Οι «27» αναμένεται να συμφωνήσουν ότι δεν θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους όσον αφορά τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ θα υποστηρίξουν ότι αυτό που προέχει είναι να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες εποπτείας στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον οικονομικές καταστροφές παρόμοιες με την τωρινή.
Παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να ενισχύσουν το πακέτο στήριξης της οικονομίας, τα κράτη-μέλη της ΕΕ προβάλλουν αντιρρήσεις, τονίζοντας ότι τα 400 δισ. ευρώ (3,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) που έχουν ήδη επενδύσει σε αυτό τον τομέα είναι αρκετά και ότι χρειάζεται χρόνος, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται ορατά τα αποτελέσματα αυτών των επενδύσεων στην οικονομία.
«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα εθνικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αν κάποιες χώρες της ΕΕ θεωρούν ότι έχουν περιθώρια να επενδύσουν περισσότερα, μπορούν να το κάνουν.
«Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες μας δεν είναι λέξεις, είναι πράξεις. Το έχω πει και πρωτύτερα: εφαρμογή, όχι νεύματα» είπε.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική των δημόσιων οικονομικών, οι «27», σε γενικές γραμμές, αναμένεται να συμφωνήσουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, το συντομότερο δυνατό, ώστε να σταλούν θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον, θα τονίζουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να γίνει, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Υπέρ της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα (hedge funds, κερδοσκοπικά κεφάλαια, αμοιβές στελεχών, ίδια κεφάλαια, αποθεματικά τραπεζών κτλ) έχουν ταχθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Η χρηματοδότηση έργων για την ενέργεια και το Διαδίκτυο αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται και η δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου, «Ναμπούκο», που θα διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Κασπίας Θάλασσας.
Η Γερμανία έχει εκφράσει καθαρά την αντίθεσή της προς τη χρηματοδότηση του «Ναμπούκο», ενώ αντίθετα, η Πολωνία και η Ουγγαρία θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα διευκόλυνε την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο αύξησης της έκτακτης χρηματοδότησης προς τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, των οποίων οι οικονομίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ αύξησε το ποσό χρηματοδότησης προς τις χώρες εκτός ευρωζώνης από τα 12 δισ. στα 25 δισ. ευρώ. Από το πακέτο αυτό έχουν ήδη λάβει οικονομική βοήθεια η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία.
Η τσεχική προεδρία έχει ταχθεί υπέρ μιας «Ανατολικής Συνεργασίας» με χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
Η Σύνοδος Κορυφής έρχεται ένα μήνα πριν την Σύνοδο των G-20.
No comments:
Post a Comment