12.4.09

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης

Σύσταση κρατικού φορέα με χαμηλότερα ασφάλιστρα έναντι του ιδιωτικού τομέα

Τhe Νew York Times

Ο πρόεδρος Ομπάμα πολύ σωστά απηύθυνε έκκληση για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της περίθαλψης ζητώντας από το Κογκρέσο να παρουσιάσει ένα σχετικό πρόγραμμα. Επ’ αυτού αναμένεται σκληρή πολιτική μάχη. Ενα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία είναι το εάν θα συμπεριληφθεί σε αυτό μία νέα προοπτική κρατικού σχεδίου που θα ανταγωνισθεί τα σχέδια του ιδιωτικού ασφαλιστικού κλάδου.

Πολλοί βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα «σχέδιο κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» και ως ένα βήμα προς την «κοινωνικοποιημένη ιατρική». Εκείνοι του Δημοκρατικού Κόμματος βρίσκουν ότι η έκκληση Ομπάμα είναι ζωτικής σημασίας. Οπως έχουν τα πράγματα, αξίζει να συζητηθεί ένα νέο σχέδιο κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον θα δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης επιλογής στους πολίτες, θα εξασφαλίζει την εντιμότητα των σχεδίων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και θα περιορίζει τα ασφάλιστρα και τις ιατρικές δαπάνες. Tο νέο κρατικό σχέδιο θα εξασφαλίσει μόνο ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης στα 46 εκατ. των Αμερικανών που τη στερούνται σήμερα, και στους οποίους σύντομα προβλέπεται ότι θα προστεθούν πολλοί ακόμη.

Ορισμένα σημαντικά σημεία του σχεδίου αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό την ασφαλιστική κάλυψη εκ μέρους του εργοδότη και την διεύρυνση των υπαρχόντων κρατικών ιατροφαρμακευτικών προγραμμάτων, όπως το Medicaid. Είναι πολύ πιθανή η δημιουργία ενός κρατικού ασφαλιστικού φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στον οποίο θα μπορούν να προστρέχουν ιδιώτες που δεν έχουν κάλυψη από τον εργοδότη τους, οι μικρές επιχειρήσεις και ενδεχομένως όσοι άλλοι επιθυμούν να ασφαλισθούν με χαμηλότερα ασφάλιστρα από εκείνα που ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Πολλοί από αυτούς, που είναι υπέρ της μεταρρύθμισης, προτείνουν να δημιουργηθεί ένα κρατικό σχέδιο κατά το πρότυπο του προγράμματος Medicare. Eάν εκπονηθεί σωστά, θα δώσει μία πολύτιμη προοπτική σε όσους δεν εμπιστεύονται τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, και θα τους προφέρει ένα καταφύγιο. Θα χρησιμεύσει ως μέτρο σύγκρισης για την απόδοση των ιδιωτικών ασφαλιστικών σχεδίων. Ενα κρατικό σχέδιο θα αποφέρει περισσότερους καρπούς στη ζητούμενη επιβράδυνση της αύξησης των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – αν και το πρόγραμμα Medicare δεν έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη επιτυχία στο σημείο αυτό. Το κρατικό σχέδιο θα έχει βεβαίως λιγότερες διοικητικές δαπάνες. Και ενδεχομένως θα εξαναγκάσει τους γιατρούς και τα νοσοκομεία να αποδέχονται χαμηλότερα νοσήλια από αυτά που δέχονται από τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς. Εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την επιβολή χαμηλότερων ασφαλίστρων και θα προσελκύσει περισσότερους πελάτες. Εξέχοντα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του ασφαλιστικού κλάδου κατηγορούν το κρατικό σχέδιο ότι είναι αντίθετο με τον θεμιτό ανταγωνισμό. Τα νοσοκομεία και οι γιατροί ανησυχούν μήπως θα αμείβονται καλά. Ομως θα υπάρχει ένα όριο ως προς τα νοσήλια που θα τους καταβάλει ή θα τους επιβάλει το κράτος, ώστε να μη σημειώνονται παρεκκλίσεις από τους στόχους του κρατικού σχεδίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

No comments: