Νικος Χ. Ρουσανογλου
Τη στήριξη της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως επίσης και συνολικά του κλάδου των κατασκευών μελετά το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα. Διαπιστώνοντας τη μεγάλη πτώση του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων ήδη από το καλοκαίρι του 2008, εξέλιξη που έχει περιορίσει σημαντικά και τα φορολογικά έσοδα από την κτηματαγορά, αναζητούνται μέτρα, τα οποία θα κατορθώσουν να τονώσουν τη ζήτηση και να οδηγήσουν σε αγοραπωλησίες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ιθύνοντες μπορούν να εξετάσουν κάποια από τα συνολικά 14 μέτρα (πλέον έξι προτάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων) που κατέθεσαν εκ νέου οι ενώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, των κατασκευαστών και των συμβολαιογράφων. Στα γενικά μέτρα για την αναθέρμανση της αγοράς, προτείνεται η επιδότηση για μια δεκαετία του επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον αυτό υπερβεί στο μέλλον το 5%. Παράλληλα, ζητείται η σύντμηση σε ένα μήνα της όλης διαδικασίας χορήγησης έγκρισης από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης για απόκτηση ακινήτου σε παραμεθόριες περιοχές από πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το συγκεκριμένο αίτημα διατυπώνεται εν όψει της θερινής περιόδου, καθώς οι πωλήσεις εξοχικών κατοικιών αναμένεται να καταβαραθρωθούν φέτος, αν δεν δοθούν κίνητρα στους αγοραστές. Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνεται και η τροποποίηση των προϋποθέσεων υπαγωγής των οικοδομικών επιχειρήσεων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΤΕΜΠMΕ, από κοινού με τη δανειοδότηση επιχειρήσεων για αγορά ακινήτων προς ιδιόχρηση με το 2ο ΤΕΜΠMΕ.
Βέβαια, οι ίδιες οι οικοδομικές επιχειρήσεις, διά στόματος του προέδρου τους κ. Δημ. Καψιμάλη, μόλις πριν από λίγες μέρες, τόνιζαν ότι η εικόνα των περισσότερων εταιρειών είναι θετική και σε κάθε περίπτωση καλύτερη από όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Αν λοιπόν, οι σχετικές δηλώσεις έχουν δόση αλήθειας, αναρωτιέται κανείς, γιατί θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα στήριξης των οικοδομικών επιχειρήσεων; Οι ίδιες επιχειρήσεις αρνούνται πεισματικά να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, ρίχνοντας τις τιμές των κατοικιών, πέραν κάποιων, περιορισμένης έκτασης, εκπτώσεων της τάξεως του 5-10%, τη στιγμή που κατακεραυνώνουν όποιον αναλυτή (εκτός κι αν προέρχεται από τραπεζικό όμιλο…) αναφέρει ότι οι τιμές οφείλουν να υποχωρήσουν κι άλλο, καθώς δεν συμβαδίζουν με την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού.
Παρά λοιπόν την «θετική» εικόνα των οικοδομικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον θεσμικό εκπρόσωπό τους, ζητείται, μεταξύ άλλων, η μείωση του ΕΤΑΚ για τα αδιάθετα κτίσματα των οικοδομικών εταιρειών από 6‰ σε 1‰, αλλά και η αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία (έως το τέλος του 2011).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment