστου.
Στο τελευταίο του ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, μια ημέρα πριν το ράλι δηλαδή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ML βλέπει πλέον το ναδίρ του S&P 500 στις 600 μονάδες, διατηρώντας την εκτίμηση ότι οι αγορές δεν πρόκειται να δουν φως στο τούνελ πριν τον Οκτώβριο του 2009.
Ράλι για? «κορόιδα»
Την ίδια μέρα μια ακόμα? «αρκούδα», ο Νουριέλ Ρουμπίνι προειδοποιούσε από την ιστοσελίδα του ότι τα διεθνή χρηματιστήρια ενδέχεται να υποχωρήσουν ακόμα χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, καλώντας ιδοποιώντας τους επενδυτές να μην ξεγελαστούν από ένα επικείμενο ράλι.
Όπως επισημαίνει, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός νέου «ράλι αρκούδων», όπως αποκαλείται η ανάκαμψη των μετοχών σε μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης. Ο ίδιος όμως, κάνει λόγο για «ράλι κορόιδων» που θα εξατμιστεί όπως ακριβώς έγινε και με τα προηγούμενα πέντε που έχουν εκτυλιχθεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.
Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που έγινε διάσημος προβλέποντας από το 2006 τη σημερινή κρίση, δίνει πιθανότητα μια στις τρεις η ύφεση στις ΗΠΑ να έχει σχήμα L, δηλαδή να είναι μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Σε αυτήν την περίπτωση, λέει, το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να προβληματίζει είναι τα χρηματιστήρια, καθώς θα υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Στο δια ταύτα, ο κ. Ρουμπίνι προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 600 ή και στις 500 μονάδες, ενώ για τον Dow Jones κατεβάζει τον πήχη στα επίπεδα των 5.000-6.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους.
Ράλι ανακούφισης
Ο Μπομπ Ντολ, αντιπρόεδρος της BlackRock, βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Ο ίδιος εστιάζει στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και να διευκολύνουν την κυκλοφορία του χρήματος στην πραγματική οικονομία.
Την ίδια ώρα, λέει ο κ. Ντολ, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει υπερβολικά αρνητικές εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο. Όπως επισήμανε τη Δευτέρα, οποιαδήποτε ένδειξη που πηγαίνει κόντρα στο απαισιόδοξο σενάριο θα πυροδοτούσε ένα ράλι ανακούφισης στις αγορές.
Μια ημέρα μετά οι απόψεις του δικαιώθηκαν, καθώς οι αισιόδοξες προβλέψεις της Citigroup για το πρώτο τρίμηνο του 2009, έστειλε στα ύψη τις μετοχές εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τον κ. Ντολ, η αγορά θα ανακάμψει αν προκύψουν στοιχεία που δείχνουν τόνωση της κατανάλωσης και σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων. Ο ίδιο δίνει σημαντική πιθανότητα τα στοιχεία αυτά να προκύψουν το επόμενο διάστημα.
Δεν πάει άλλο
Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο χειρότερα μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα για τον τραπεζικό κλάδο, έγραφε πριν το άνοιγμα της Wall Street την Τρίτη στο ενημερωτικό του σημείωμα ο Εντ Γιαρντένι, δίνοντας το «πράσινο φως» για αγορές.
Το επιχείρημά του είναι απλό: η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στον S&P 500 χτύπησε? «ταβάνι» τον Ιούνιο του 2007, όταν και διαμορφώθηκε στα 2,924 τρισ. δολάρια. Τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει στα 586 δισ. δολ...
Σύμφωνα με τον διάσημο για τις Ρεπουμπλικανικές του πεποιθήσεις Αμερικανό «γκουρού», οι πολιτικές της Ουάσιγκτον έχουν καταστρέψει συστηματικά την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών, ώστε οι μετοχές των τελευταίων να έχουν τόσο μεγάλη πτώση που να μην δικαιολογείται από τα όποια σφάλματα των διοικήσεών τους.
Χαρακτηρίζει δεν την πορεία αυτή των τραπεζών αυτοκτονική κι ως εκ τούτου μη διατηρήσιμη. Γι’ αυτό και εκτιμά ότι το ράλι θα έχει συνέχεια. Άλλωστε ο ίδιος βλέπει ενθαρρυντικές ενδείξεις στην αγορά των εμπορευμάτων: η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να αντανακλά ανάκαμψη της ζήτησης, κυρίως από την αγορά της Κίνας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=12734&pubid=6157106

3 comments:

mc said...

Εάν υπάρχει ομοιότητα με τις αρχές του '38, πράγματι ζούμε πυθμένα. Δεν βλέπω όμως σε ποιον θα άρεσε μια τέτοια ομοιότητα.

geokalp said...

σωστός!
o πρώτος που άκουσα να το λέει αυτό ήταν η Γιαμαντά...

mc said...

Πάντα είναι ενδιαφέρον να το λένε και άλλοι, ειδικά όταν δεν ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους. Δεν την γνωρίζω την κοπέλα, αλλά για ρίξε μια ματιά εδώ:

Indu 1938 vs 2009