14.4.09

ΗΠΑ: Μείωση λιανικών πωλήσεων - τιμών παραγωγού

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 1,1% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστεί αναιμική αύξηση, της τάξης του 0,3% κατόπιν πτώσης 0,1% στον προηγούμενο μήνα.

Πλην των πωλήσεων αυτοκινήτων, το λιανικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 0,9% ενώ οι αναλυτές περίμεναν αμετάβλητο μέγεθος.

Παράλληλα, σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε 1,1% τον Μάρτιο στην αμερικανική οικονομία.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι τιμές παραγωγού θα μειωθούν 2,2% κατόπιν μείωσης 1,3% στο προηγηθέν διάστημα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/490770/ArticleNewsWorld.aspx

Απροσδόκητη πτώση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάρτιο, επισκιάζοντας τις ελπίδες πως πλησιάζει η έξοδος της χώρας από το τούνελ της οικονομικής ύφεσης, ενώ τα στοιχεία για το δείκτη τιμών παραγωγού εγείρουν τις ανησυχίες για ενδεχόμενο αποπληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για άνοδο 0,3%.

Αξίζει να αναφερθεί πως το μέγεθος Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά, με το υπουργείο Εμπορίου να ανακοινώνει πως οι λιανικές πωλήσεις κατά τον τελευταίο μήνα του χειμώνα ενισχύθηκαν 0,3%. Αρχικά, είχε υπολογιστεί πως το μακροοικονομικό μέγεθος είχε διολισθήσει 0,1%. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν και οι πωλήσεις Ιανουαρίου σε άνοδο 1,9% από 1,8% προηγουμένως.

Η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις Μαρτίου απογοήτευσε οικονομικούς αναλυτές και επενδυτές. Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο φάνηκαν να βάζουν "φρένο" στην ελεύθερη πτώση της καταναλωτικής δαπάνης στο δεύτερο μισό του 2008. Υπενθυμίζεται πως η καταναλωτική δαπάνη αποτελεί το 70% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η μείωση στο δείκτη τιμών παραγωγού

Κάμψη κατέγραψε το Μάρτιο ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ, έπειτα από δύο συνεχόμενους μήνες ανόδου, εξαιτίας της μείωσης του κόστους ενέργειας. Ο δομικός δείκτης ωστόσο, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τελικά αγαθά υποχώρησε 1,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το Μάρτιο, αποκλίνοντας από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τον ήθελαν να υποχωρεί μόλις 0,1%. Οι τιμές ενέργειας ειδικότερα, εμφανίζονται μειωμένες κατά 5,5% στο εξεταζόμενο διάστημα, από αύξηση 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι τιμές παραγωγού είχαν καταγράψει μικρή άνοδο 0,1% το Φεβρουάριο.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης υποχώρησε 3,5%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1950, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

http://www.capital.gr/News.asp?id=715046

No comments: