Κατάρρευση του προϋπολογισμού με «κραχ» στα έσοδα και υπερβάσεις δαπανών διαβλέπουν στο οικονομικό επιτελείο και σπεύδουν σε νέο δανεισμό ανεβάζοντας την υπέρβαση του φετινού δανειακού προγράμματος στα 14,5 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομίας δεν αποκλείουν η «μαύρη τρύπα» στο τέλος του έτους να ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ καθώς έχουν προϋπολογισθεί έσοδα που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να εισπραχθούν . Παράλληλα φοβούνται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι συνθήκες στις αγορές ίσως επιδεινωθούν γεγονός που θα αποτυπωθεί σε νέα εκτίναξη των spreads (ενίσχυση του κόστους δανεισμού) .
Έτσι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε χθες ότι «θα προχωρήσουμε σε άντληση επιπλέον 8 δισ. ευρώ».
Αν τώρα υπολογισθεί πως μέχρι τώρα έχουμε δανειστεί περί τα 46,5 δισ. ευρώ (μαζί με τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας) προκύπτει το συμπέρασμα πως ο συνολικός δανεισμός θα φθάσει τουλάχιστον τα 54,5 δισ. που αποτελούν ?απλησίαστο ρεκόρ.
Μάλιστα οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν πως τελικά ο δανεισμός του 2009 θα ξεπεράσει ακόμη και το ποσό των 60 δισ. ευρώ
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αρχικός στόχος για το δανειακό πρόγραμμα του 2009 ήταν 40 δισ. προκύπτει υπέρβαση της τάξης των 14,5 δισ. ευρώ.
Λόγω της μεγάλης υπέρβασης αναμένεται στο τέλος του έτους το δημόσιο χρέος να «αγγίξει» τα 280 δισ. ευρώ.
Προκύπτει δηλαδή πως από το 2004 το χρέος αυξήθηκε κατά 100 δισ. ευρώ.
Με την τακτική του υπερδανεισμού η κυβέρνηση επιβάρυνε με επιπλέον χρέη 9.000 ευρώ περίπου κάθε πολίτη και 36.000 ευρώ κάθε τετραμελή οικογένεια.
Μάλιστα εμφανίζεται το οξύμωρο φαινόμενο να δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας πως «για να θωρακίσουμε την χώρα απέναντι σε μία ενδεχόμενη νέα επιδείνωση της κρίσης αποφασίσαμε , αν και δεν το έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε στην άντληση επιπλέον 8 δισ. ευρώ».
Δηλαδή δεν χρειαζόμαστε τα δανεικά αλλά τα παίρνουμε παρότι η επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο είναι μεγάλη μίας και η διαφορά επιτοκίου (spread) με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ξεπερνά το 2%.
Επιπλέον ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως έτσι δημιουργείται ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» προσδιορίζοντας παράλληλα το συνολικό δανεισμό του έτους στα 50 δισ. ευρώ. Στον υπολογισμό του αυτό όμως δεν συμπεριέλαβε τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός επιτέθηκε «σε όσους συνεχίζουν ανεύθυνα να καταστροφολογούν βάζοντας πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον» και υπενθύμισε πως κάποιοι στις αρχές του έτους «προέβλεπαν ότι θα χρειάζονταν να καταφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Βέβαια ελληνικές και ξένες τράπεζες σπεύδουν έως τώρα να δανείσουν το Δημόσιο γιατί βγάζουν εύκολα κέρδη.
Για παράδειγμα προχθές δάνεισαν 7,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης τριετούς ομολόγου το οποίο δίνει απόδοση 3,65%.
Το ομόλογο αυτό οι τράπεζες το δίνουν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια δανείζονται με επιτόκιο περίπου 1,25% και επωφελούνται από την διαφορά της απόδοσης του 3,65%.
Το επόμενο βήμα του υπουργείου Οικονομίας για να αντλήσει τα 8 δισ. ευρώ είναι η έκδοση δεκαετούς ομολόγου ακόμη και μέσα στον Μάιο ή το αργότερο εντός του Ιουνίου.
Πίσω από την σπουδή της κυβέρνησης να υπερβεί τους στόχους του δανειακού προγράμματος κρύβεται ο φόβος ότι αφενός δεν θα αυξηθούν φέτος τα έσοδα με ρυθμό 13% όταν η ανάπτυξη υποχωρεί κάτω από το μηδέν και αφετέρου πως η εξαγγελία για μείωση των ελαστικών δαπανών κατά 10% δεν θα φέρει καρπούς.
Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς οι αστοχίες του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα υπερβούν στο τέλος του έτους τα 3 δισ. ευρώ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12733&pubid=8283207
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Όταν οι προβλέψεις των ξένων τον Γενάρη έκαναν λόγο για δανεισμό περίπου 50 δις μόνο μύνηση δεν τους έκαναν από την κυβέρνηση. Τώρα τα 50 δις μοιάζουν εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη...
υπάρχει θέμα και δεν είναι "Κασσάνδρας"
Post a Comment