30.6.09

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουνίου

Απρόσμενη πτώση στις 49,3 μονάδες από τις 54,8 μονάδες του Μαΐου παρουσίασε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Conference Board.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή του στις 55,5 μονάδες.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683866.htm

Τουρκία: Συρρίκνωση – ρεκόρ το α’ τρίμηνο

Σε ποσοστό – ρεκόρ της τάξης του 13,8% συρρικνώθηκε η τουρκική οικονομία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και εντείνοντας τις προσδοκίες για μια νέα μείωση των επιτοκίων.
Σημειώνεται ότι η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη ύφεση από το 2001.
Το μέγεθος της ύφεσης – της μεγαλύτερης που καταγράφεται σε τριμηνιαία επίπεδο – εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει τις εκκλήσεις από τις επιχειρήσεις και τις χρηματοοικονομικές αγορές για οριστικοποίηση της δανειακής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .
Το υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. είχε εμφανίσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6% από το 2001, ωστόσο η παρούσα οικονομική κρίση ψαλίδισε τις εξαγωγές και την εγχώρια δραστηριότητα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683710.htm

Βρετανία: Συρρίκνωση-ρεκόρ του ΑΕΠ

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 50 ετών εμφάνισε το εθνικό προϊόν της Βρετανίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ύφεση είναι χειρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βρετανική οικονομία υποχώρησε κατά 2,4% το πρώτο τρίμηνο –ο μεγαλύτερος ρυθμός συρρίκνωσης μετά το δεύτερο τρίμηνο του 1948. Σε ετήσιο επίπεδο, ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας ανήλθε σε 4,9%.
Αιφνιδιασμένοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο δυσχερή αναθεώρηση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με έρευνα της Dow Jones [.DJI] Newswires την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές εκτιμούσαν υποχώρηση 2,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 4,4% σε σχέση με το περασμένο έτος.
Η αρχική εκτίμηση συρρίκνωσης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ήταν 1,9% σε τριμηνιαία βάση και 4,1% σε ετήσια βάση.
Αιτία αναθεώρησης των τριμηνιαίων στοιχείων είναι, σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της παραγωγής στον κλάδο τον κατασκευών, καθώς και η μείωση της παραγωγής στις υπηρεσίες εξαιτίας διαφόρων τεχνικών μεταβολών.
«Πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα» χαρακτηρίζει τα στοιχεία ο Τζέιμς Νάιτλι, οικονομολόγος της ING στη Βρετανία, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα νέα στοιχεία μπορούν να επιφέρουν ένα προσωρινό μόνο πλήγμα στο κλίμα της αγοράς.
Προσέθεσε, επίσης, ότι άλλα στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα υποδεικνύουν θετικές τάσεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το κλίμα στην αγορά στέγης, επισημαίνοντας ότι «η προοπτική για τη βρετανική οικονομία βελτιώνεται αισθητά».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683732.htm

Επιτόκια δανείων ανάλογα με τον πελάτη θα δίνουν οι τράπεζες

Την οικονομική συμπεριφορά κάθε υποψηφίου δανειολήπτη θα βαθμολογεί ο Τειρεσίας και βάσει του αποτελέσματος οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν δάνεια με εξατομικευμένα επιτόκια. Ο Τειρεσίας παραδίδει «ελέγχους» από την Τετάρτη και το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το νέο έτος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τειρεσίας ΑΕ Γιάννη Μούργελα, η νέα υπηρεσία θα δώσει σταδιακά τη δυνατότητα να επιβραβεύονται οι συνεπείς πελάτες με καλύτερη τιμολόγηση στα δάνεια και στις κάρτες (με επιτόκια χαμηλότερα από το μέσο όρο της αγοράς).
Η νέα αυτή υπηρεσία, που θα παρέχεται από την Τετάρτη σε πιλοτική βάση, θα έχει ως πηγές τα Αρχεία που διατηρεί σήμερα ο Τειρεσίας.
Με βάση τα δεδομένα αυτά θα γίνεται βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψήφιου δανειολήπτη με μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 600.Οι τράπεζες, με την σειρά τους, θα εντάσσουν τη βαθμολογία αυτή στα αντίστοιχα εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης και πιστοληπτικής διαβάθμισης που διαθέτουν και με βάση μια σειρά επιπλέον κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το επάγγελμα του πελάτη και το εισόδημά του, θα λαμβάνουν την τελική απόφαση, όχι μόνον για το εάν θα λάβει κάποιος δάνειο ή όχι, αλλά και με ποια τιμολόγηση.
Στόχος είναι να γίνει σταδιακά πράξη η εξατομικευμένη τιμολόγηση και στους πελάτες της λιανικής, με επιβράβευση των καλοπληρωτών με χαμηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα στην αγορά.
Υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου.
Υπενθυμίζεται ότι τα αρχεία που τηρεί ο Τειρεσίας αφορούν:
- τα δεδομένα από το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ), την καλούμενη «μαύρη λίστα», στην οποία καταχωρίζονται -μεταξύ άλλων- δεδομένα που αφορούν ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές, και γραμμάτια σε διαταγή, αιτήσεις πτωχεύσεων, αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτωχεύσεων λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, προγράμματα πλειστηριασμών κινητών, καταγγελίες συμβάσεων καρτών, καταγγελίες συμβάσεων χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης και στεγαστικών δανείων καθώς και διοικητικές κυρώσεις
- το Σύστημα Υποθηκών/ Προσημειώσεων, στο οποίο καταχωρίζονται δεδομένα για υποθήκες, προσημειώσεις υποθηκών και τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες επί ακινήτων
- το Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων, η καλούμενη και «λευκή λίστα», στο οποίο καταχωρίζονται δεδομένα που αφορούν ενήμερες οφειλές και οφειλές σε καθυστέρηση για δάνεια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων, χορηγήσεις προς επιχειρήσεις των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ και εταιρικές κάρτες.
Newsroom ΔΟΛ

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ:
ΕΙΜΑΣΤΕ 15 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!
ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ (SUBPRIME) ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ..ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ!

Σε αρνητικό έδαφος, στο -0,1%, υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

Σε αρνητικό έδαφος υποχώρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καθώς οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,1% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη.
Ειδικότερα βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της Eurostat, ο πληθωρισμός σημείωσε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από την δημιουργία της ευρωζώνης το 1999.
Τον Μάιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 16 χώρες-μέλη της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 0,0%.
Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει σε δημοσκόπηση του Reuters ότι οι τιμές θα παρουσιάσουν μείωση κατά 0,2% τον Ιούνιο.
Η πτώση των τιμών οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών πετρελαίου και τροφίμων έναντι του 2008, καθώς και στο ότι η χειρότερη οικονομική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει περιορίσει την δυνατότητα των εταιριών να προβούν σε αυξήσεις, είπαν οι αναλυτές.
Η Eurostat δεν έδωσε στοιχεία σε μηνιαία βάση ή περαιτέρω λεπτομέρειες. Όλα αυτά θα θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου.
Newsroom ΔΟΛ

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και Γαλλικών Σιδηροδρόμων

Υπεγράφη την Τρίτη η σύμβαση συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και των Γαλλικών Σιδηροδρόμων-SNCF-Ι, στο πλαίσιο υλοποίησης της διμερούς συνεργασίας των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας σε θέματα σιδηροδρομικών μεταφορών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση η ΕΡΓΟΣΕ αναθέτει καθήκοντα Συμβούλου σε Θέματα Ασφάλειας στη Διεθνή Μονάδα των Γαλλικών Σιδηροδρόμων, την SNCF - I (Societe Nationale des Chemins de fer Francais - International).
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της SNCF-Ι αφορούν το δίκτυο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το Προαστιακό δίκτυο της Αθήνας.Τo κόστος της συνεργασίας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2010 ανέρχεται σε 210.000 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των στελεχών της SNCF.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περαιτέρω επιβράδυνση στο 8,8% σημείωσε η πιστωτική επέκταση τον Μάιο

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε το Μάιο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και διαμορφώθηκε σε 8,8%, από 10,2% τον Απρίλιο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008.

Επιβράδυνση παρατηρήθηκε στην πιστωτική επέκταση τόσο προς τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και προς τα εγχώρια νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο 5% με 6%, από 10% που ήταν αρχικώς.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1028540&lngDtrID=251

Αξιολόγηση εξαμήνου

Γρήγορο τσεκάρισμα προβλέψεων 6 μηνών πίσω! [Προβλέψεις 2009]

1. Οι αγορές μετοχών θα κινηθούν κοντά στα μεγέθη που έφτασαν το 2008
Καθόλου λάθος για την Αμερική, εγχωρίως είμαστε καλύτερα, με σημαντικά κέρδη, όμως είχαμε και ακόμα μεγαλύτερη πτώση
[θυμίζω: ένα +15% το 2009 στο Χ.Α. θα πρέπει να συμβεί για ακόμα επτά χρόνια (περίπου) ώστε να "καλυφθεί" το -65% του 2008...]

2. Η αγορά κατοικίας θα συνεχίσει να υποφέρει
Μάλλον εύκολο ήταν να γραφτεί...
Ο S&P Case Shiller Home Price Index είναι ήδη στο -19% yoy, εγχωρίως χωνεύεται ένα 10%...

3. Τα κεντρικά επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν (0)
Μάλλον κάτι επίσης εύκολο
(θυμίζω: οι ανακοινώσεις της FED για τον ισολογισμό της θα αποκτήσουν μεγάλη σημασία)

4. Το $ θα πέσει
Αν και η τάση δεν είναι πολύ έντονη, προς το παρόν επαληθεύεται. Ισχύει ειδικά για το φθινόπωρο.

5. Οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν
$40 το πετρέλαιο το Δεκέμβρη, σήμερα κοντεύει το double...
Πόσο επάνω ακριβώς είναι η τιμή της βενζίνης;;; (συνδυάζεται με το Νο.4)
(Στο 28,69% η αύξηση της τιμής της βενζίνης μέσα στο 2009)

6. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί αισθητά μέχρι να ανακάμψει
Εάν κρίνουμε από το ότι η Ελλάδα απολαμβάνει (στα χαρτιά) το χαμηλότερο πληθωρισμό από το 1968-9, μάλλον ο υπόλοιπος κόσμος είναι σε deflation...

7. Χρυσός και ασήμι θα αποφέρουν κέρδη
Αναμονή, το deflation δεν συνδυάζεται εύκολα με τούτο...

8. Παγκόσμια αύξηση της ανεργίας / μείωση της απασχόλησης
Ευκολάκι αν και οι εκτιμήσεις/προβλέψεις/προσευχές Μαϊου έδειχναν ότι ίσως "καλυτερεύουν τα πράγματα"... ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ η αγορά εργασίας στην Αμερική (οδηγός) να έχει δώσει έστω και ένα σημείο αναστροφής... Αλλά ας περιμένουμε μερικές μέρες για τις NFP (κλπ) Ιουνίου.

9. Η αμερικάνικη οικονομία στο χαμηλότερο σημείο
Η τάση πιάστηκε αλλά τα επιμέρους είναι πιο δύσκολα να αξιολογηθούν σήμερα. Η ψυχολογία έχει βοηθήσει πολύ τους τελευταίους 4 μήνες, πολύ περισσότερο από τα όσα ισχύουν στην πραγματική οικονομία.

10. Οι κυβερνήσεις θα θυμηθούν τον Κέυνς
Εκτός. Ακόμα.

Αυτοβαθμολόγηση περί το 7-7.5/10. Καθόλου άσχημα.
Τέλος, το μόνο σίγουρο από δω και πέρα είναι οι φόροι.

eps yoy est Q2'09

Πράσινη επιβεβλημένη φούσκα

...
Και όμως, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες υπάρχει μια ξεχωριστή αναπτυξιακή ζώνη, ικανή να αμβλύνει το περιοριστικό περιβάλλον που επιβάλλει η διεκδικούμενη δημοσιονομική εξυγίανση και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης στην περιφέρεια και καινούργιο πλούτο στη χώρα.
Η ζώνη δεν είναι άλλη απ΄ αυτή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, η προώθηση των οποίων είναι επιβεβλημένη καθώς απορρέει από τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προωθήσει ως το 2020 επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ στους δύο τομείς, ώστε να πιάσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ, τόσο στο πεδίο της εναλλακτικής ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα μπορούσε λοιπόν η χώρα μας να κάνει τώρα τη λεγόμενη «πράσινη επιλογή» και να επενδύσει στον αέρα, στον ήλιο και στα νερά για το ηλεκτρικό της ρεύμα και στην απαλλαγή της ελληνικής φύσης από τα απορρίμματα, τα λύματα και από το πλήθος των ρύπων που τη φτωχαίνουν. Να κατευθύνει δηλαδή αναπτυξιακούς πόρους προς τους δύο τομείς, να προσφέρει κίνητρα, να διευκολύνει τους ιδιώτες επενδυτές σε θέματα χωροταξίας και γραφειοκρατίας και μαζί να προσφέρει τις εγγυήσεις για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση τέτοιων σχεδίων από το τραπεζικό σύστημα. Η «πράσινη επιλογή», όπως και εκείνη της «καθαρής» χώρας, έχουν εκ των πραγμάτων έντονη περιφερειακή διάσταση, θα στηρίξουν την απασχόληση στην ύπαιθρο και, αν υπηρετηθούν με συνέπεια, δύνανται να αποτελέσουν τη βάση ενός νέου κεφαλαίου προόδου, ικανού να στηρίξει τη δημιουργία καινούργιου πλούτου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
Α. Καρακούσης

Με νέα κεφάλαια θωρακίζονται οι τράπεζες

Eτος αυξήσεως κεφαλαίου, άμεσα είτε έμμεσα, θα είναι για τις τράπεζες η φετινή χρονιά. Η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι επιβεβλημένη όχι μόνο ενόψει της υιοθέτησης ενός αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά κυρίως γιατί η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης απαιτεί νέα κεφάλαια. Την τελευταία διετία, η κρίση ροκανίζει τα κεφάλαια, κάτι που αποτυπώνεται στις μεταβολές ιδίων κεφαλαίων. Το καλό για τις εγχώριες τράπεζες είναι ότι η μη εμπλοκή τους στα τοξικά και άλλα σύνθετα προϊόντα τις άφησαν ανέγγιχτες. Ετσι, είναι από τις πρώτες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές. Πέραν των «μεγάλων» (όπως Εθνική και Eurobank) και «μεσαίων» (π.χ. Τράπεζα Κύπρου), και άλλες μικρότερες προετοιμάζουν κινήσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
πηγή

Μεγάλη κάμψη του δανεισμού στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ε.Ε.

Την «αξιοσημείωτη» πτώση του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα στο διάστημα Οκτωβρίου 2008 - Απριλίου 2009, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, σημειώνοντας όμως ότι, πανευρωπαϊκά, έχουν εμφανισθεί «κάποια πρώτα ενδεχομένως ενθαρρυντικά σημεία» βελτίωσης της υγείας του τραπεζικού τομέα.
Η έκθεση, η οποία εξετάζει και την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης των τραπεζών που εξαγγέλθηκαν το φθινόπωρο πέρυσι, προειδοποιεί, ωστόσο, πως «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη»...
Η Επιτροπή σημειώνει ότι αν η «οξύτερη φάση της κρίσης» στον τραπεζικό τομέα έχει περάσει, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παρέλθει κάθε κίνδυνος, καθώς η έκθεση των τραπεζών παραμένει μεγάλη όπως επίμονες παραμένουν οι ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού τους. Ανησυχίες που με τη σειρά τους «τροφοδοτούν τους φόβους για την εν γένει ευρωστία τους».
Εξ ου και η νέα έκκληση του Επιτρόπου Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια να ξεκαθαρίσει ολοσχερώς το τοπίο σε ό,τι αφορά την πραγματική εικόνα των τραπεζών και την πλήρη «αποτοξίνωσή» τους. Οπως όμως παρατηρεί η έκθεση, στα «τοξικά» επενδυτικά απόβλητα που δηλητηρίασαν το τραπεζικό σύστημα έχουν προστεθεί και τα προβλήματα που προέρχονται από την εν γένει οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της σε πολύ μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από τα απόβλητα αυτά. Κατόπιν τούτου, προειδοποιεί ότι οι «προκλήσεις» παραμένουν για τον τραπεζικό τομέα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες απώλειες από... θαλασσοδάνεια, επισημαίνοντας ότι, επιπλέον πρέπει να αποκλεισθεί μια επιστροφή στις συνθήκες εύκολου δανεισμού που επικρατούσαν πριν ξεσπάσει η κρίση.
Σημειώνει, πάντως, η Επιτροπή ότι η μαζικές κρατικές παρεμβάσεις στη διατραπεζική αγορά έχουν βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης, όμως «οι συνθήκες απέχουν πολύ από την επιστροφή στην ομαλότητα». Παρατηρεί άλλωστε ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών και της πιστωτικής συμπεριφοράς των τραπεζών: τα κράτη–μέλη με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δανεισμού είναι εκείνα που παρείχαν «πακέτα» στήριξης των τραπεζών τους. Ετσι, η μεγαλύτερη συρρίκνωση κατεγράφη στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ, σημειώνει η Επιτροπή, «αξιοσημείωτη» υποχώρηση του δανεισμού κατεγράφη μεταξύ Οκτωβρίου 2008 και Απριλίου 2009 και στην Ελλάδα, στην οποία η κρατική παρέμβαση στις τράπεζες ανήλθε σε 4,6% του ΑΕΠ μέχρι τον Απρίλιο έναντι δεσμεύσεων 11,4%.
Αντιθέτως, χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Σλοβακία δεν εφήρμοσαν κανένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών και, μαζί με την Πορτογαλία, ήταν οι μόνες στις οποίες κατεγράφη αύξηση του τραπεζικού δανεισμού.
Συνολικά, επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, οι πόροι που διέθεσαν στις τράπεζες οι κυβερνήσεις της Ζώνης του Ευρώ απέτρεψαν ένα τραπεζικό ολοκαύτωμα, όμως οι τράπεζες «παραμένουν εύθραυστες και η διαδικασία προσαρμογής τους δεν έχει ολοκληρωθεί». Η προσαρμογή αυτή, σημειώνουν, πιθανότατα θα περιλάβει περαιτέρω σοβαρότατες απώλειες των τραπεζών, που συνολικά εκτιμάται ότι μπορεί να χάσουν μέχρι και 214 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2010. Παράλληλα, δε, θα περιλάβει και περαιτέρω σημαντικό deleveraging ή μείωση της δανειακής τους εξάρτησης (η λεγόμενη μείωση της «μόχλευσης»), ιδίως στις χώρες που κατεγράφη μεγάλη κρατική παρέμβαση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_30/06/2009_320340

Στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών το αργό

Στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 1990, καθώς το δολάριο κινήθηκε πτωτικά και οι επιθέσεις ανταρτών στη Νιγηρία αύξησαν τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες του καυσίμου μπορεί να διαταραχθούν.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683508.htm

ΗΠΑ: Σε φυλάκιση 150 ετών καταδικάστηκε ο Μάντοφ







Ποινή κάθειρξης 150 ετών επέβαλε σήμερα Δευτέρα δικαστήριο της Νέας Υόρκης στον 71χρονο Μπέρναρντ Μάντοφ, ο οποίος θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.
«Από αυτό το δικαστήριο, καταδικάζεστε σε ποινή κάθειρξης 150 ετών» ήταν τα λόγια του δικαστή Ντένι Τσιν.
Νωρίτερα, τόσο οι συνήγοροι του Μάντοφ όσο κι ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχαν ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους από τους οποίους καταχράστηκε μεγάλα ποσά, ενώ παρακάλεσε το δικαστήριο να του επιβάλει 12ετή κάθειρξη, «ώστε το τελευταίο έτος της ζωής του να είναι ελεύθερος».
Ο πρώην εισαγγελέας και νυν δικηγόρος κ. Μπράντλι Σάϊμον, δήλωνε νωρίτερα σήμερα ότι «μία ποινή κάθειρξης μεταξύ 20 και 25 ετών» ήταν η πιθανότερη γι' αυτόν τον κατηγορούμενο.
Ο Μάντοφ διετέλεσε πρόεδρος της αγοράς Nasdaq [.IXIC] στη Wall Street -κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας. Για τη δίκη, που σήμερα ολοκληρώθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας είχε γίνει στη διάρκεια του Μαρτίου, οπότε ο κατηγορούμενος δήλωσε ένοχος πρώτη φορά.
Σήμερα, έγιναν η εισαγγελική αγόρευση και αυτή του βασικού συνηγόρου του Μάντοφ, που παρουσιάστηκε στο εδώλιο «μ' ένα άψογο κι ατσαλάκωτο κοστούμι» κατά την έκφραση του ανταποκριτή του δικτύου CNN στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Μάϊκλ ντε Βίτα, 59 ετών, συγκαταλεγόμενος στα πολυάριθμα θύματα της απάτης-πυραμίδας του Μέϊντοφ -κάπου 70 δισ.δολάρια- δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι «θέλει να δει από κοντά, σε πόσα χρόνια στη φυλακή θα καταδικαστεί ο μεγαλύτερος κλέφτης της Ιστορίας».
Ο Μέϊντοφ υποσχόταν τοκοφορία μεγαλύτερη της τραπεζικής στους επενδυτές, που του εμπιστεύονταν σημαντικά χρηματικά ποσά ο καθένας τους.
Σύμφωνα με το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, θα είναι αδύνατον τα θύματα αυτής της απάτης να αποζημιώθούν στο σύνολο των ποσών, που εμπιστεύονταν στον καταδικασθέντα σήμερα. Προϊδέασε ταυτόχρονα ότι θα χρειαστούν «οπωσδήποτε πολλές νομικές ενέργειες, γι' αυτόν το σκοπό».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/29/1683300.htm













Στην ανώτατη ποινή φυλάκισης των 150 ετών καταδίκασε αμερικανικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο του Nasdaq, Μπέρναρντ Μάντοφ, για την οργάνωση μίας πυραμίδας με την οποία εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους αποσπώντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και οι δικηγόροι του Μάντοφ είχαν προσπαθήσει να επιβληθεί ποινή 12 ετών, οι κατήγοροι είχαν προτείνει τη μέγιστη δυνατή ποινή για όλες τις κατηγορίες που τον βαρυναν, συνολικά 11 μεταξύ τους και το ξέπλυμα χρήματος. Οι ομοσπονδιακές Αρχές είχαν προτείνει ποινή 50 ετών.
Ο δικαστής μίλησε «για τεράστια παραβίαση της εμπιστοσύνης», αλλά και για «εντυπωσιακού μεγέθους απάτη».


Το ακριβές ποσό που έχασαν οι επενδυτές δεν είναι γνωστό· δικαστικά έγγραφα το ανέβαζαν σε 170 δισεκατομμύρια δολάρια που κινήθηκαν στους λογαριασμούς του Μάντοφ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα θύματά του δεν ήταν μόνο οικομικά εύρωστοι, οργανισμοί και ιδρύματα αλλά και υπάλληλοι, επαγγελματίες και συνταξιούχοι.
Η απόφαση έγινε δεκτή από το ακροατήριο με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος άκουσε την ποινή χωρίς να αντιδράσει.
Πριν ανακοινωθεί η ποινή ο Μάντοφ είπε ότι «δεν μπορώ να ζητήσω συγγνώμη για την συμπεριφορά μου. Πώς μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη για την προδοσία χιλιάδων επενδυτών που μου εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής;»
Πρόσθεσε ότι όσο προσπαθούσε να διορθώσει τη ζημιά από τα οικονομικά εγκλήματα που διέπραττε έπεφτε «όλο και πιο βαθιά στην τρύπα που έσκαψα».
Ο Μάντοφ, 71 ετών, τελούσε υπό κράτηση από τον περασμένο Μάρτιο έχοντας παραδεχτεί την ενοχή του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Στο μικροσκόπιο της Moody's για πρώτη φορά η αλβανική τράπεζα Credin's

Στην ανακοίνωση των πρώτων βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας της Credins Bank Sh.a. (Credins) προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. Η αλβανική τράπεζα βαθμολογήθηκε με «E+» για τη χρηματοοικονομική της ισχύ (BFSR), με «B1/Not Prime» για τις καταθέσεις σε εγχώριο νόμισμα και με «B2/Not Prime» για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Σε όλες τις κατηγορίες, η Moody's εκτιμά «σταθερές» προοπτικές.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/29/1683248.htm

H ZΩΗ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ!

Eurobank: Δεν επαληθεύθηκαν τα σενάρια καταστροφής για τις οικονομίες της Νέας Ευρώπης

«Παρά τη σημαντική πίεση που δέχθηκαν οι οικονομίες της Νέας Ευρώπης, δεν κατέρρευσαν», χάρη στη βελτίωση του παγκόσμιου επενδυτικού κλίματος και την παροχή των προγραμμάτων αρωγής από τους διεθνείς οργανισμούς, επισημαίνεται στο νέο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «Οικονομία και Αγορές» της Eurobank [EFGr.AT] EFG.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/29/1683142.htm

28.6.09

Inflation – the real threat to sustained recovery

από το άρθρο του παππού Άλαν ένα μόνο σημείο:

For the benevolent scenario above to play out, the short-term dangers of deflation and longer-term dangers of inflation have to be confronted and removed. Excess capacity is temporarily suppressing global prices. But I see inflation as the greater future challenge. If political pressures prevent central banks from reining in their inflated balance sheets in a timely manner, statistical analysis suggests the emergence of inflation by 2012; earlier if markets anticipate a prolonged period of elevated money supply. Annual price inflation in the US is significantly correlated (with a 3½-year lag) with annual changes in money supply per unit of capacity.

Αυτό το 3½-year lag μάλλον είναι κάπως πιο κοντά - δείτε τι έγινε τις τελευταίες εβδομάδες με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου όσο ακουγόνταν κάτι green shots...
Όταν γράφεται περί πολιτικής πίεσης εννοούνται οι επόμενες εκλογές του Κογκρέσου το 2010.
Οι ενασχολούμενοι με τις μετοχές καλό θα ήταν να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους όσον αφορά τον πληθωρισμό - ίσως να έρθει λίγο νωρίτερα από το '12...
Πως;
Δείτε ένα slide show,
the dangers of printing money.
Αλλοιώς, πριν κοιμηθείτε σκεφτείτε με τι θα μπορούσατε να αντάλλαξετε μερικά κιλά "ποντίκι" από το μοσχάρι του γείτονα.

27.6.09

bull-bear


Volcker: Strong Recovery, Inflation Are Both Unlikely

Paul Volcker, Chairman of U.S. President Barack Obama’s Economic Recovery Advisory Board, said Thursday it is reasonable to expect that economic growth will resume in the U.S. late this year, but warned that a strong recovery is unlikely.

volcker_blog_v_20080514141635.jpg
Volcker

Addressing a financial forum in Beijing, the former Chairman of the U.S. Federal Reserve said that the U.S. faces “a long slog, with continuing high levels of unemployment.”

Volcker, known for successfully bringing inflation under control during his term at the Federal Reserve, said that the current economic situation “is not an environment in which inflationary pressures are at all likely for some time to come.”

In his prepared remarks, Volcker said that, although there will be no alternative to the U.S. dollar in the foreseeable future, “the ultimate logic of a globalized financial system is a world currency.”

“The theoretical premise that a system of floating exchange rates would promote swift and efficient adjustment has not been borne out in practice,” he said.

In the absence of a global currency, the dollar has provided a “workable, pragmatic approach,” he said.

Maintaining the purchasing power of the U.S. dollar is “the central responsibility of the United States,” Volcker said, adding that it is in the country’s own interests to do so.

http://blogs.wsj.com/economics/2009/06/11/volcker-strong-recovery-is-unlikely/

μυστική αποστολή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μυστική πολιτική αποστολή του εικονιζόμενου στο σκίτσο κ. Αλ. Παπαδόπουλου να ανακαλύπτει και να αποκαλύπτει τις δημοσιονομικές απάτες ή έστω τα δημοσιονομικά τρικ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πριν από λίγες ημέρες ο Σερ Αλεκ κατήγγειλε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2010, πρωτοβουλία που αν προχωρούσε θα συνιστούσε παγκόσμια πρωτοτυπία αφού, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν μπορεί να εκτελείται πρόγραμμα δανεισμού για το 2010 χωρίς να έχει συνταχθεί και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2010.

Ο πρώην υπουργός επισημαίνει σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι αυτό έγινε γιατί το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ για το 2009 και έψαχνε έναν τρόπο να δανειστεί τώρα, αλλά να φορτώσει τον δανεισμό στο 2010. Διαβλέπω εδώ μιαν άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία που καθιστά την κυβερνητική οικονομική σκέψη εντυπωσιακά επαναστατική. Μπορεί η πρωτοβουλία του ΟΔΔΗΧ να ματαιώθηκε, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ανακοινώθηκε δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομίας προχωρεί με τόλμη σαν το Star Τrek εκεί που κανένα υπουργείο Οικονομίας χώρας του πλανήτη Γη δεν τόλμησε να φθάσει στο παρελθόν, δηλαδή να σκεφθεί ώστε να συγκεντρώσει, να εισπράξει και να καταναλώσει σήμερα, όχι μόνο τις οφειλές, αλλά ακόμη και τα δανεικά τού αύριο!

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=58&artid=275623&dt=27/06/2009

Finance and Housing can't save the game

The last two recessions were precipitated by collapsing bubbles—technology/dot-com in 2001 and housing/finance in 2007. And in both instances, there was an expectation and hope that the sectors that had started the party would revive it. Back in 2000 and 2001, stock analysts and executives continually warned that the second half of the year would see a huge comeback for Cisco, or for WorldCom, or for Webvan. Instead, the economy revived because of heavy borrowing, cheap credit, and a housing boom. Things never imagined in 1999—zero percent financing and negative-amortization loans, mortgage-equity withdrawal—helped propel the economy into its next growth stage. Between November 2001 and the spring of 2005, housing-related industries accounted for more than 40 percent of private sector job growth. Today, we see that same misplaced hope in finance and housing. During bubbles, leading sectors get so irrationally big that they can drive a $14 trillion economy. After they pop, they shrink rapidly and lose their capacity for leadership. When it comes, a recovery in housing and credit will be good for the stock of homebuilders and banks, but it will be a modest revival. It won’t bring back the freewheeling, easy-money days of 2006.

http://www.slate.com/id/2220601/

ΨΑΧΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ!
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, ΙΣΩΣ ΚΙ ΟΧΙ...

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΔΕΑ;

on housing bottom

I think we should still expect further pain in housing. Why? Because starts are only part of the housing story: As Calculated Risk has emphasized, a bottom in housing starts does not imply a bottom in housing prices. Indeed, history suggests that house prices may decline for months or even years after housing starts bottom. In the near term, furthermore, the macroeconomic impact of housing depends not on the number of houses started, but on the total number under construction. That number is still falling.
http://dmarron.com/2009/06/17/has-housing-reached-bottom/

Taxes Are Up in 23 States, Expected to Go Up in 13 More

States are increasingly dipping into Americans’ pockets to replenish their cash-starved coffers.

Faced with gaping budget holes, 23 states have raised taxes this year, and 13 more are considering doing so as they set out to approve 2009-2010 budget agreements, according to a report by the Center on Budget and Policy Priorities, a liberal think-tank. In most cases, the tax increases come on top of cuts in public services.

The raises include income, sales and business taxes and take aim at anything from slot machine licenses to motel room taxes. Another popular target is alcohol and tobacco. New York, which estimated its budget gap at 29% in its 2010 budget, will charge 30 cents more on beer and wine. Similarly, seven states will race the price of a pack of cigarettes anywhere between 2 cents and $3.46.

This, however, may be just the beginning. In most cases, the actual deficits states will have to balance are wider than they estimated in the budget plans they’ll pass in the next few weeks. As the Journal reported on Thursday, a recent survey of 37 states found that revenues from income taxes fell by more than most states’ legislators expected in the first four months of 2009.

This will leave an additional gap, with which current budget plans don’t come to grips. In New York, for example, where the fiscal year kicked off on April 1, legislators have already announced that the skimpier-than-expected income tax harvest for Jan-April 2009 has left an additional hole of between $400 and $700 million in the state’s finances, according to Don Boyd, a senior fellow at the Rockefeller Institute, a non-profit.

Expect more tax hikes and services cuts in six months.

πηγή

U.S. Payrolls To Expand Three Months After Temp Turnaround

Temporary employment is often considered a leading indicator for the overall labor market. When temp employment turns around, the rest of the job market is supposed to flip as well.

How long should that take? Three months, the temp industry’s trade group, the American Staffing Association, said today. The group conducted an analysis of 36 years of government data with a consulting firm, the Inavero Institute for Service Research, to bolster the view that staffing industry employment is a strong coincident economic indicator when the economy is emerging from a recession. It’s a leading indicator (by three months) for non-farm payroll employment when the economy is coming out of a downturn, the group says.

Where does that leave us? Temp employment declined by 7,000 in May, while a broader category for business and professional services fell by 51,000 jobs for the month. So if the research holds up, the U.S. labor market won’t be adding jobs until September at the earliest (if the temp figure were to inch into positive territory this month). Given the latest payroll report — a loss of 345,000 jobs in May — September might not look so bad.

πηγή

home prices "good" prediction


US Chamber Sees Chance Of Double-Dip Recession In 2010

WASHINGTON -(Dow Jones)- An expected rebound in the U.S. economy this year could be choked off by rising interest rates and inflation, sending the nation into a double-dip recession in mid to late 2010, U.S. Chamber of Commerce Chief Economist Martin Regalia warned Thursday.

"I don't see a double dip occurring within the next year," Regalia said at a press briefing. Instead, he predicts that thanks to extensive fiscal and monetary stimulus, a U.S. economic recovery is "literally just around the corner."

Growth won't be strong, though, and Regalia figures there is a one in five chance that a recovery could be snuffed out by mid-2010 if the Federal Reserve doesn't begin retracting the flood of cash it has injected into the economy.

"We have increased the monetary reserves and the money base dramatically," Regalia noted. While he said fiscal and economic stimulus were needed, "in the near term we've got to unwind what we did" to pump up the economy.

If the Fed moves too slowly and excess cash begins circulating freely, Regalia said it could unleash inflation, weaken the U.S. dollar and boost long-term interest rates, crushing any recovery. Stagflation, where growth is stagnant while inflation rages, also can't be ruled out, he added.

The Fed's announcement Wednesday that it would leave short-term interest rates unchanged did not mention when or how the central bank would start reversing monetary stimulus. Regalia said the silence didn't go over well with markets looking for the Fed to assert its traditional inflation-fighting role.

Silence from the Obama administration about whether it will replace or retain Ben Bernanke when his term as Fed chairman ends next year also is keeping markets on edge, in Regalia's view.

"This administration has been very, very quiet about the reappointment of the Fed chairman," said Regalia. He said if Obama replaces Bernanke with someone such as National Economic Council head Larry Summers, market participants would view that as a clear sign "the Fed spigot is going to be open a while longer."

No matter who heads the Fed, Regalia expects "there's going to be tremendous pressure on the Fed to let the party go too long," and defer raising interest rates, because the Obama administration is counting on economic growth to offset a mounting federal budget deficit.

Regalia doesn't see the Fed raising short-term rates anytime this year, in part because a recovery is apt to be modest, with low single-digit growth in consumer spending and gross domestic product and with unemployment rates in excess of 9%.

"It's not going to be an American economy that's hitting on all cylinders," he cautioned.

On the plus side, Regalia said the free fall in U.S. home prices has stopped and banks have been able to raise capital privately. While he looks for banks to remain cautious about new lending as many commercial real estate loans come due in 2010, he doesn't foresee a crisis in the commercial real estate sector.

Inflation is the wild card: Regalia is forecasting that inflation will hold in a 2% to 3% range through mid-2010 while long-term interest rates move up or down about 50 basis points, or one-half of one percentage point. But if the Fed waits too long, he estimates that inflation could be as high as 4% by mid-2010, causing foreign investors to demand sharply higher interest rates on U.S. Treasury debt.

san diego sales


Η Ελβετία εντείνει τον «πόλεμο» για το φθηνό φράγκο

ZZ

Η Ελβετία κατέφυγε ξανά στην πολιτική των παρεμβάσεων, με στόχο να πυροδοτήσει την πτώση του εθνικού νομίσματος, το οποίο ως νόμισμα «ασφαλούς καταφυγίου» έχει προσελκύσει τα διεθνή κεφάλαια. Η κυβέρνηση ιδιαίτερα θορυβημένη από το σκληρό της νόμισμα έναντι του ευρώ, έδωσε εντολή στην κεντρική της τράπεζα να το υποτιμήσει, προσφεύγοντας στις παρεμβάσεις και στις πρακτικές του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, η ελβετική κεντρική τράπεζα πούλησε, μέσω της Tράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ελβετικά φράγκα, αγοράζοντας ευρώ και δολάρια στις διεθνείς αγορές χρήματος, προκαλώντας την επιθυμητή εξασθένηση του νομίσματος.

Είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις του Μαρτίου, όταν η Ελβετία ξεκίνησε τον «πόλεμο» με τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Αποτελεί, δε, την πρώτη κεντρική τράπεζα του G10, των 10 πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου, που χρησιμοποιεί την υποτίμηση του νομίσματός της ως μέσο περιορισμού των αποπληθωριστικών πιέσεων μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης τον Αύγουστο του 2007. Πρόκειται για τις πρώτες παρεμβάσεις μεγάλης κεντρικής τράπεζας που γίνονται στις διεθνείς αγορές χρήματος μετά τον Μάρτιο του 2004, όταν τερματίστηκε η πολιτική των παρεμβάσεων εκ μέρους της Ιαπωνίας για την υποτίμηση του γιεν. Επί 15 μήνες τότε, η Ιαπωνία πούλησε συνολικά 35 τρισ. γιεν σε μια προσπάθεια ανταγωνιστικής υποτίμησης του νομίσματός της έναντι του δολαρίου. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2004, ξόδεψε 15 τρισ. γιεν, αφού είχε ήδη δαπανήσει στο σύνολο του 2003 το ποσό ρεκόρ των 20 τρισ. γιεν, δηλαδή περίπου το διπλάσιο του τότε εμπορικού πλεονάσματός της. H χρήση του όπλου της υποτίμησης του νομίσματος που επέλεξε να κάνει η Ελβετία, αναπόφευκτα εντείνει τον «πόλεμο» μεταξύ των νομισμάτων. Οταν σε περιόδους οικονομικής κρίσης όλοι επενδύουν στο νόμισμά σου, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά μόνον την ενεργή υποτίμησή του. Βεβαίως, οι Ελβετοί πράττουν ό,τι επιδιώκουν και άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες τυπώνουν χρήμα για να ενισχύσουν την εθνική οικονομία τους, λαμβάνοντας μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης», όπως αποκαλείται η περιβόητη πολιτική της «quantitative easing». Δηλαδή, την πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ηδη στον χορό των μηδενικών επιτοκίων χορεύει και η Ελβετία. Φοβούμενη μια βαθιά ύφεση και έναν αποπληθωριστικό κίνδυνο, που έχουν ήδη κυκλώσει την οικονομία της, η ελβετική κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο του φράγκου στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του 0,25% και το τρίμηνο επιτόκιο libor στην κλίμακα μεταξύ 0 - 0,75%. Για μείωση των επιτοκίων τους ούτε λόγος, λοιπόν, αφού είναι σχεδόν μηδενικά. Αν και η υποτίμηση του ελβετικού φράγκου δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις σε άλλες οικονομίες, ανησυχεί για πολλούς άλλους λόγους. Η Ελβετία θα έχει φέτος πλεόνασμα στο ισοζύγιό τρεχουσών συναλλαγών, αντίστοιχο με το 8,7% του ΑΕΠ της. Εάν χώρες με τέτοιου είδους πλεονάσματα αρχίσουν να υποτιμούν το νόμισμά τους, άραγε πώς θα διορθωθούν οι ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας; Επίσης, είναι προφανές πως δεν μπορούν να υποτιμηθούν όλα τα νομίσματα. Εάν το ελβετικό φράγκο δεν αποτελεί πλέον καταφύγιο, οι επενδυτές θα στραφούν αλλού. Εάν η Ελβετία δεν μπορεί να αντέξει τη πίεση της ανατίμησης του νομίσματός της, γιατί να το αντέξει οποιαδήποτε άλλη οικονομία;

Τα μέτρα που έρχονται τον Οκτώβριο

Νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης, αύξηση των συντελεστών των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς και των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της διάταξης της αυτοπεραίωσης, περιοριστική εισοδηματική πολιτική και έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δεύτερο πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Οικονομικών για τον Οκτώβριο. Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου έχουν τεθεί επίσης και οι δεκάδες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που κοστίζουν ετησίως στον προϋπολογισμό περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Στο πακέτο του Οκτωβρίου, σχεδιάζεται να περιληφθεί και η αύξηση των ειδικών φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά. Με αυτά τα μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά μείωση του ελλείμματος κατά 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100042_27/06/2009_320191

26.6.09

EΛ.ΠΕ: Εξαγορά εμπορικών δραστηριοτήτων της BP

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε (ΕΛ.ΠΕ.) ήρθε σε συμφωνία σήμερα με την ΒΡ για τη μεταβίβαση των εμπορικών δραστηριοτήτων της τελευταίας στην Ελλάδα εκτός αυτών που αφορούν στα καύσιμα αεροπορίας, στα λιπαντικά και στον τομέα ηλιακής ενέργειας.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, αφορά δίκτυο περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβ. μέτρων ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €359 εκ. που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων ύψους €40 εκ.

Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της BP θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για την διαχείριση του δικτύου και των σημάτων της BP.

Σύμφωνα με τον κ. Ε.Ν. Χριστοδούλου, Πρόεδρο Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, που εστιάζεται στην αναβάθμιση της διύλισης και εμπορίας, η συμφωνία αυτή ενισχύει τη θέση του Ομίλου στην λιανική εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και επιφέρει παράλληλα σημαντικές συνέργειες.».

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, σχολίασε: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη του Ομίλου μας και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική μας. Είμαι ενθουσιασμένος από την επικείμενη συνεργασία με τα στελέχη, τους ανθρώπους και τους συνεργάτες της ΒΡ Hellas, η οποία από το 1951 που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει διαγράψει συνεχή επιτυχημένη πορεία και ισχυρή κερδοφορία στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών.

Το διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων αλλά και η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συμφωνία, θα προσδώσουν στον Όμιλο αξία και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση παροχής υπηρεσιών και προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών στην Ελλάδα».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682517.htm

ΕΤΕ: Παύει να ισχύει το επιχειρησιακό σχέδιο 2007-2009

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) για την τριετία 2007-2009 δεν ισχύει, καθώς δεν ενσωματώνει την συνεχιζόμενη διεθνή οικονομική κρίση, όπως αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας σε ανακοίνωσή της:

«Εν όψει της αναγγελθείσας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα διευκρινίζει ότι, λόγω της δυσμενούς παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας και της συνεχιζόμενης αστάθειας που επικρατεί στις αγορές όπου δραστηριοποιείται η ίδια και οι εταιρείες του ομίλου της, οι παραδοχές βάσει των οποίων εκπόνησε το επιχειρησιακό σχέδιό της, για την τριετία 2007-2009, έχουν μεταβληθεί και εκ των πραγμάτων καταστεί ανεπίκαιρες. Κατά συνέπεια, είναι προφανές, ότι το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο που στηρίχθηκε στις παραδοχές αυτές, έχει πάψει να ισχύει».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682474.htm

MIΛΑΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ... ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΟΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ...

us macro 26-6-09

ΗΠΑ: Αύξηση 1,4% στα προσωπικά εισοδήματα Μαΐου
ως αποτέλεσμα των έκτακτων επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3% σε ονομαστικούς όρους, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

ΗΠΑ: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος τον Ιούνιο

με τον σχετικό δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να ενισχύεται στις 70,8 μονάδες από 68,7 μονάδες που ήταν το Μάιο.

Ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 28 ετών – στις 55,3 μονάδες – τον περασμένο Νοέμβριο, με το μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας να διαμορφώνεται στις 88,2 μονάδες.

Εκκληση από Κίνα για νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Την έκκλησή της για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος επανέλαβε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας και πρότεινε να αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ τη διαχείριση μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων των μελών του.

«Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στο βασικό αποθεματικό νόμισμα, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το οποίο δεν θα συνδέεται με τις οικονομίες των εκδοτών», αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στην ετήσια έκθεσή της για την οικονομία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο διοικητής της τράπεζας, Ζου Ξιαοτσουάν, είχε ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το δολάριο. Την κυριαρχία του δολαρίου έχει αμφισβητήσει και η Ρωσία, με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προτείνει στις 5 Ιουνίου τη χρήση ενός μείγματος εθνικών νομισμάτων, πρ0κειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.

Η έκθεση της κινεζικής τράπεζας άσκησε νέες πιέσεις στο δολάριο, το οποίο υποχωρούσε στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) στα 1,4084 δολάρια ανά ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682372.htm

Ιαπωνία: Μείωση ρεκόρ των τιμών καταναλωτή

Με ρυθμό ρεκόρ μειώθηκαν τον Μάιο στην Ιαπωνία οι τιμές καταναλωτή αυξάνοντας τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και περιορίζοντας την ανάκαμψη από τη χειρότερη κρίση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι τιμές – εκτός των νωπών τροφίμων – μειώθηκαν 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά από μείωση 0,1% το προηγούμενο δίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη διατήρησης στοιχείων το 1971 στην χώρα.
Την εβδομάδα που πέρασε ο διοικητής της Bank of Japan, Μασαάκι Σιρακάουα, είπε ότι η μείωση των τιμών θα επιταχυνθεί έως τα μέσα της τρέχουσας οικονομικής χρήσης καθώς η ζήτηση χαλαρώνει και το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Aeon Co. μειώνουν τις τιμές για να προσελκύσουν καταναλωτές καθώς η μείωση των μισθών και η χειρότερη προοπτική της απασχόλησης περιορίζουν τις δαπάνες.
Οι απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων 20ετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης στο 2,08% στις 11:05 π.μ. στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωνε άνοδο 0,2%. Την πτώση των τιμών καταναλωτή είχαν προβλέψει κατά μέσον όρο οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.
Διεθνώς ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς το κόστος της ενέργειας μειώνεται και η χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Υφεση αναγκάζει τις εταιρείες να χρεώσουν λιγότερα. Οι τιμές καταναλωτή δεν αυξήθηκαν στη ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά σε τουλάχιστον μία δεκαετία τον Μάϊο και στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,3%, τα μέγιστα από το 1950.
Το αργό πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του από τον περασμένο Ιούλιο όταν αναρριχήθηκε στα 147,27 δολ. το βαρέλι. Το κόστος του σίτου, της σόγιας και του αραβοσίτου κινήθηκε πτωτικά μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε πέρυσι.
Οι τιμές χονδρικής πώλησης μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε 22 χρόνια τον Μάϊο στην Ιαπωνία μετά την αναρρίχησή τους σε επίπεδα ρεκόρ το προηγούμενο έτος.
ΠΗΓΗ: Bloomberg

Fed: Παράταση προγραμμάτων ρευστότητας

Εως την 1η Φεβρουαρίου παρατείνει η αμερικανική κεντρική τράπεζα τέσσερα έκτακτα προγράμματα διευκόλυνσης δανεισμού καθώς και συμφωνίες αμοιβαίας ανταλλαγής νομισμάτων με 13 άλλες κεντρικές τράπεζες, των οποίων η εκπνοή είχε καθοριστεί για τις 30 Οκτωβρίου.
Η Fed ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να βλέπει βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνοντας όμως πως σε πολλούς τομείς, η λειτουργία των αγορών παραμένει μεταβαλλόμενη, και φαίνεται πιθανό ότι αυτές θα παραμείνουν υπό πίεση για αρκετό χρονικό διάστημα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/25/1682053.htm

Μειώθηκε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Στο χαμηλότερο επίπεδο της εβδομάδας υποχώρησε σήμερα το premium που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, σε σχέση με αυτό του αντίστοιχου γερμανικού.
Η διαφορά απόδοσης (spread) άγγιξε ενδοσυνεδριακά τις 172 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται τώρα στις 174,3 μονάδες.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον έσοδα 2,9 δισ. ευρώ φέτος και ανακοίνωσε πακέτο αυξήσεων σε έμμεσους φόρους για την εξασφάλιση 1,9 δισ. ευρώ εξ αυτών [Βλέπε άρθρο] .
«Μου φαίνεται ότι πρόκειται για συνδυασμό αυτών των φορολογικών μέτρων, αλλά και της ένεσης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από χθες που περιορίζει όλα γενικώς τα spreads στην ευρωζώνη», σημειώνει ο Πίτερ Τσάτγουελ, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής για τα ομόλογα στην Calyon στο Λονδίνο.
Πηγή: Reuters

Σαφάρι για επιπλέον έσοδα 2,3 δισ. ευρώ

Μηδενικός αναμένεται φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος προέβη στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους.
Ο κ. Παπαθανασίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2010 θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα μέτρα
Όπως είπε ο υπουργός, για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% το 2009 χρειαζόμαστε πρόσθετα μέτρα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα εξής:
-Ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Τα τέλη διαμορφώνονται κλιμακωτά ανάλογα με το μήκος τους σκάφους και αν πρόκειται για μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο. Υποχρέωση καταβολής τελών έχουν όλα τα σκάφη ιδιωτικά και επαγγελματικά που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε εταιρείες ελληνικές ή ξένες εφόσον είναι νηολογημένα ή ελλιμενίζονται στην Ελλάδα από 1ης 1/09. Οι σχετικές λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα, όταν θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.
-Εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Θα υπολογίζεται με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση. Λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.
- Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του Δημόσιου στα επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, από τα 1929 κυβικά και πάνω, κλιμακωτά: από 1929 - 2500 150 ευρώ, από 2501 - 3000 250 ευρώ, από 3001 - 3500 350 ευρώ, από 3501 - 4000 450 ευρώ, από 4001 - 5000 550 ευρώ και άνω των 5001 650 ευρώ. Αναμενόμενα έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Όσα απαλλάσσονται από καταβολή τελών κυκλοφορίας, απαλλάσσονται και από το νέο φόρο.
- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης, από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι περίπου 6 λεπτά το λίτρο. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.
- Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος τρόπος επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού: Έως 50 ευρώ το τέλος θα είναι 12%, από 50 έως 100 ευρώ το τέλος θα είναι 15%, από 100 έως 150 ευρώ 18% και πάνω από 150 ευρώ 20%. Επίσης, επιβάλλεται τέλος 12% στα καρτοκινητά επί της αξίας του χρόνου ομιλίας. Αναμένονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ.
- Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, αγορές, παιχνίδια που προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα και τα κέρδη από κάθε είδους στοιχημάτα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα. Επίσης, φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνται σήμερα με 5% ώστε να υπάρχει ενιαίος συντελεστής φορολογίας. Αναμένονται έσοδα 180 εκατ. ευρώ.
- Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ Αναμένονται έσοδα 1,15 δισ. ευρώ.
- Περιορίζεται η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια που καταβάλλει η χώρα μας για το 2009 κατά 120 εκατ ευρώ.

Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως τα προαναφερθέντα πρόσθετα μέτρα θα αποφέρουν 1,9 δισ. ευρώ και πως το ποσό που υπολείπεται (έως τα 2,3 δισ.) θα καλυφθεί «από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής που ήδη έχουμε ξεκινήσει και της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την περικοπή των δαπανών». Μάλιστα γνωστοποίησε πως ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα προωθείται μια σειρά από στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να περιοριστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και να περιοριστούν περαιτέρω οι κρατικές δαπάνες. Επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων της χώρας, όχι μόνο για το 2009, αλλά κυρίως για το 2010 και για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε τα ακόλουθα:
1. Προχωρά, με άμεσες αλλά διαφανείς διαδικασίες, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών - σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές - για τον έλεγχο στο χώρο των φαρμάκων και υλικών υγείας.
2. Προχωρά η εφαρμογή συστήματος αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης.
3. Σχεδιάζεται και υλοποιείται μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής.
4. Απαλλάσσονται από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν την έκδοση αποδείξεων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, στις οποίες παρατηρούνται μέχρι σήμερα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής.
5. Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι της ΥπΕΕ.
6. Εκσυγχρονίζεται η φορολογική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, με χαμηλότερη φορολογία, μέσω υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες για την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων.
7. Προωθούνται νέες ρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας για συζήτηση στα θερινά τμήματα της Βουλής.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/25/1681833.htm

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαΐου διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις παρουσίασαν απρόσμενη άνοδο το προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκαν στις 627.000, αυξημένες κατά 15.000.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή μείωσή τους.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/25/1681829.htm

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ...

ΗΠΑ: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5%

Στο 5,5% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου – σηματοδοτώντας το χειρότερο εξάμηνο για την οικονομία των ΗΠΑ σε διάστημα άνω των 60 ετών – σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η προηγούμενη εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έκανε λόγο για μια μείωση της τάξης του 5,7%.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν για το δεύτερο τρίμηνο ετήσιο ρυθμό συρρίκνωσης 1,5%, ενώ αναμένουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.
Χθες, η Φέντεραλ Ριζέρβ εκτίμησε ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας επιβραδύνεται, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες για κάποιο διάστημα ακόμα [Βλέπε άρθρο] .
Αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας
Αρνητικά ήταν και τα νέα στο μέτωπο της απασχόλησης, με τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα κατά 15.000 στις 627.000, έναντι μικρής μείωσης που ανέμεναν οι αναλυτές.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/25/1681827.htm

Emporiki: Μέτρα για ενίσχυση παραγωγικότητας, περικοπή κόστους

Την άμεση εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και δράσεων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την προσαρμογή της βάσης κόστους της τράπεζας στο νέο οικονομικό περιβάλλον, ανακοίνωσε η Emporiki Bank.
Το χρονικό πλαίσιο αυτών των δράσεων καλύπτει την περίοδο 2009 – 2011. Σύμφωνα με την τράπεζα, ως κύριοι στόχοι τίθενται η σταθεροποίηση και η διαχείριση των τρεχουσών συνθηκών, η αποκατάσταση των περιθωρίων, η μείωση της βάσης κόστους, ο περιορισμός της έκθεσης σε κίνδυνο και η δημιουργία των κατάλληλων δομών για την επιτυχή πορεία της τράπεζας στο μέλλον.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/25/1681612.htm

25.6.09

Fed: Σταθερά τα επιτόκια, μικρότερη ανησυχία για αποπληθωρισμό

Σταθερό διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Η Fed προέβη ακόμη στην εκτίμηση ότι η ύφεση γίνεται πιο ήπια, ενώ εμφανίστηκε λιγότερο ανήσυχη για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού.
Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, ανακοίνωσε πως κρατά το επιτόκιό της σταθερό στην κλίμακα από μηδέν έως 0,25%, επαναλαμβάνοντας πως μπορεί να παραμείνει σε αυτό το ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο για αρκετό καιρό.
Αμεσως μετά τις ανακοινώσεις της Fed, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη σημείωναν πτώση, με τον Dow Jones [.DJI] να περνά σε αρνητικό έδαφος.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1681451.htm

US macro 24-6-09

Νέα αύξηση των παραγγελιών για διαρκή αγαθά το Μάιο
Αύξηση 1,8% παρουσίασαν οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ το Μάιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Πρόκειται για την τρίτη αύξηση που καταγράφεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Πτώση 0,6% στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο
Κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,6% στις 342.000, από 344.000 που ήταν τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν στις 363.000.

ΟΟΣΑ: Ενθαρρυντικές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, επισημαίνοντας πως η επιβράδυνση πλησιάζει στο τέλος της.
Στην έκθεση “World Economic Outlook”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για το 2009 συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,1%, έναντι 4,3% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2010, προβλέπει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, έναντι μηδενικού που ανέμενε στην προηγούμενη έκθεσή του.
Πιο αναλυτικά, για την Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4,8% για το 2009 και μηδενική ανάπτυξη για το 2010. «Δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρα σημάδια άμεσης ανάκαμψης για τη ζώνη ευρώ», τονίζει.
Για τις ΗΠΑ, προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2009 και στη συνέχεια αύξηση 0,9% για το 2010, ενώ για την Ιαπωνία προβλέπει ανάκαμψη ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2009 και θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,7% για το 2010.
Για την Κίνα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7% το 2009 και 9,3% το 2010, ποσοστά μεγαλύτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του (6,3% και 8,5% αντίστοιχα).
«Χάρη στις ισχυρές προσπάθειες στην οικονομική πολιτική, το χειρότερο σενάριο απεφεύχθη», τονίζει ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές ενδεχομένως να παραμείνουν δύσκολες για κάποιο διάστημα.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας δίνει στοιχεία για «συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά δεν πρέπει να «εφησυχάζουμε».
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα τερματισθεί πριν το δεύτερο μισό του 2009 και «βλέπει» κορύφωση της ανεργίας εντός της επόμενης χρονιάς. Ειδικότερα, προβλέπει άνοδο της ανεργίας στο 8,5% του ενεργού πληθυσμού το 2009 και στο 9,8% το 2010, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό του 2008.
Επίσης, καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει σύντομα το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης, τονίζοντας πως τα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1681074.htm

ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΜΕΝΑ...
ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΑΚΡΗ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ...

ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΑΝ ΤΗ ΚΡΙΣΗ,
ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΤΗ ΣΤΡΟΦΗ...

24.6.09

Ομπάμα: «Όχι» σε δεύτερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης

Οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν ανάγκη ένα νέο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να δούμε πώς η οικονομία θα ανταποκριθεί και ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα του πρώτου σχεδίου ανάκαμψης», τόνισε ο Ομπάμα.
Προειδοποίησε επίσης ότι το ποσοστό της ανεργίας θα ξεπεράσει το 10%. «Απαιτείται κάποιος χρόνος για να κατορθώσουν οι δείκτες της απασχόλησης να φθάσουν τα επίπεδα της οικονομικής ανάκαμψης, και ακόμη δεν έχουμε επιτύχει την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε τέλος πως «πρόκειται να είναι ένα δύσκολο έτος, μία δύσκολη περίοδο».
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/23/1680833.htm

23.6.09

1η - 2η παράγωγος

Τις τελευταίες εβδομάδες θυμήθηκα τι διδάσκουν οι καθηγητές στο Λύκειο!
Πρόκειται για την παράγωγο και γενικότερα τη διαδικασία παραγώγισης [μικρή αναφορά είχε γίνει και παλαιότερα στο "Οι αγορές ΔΕΝ προεξοφλούν"]

1η παράγωγος: ο βαθμός αλλαγής/μεταβολής ενός μεγέθους σε σχέση με ένα άλλο
2η παράγωγος: ο ρυθμός μεταβολής του βαθμού αλλαγής της 1ης παραγώγου

Κι επιμένουν οι διάφοροι ότι:
μπλα μπλα μπλα η ύφεση βρίσκεται σε ύφεση καθώς μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα ο ρυθμός μεταβολής της πτώσης έχει μειωθεί οπότε μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα τελειώνει το κάτω μπλα μπλα μπλα...

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στη πραγματικότητα με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών [existing home sales (Not Seasonally Adjusted-NSA)- ανακοίνωση μεγεθών Μαίου]. To real estate κατά μερικούς αποτελεί TO δείκτη εξόδου από την υφεσιακή κατάσταση της Αμερικής.


1. Ακόμα και με γυμνό μάτι φαίνεται ότι ο ρυθμός μεταβολής της πτώσης του μεγέθους [2η παράγωγος] έχει μειωθεί κατά το 2009, ειδικά σε σχέση με το 2008 όταν και ο ρυθμός μείωσης σε σχέση με το 2007 έφτασε στα ανώτερα όριά του.
2. Μπορεί ο ρυθμός μεταβολής της πτώσης να έχει μειωθεί ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2009 ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ 2008. Βλέπει κάποιος ανάπτυξη; [πρόσφατο σχετικό ποστ]
3. (συνεχίζοντας το Νο.2) Πολύ ωραίος τρόπος να κάνεις το άσπρο-μαύρο:
Ο τίτλος του δελτίου τύπου: May Existing-Home Sales Continue Rising Trend ή Οι πωλήσεις κατοικιών το Μαϊο συνεχίζουν την ανοδική τάση.
Γιατί, το 2008 τον αντίστοιχο μήνα δεν είχαν αυξηθεί οι πωλήσεις κατοικιών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα; Το 2007, το 2006, το 2005 η τάση εντός της ίδιας χρονιάς δεν ήταν αυξητική για όλα τα πρώτα εξάμηνα (Ιανουάριος-Ιούνιος) κάθε έτους;
4. ΗΠΑ: Αύξηση 2,4% στις μεταπωλήσεις κατοικιών. Σε σχέση με τι έχουμε αύξηση 2.4%;

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει o οποισδήποτε με σωστό τρόπο τα διάφορα μεγέθη με τον τρόπο που ανακοινώνονται.

ΤτΕ: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες

Τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών βάσει υποθετικών παραδοχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , δείχνουν ότι τα θεμελιώδη τους παραμένουν υγιή και τα ιδρύματα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις διαταράξεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).

Η ΤτΕ διεξήγαγε τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων χρησιμοποιώντας ένα οικονομετρικό μοντέλο, βάσει σεναρίου το οποίο προέβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% σωρευτικά για 2 χρόνια, αύξηση της ανεργίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση των επιτοκίων κατά 400 μονάδες βάσης.

«Από τα αποτελέσματα της άσκησης συνάγεται ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ως σύνολο έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει ακόμη και σε ακραίες διαταράξεις, όπως αυτές των υποθετικών σεναρίων», επισημαίνει η ΤτΕ στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ολόκληρο

ΤΑ STRESS TESTS - αυτή η ξενόφερτη παγκοσμιοποιημένη μόδα της τραπεζικής κρίσης - ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...

ΙΣΩΣ ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ... ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ...

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ. ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΕ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ... ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 12,7% ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΩΝ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ ΠΧ. ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΑ ΟΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ 15%...

OΔΔΗΧ: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δανεισμού για το 2009

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα δανεισμού της για το 2009, αλλά ίσως εκμεταλλευτεί την ισχυρή ζήτηση και τα μικρότερα spread για να αντλήσει κεφάλαια (pre-fund) για το 2010, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ .

«Εάν εμφανιστεί η ευκαιρία και έχουμε αποφασίσει να κάνουμε pre-funding, θα το κάνουμε», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Reuters.

«Ο μόνος περιορισμός πράγματι περιμένουμε ότι τα spreads θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο άρα το ερώτημα είναι εάν πρέπει να βιαστούμε να κάνουμε pre-funding ή να περιμένουμε έως ότου τα spreads επανέλθουν σε (χαμηλότερα) επίπεδα».

Όπως είπε ο κ. Παπανικολάου, η Ελλάδα άντλησε 50,2 δισ. δολάρια σε νέα ομόλογα φέτος, ενώ υπολείπονται μόνο δύο προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Πηγή: Reuters

adp analysis

house drops

ism over rec

trade contracted more rapidly than in the past cycles!

22.6.09

Σταθερά επιτόκια μέσα στο 2009 δείχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σταθερά αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον για το υπόλοιπο του 2009, όπως δηλώνει στο Bloomberg το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Έντουαλντ Νοβότνι.
Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της οικονομίας και «συνεπώς δεν βλέπω πιθανότητα αλλαγών στα επιτόκια» είπε ο κ. Νοβότνι στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή.
«Εάν η οικονομία αναπτύσσεται με τον τρόπο που προσδοκούμε, δεν βλέπω αλλαγή για φέτος και θα χρειαστεί να εξετάσουμε πάλι αυτό το θέμα την επόμενη χρονιά» προσέθεσε.
Τα ευρω-επιτόκια είναι στο ιστορικό χαμηλό του 1% και η ΕΚΤ ετοιμάζεται να δανείσει τις τράπεζες σε 12μηνη βάση για πρώτη φορά την Τρίτη.
Ενώ η ευρω-τράπεζα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας ακόμα μείωσης των επιτοκίων, ο κ. Νοβότνι λέει ότι οι τράπεζες αναμένεταο να δείξουν «αξιοσημείωτο ενδιαφέρον» για τη δημοπρασία και υπέθεσε ότι αυτό θα οφείλεται εν μέρει στην εκτίμηση τους ότι το κόστος δανεισμού δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω από το επίπεδο του 1%.
«Οι τράπεζες ξέρουν ότι η ΕΚΤ ακολουθεί την πολιτική του 'σταθερού χεριού' και δεν αναμένουν γρήγορες αλλαγές στα επιτόκια. Και επίσης, νομίζω, ότι οι τράπεζες συμμερίζονται λίγο ως πολύ τις προσδοκίες για τις προοπτικές της οικονομίας» είπε ο κ. Νοβότνι.
Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, λένε ότι τα ευρωεπιτόκια δεν θα αλλάξουν ούτε το επόμενο έτος.
«Τα σχόλια [σ.σ. του Εντ.Νοβότνι] είναι πολύ αρνητικά. Εάν η οικονομία είναι τόσο άσχημα όσο προεξοφλεί η ΕΚΤ, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων σε όλο το 2010» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, Ζακ Καϊλού.
Newsroom ΔΟΛ

Πτώση του πετρελαίου στα 68 δολάρια εν μέσω φόβων για «βαθιά» ύφεση

Πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το δολάριο ενισχύεται, ενώ πιέσεις ασκούνται και μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2009.
Η νέα εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,9%, φέτος, της παγκόσμιας οικονομίας ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για συρρίκνωση 1,7%.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού -του οποίου η διαπραγμάτευση λήγει σήμερα- έχανε το μεσημέρι 1,16 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, με την τιμή του να υποχωρεί στα 68,39 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και τα 67,89 δολάρια.Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου Μπρεντ υποχωρούσε στα 68,34 δολάρια -νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 67,89 δολάρια- χάνοντας 85 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή της περασμένης Παρασκευής.Στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή έδειξαν ότι οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης μείωσαν, την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουνίου, σχεδόν κατά το ήμισυ τις καθαρές θέσεις τους για άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, «ικανοποιητικά» χαρακτήρισε τα επίπεδα των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας Ζοζέ Μαρία Μποτέλο ντε Βασκονσέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λουάντα.
Η τιμή του πετρελαίου η οποία ανεβαίνει με πολύ ταχείς ρυθμούς και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, που έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά, ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις σε μία ανάκαμψη που μόλις ανθίζει, προειδοποίησε ο γνωστός οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπίνι.Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC Monday, ο γνωστός ως «Δρ. Συμφορά», είπε ότι «βλέπω ακόμα και τον κίνδυνο μιας ύφεσης με διπλό πυθμένα [...] προς τα τέλη του 2010».«Η τιμή του πετρελαίου θα είναι πλησιέστερα στα 100 δολάρια το βαρέλι προς τα τέλη της φετινής χρονιάς, αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρνητικό σοκ για την οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Ρουμπίνι, προσθέτοντας ότι οι άλλοι κίνδυνοι προέρχονται από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού.Μέσα στους επόμενους μήνες, το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να αγγίξει το 11% στις ΗΠΑ και να πλησιάσει το 10% στην Ευρώπη, εκτιμά. Είπε, επίσης, ότι «θα υπάρξει σημαντική διόρθωση της αγοράς» το επόμενο διάστημα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία θα επιφυλάξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.Στην Ευρώπη, οι κίνδυνοι, κατά την άποψη του κ. Ρουμπίνι, προέρχονται τόσο από την εξασθενημένη οικονομία όσο και από την έκθεση στις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Δυτικής Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Intrakat: Αυξάνει ταχύτητες στη διαχείριση των απορριμμάτων

Στοχευμένες κινήσεις για την είσοδο σε μία αγορά που θεωρείται «Ελντοράντο» πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η Intrakat που επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
http://www.capital.gr/news.asp?id=760639

Διχάζει ο νέος ρόλος της Fed

«Παραμένει ανοικτό το ερώτημα εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα είναι τελικά ο βασικός ρυθμιστής στην εποπτεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ομίλων με κεντρικό ρόλο στο σύστημα». Η δήλωση-ερώτηση ανήκει στον πρόεδρο της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας Κρίστοφερ Ντοντ. Ο ισχυρός ρόλος που εκχωρείται στη Fed είναι αναμφισβήτητα για το πλέον επίμαχο σημείο του 88σέλιδου σχεδίου που υπέβαλε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο για την αλλαγή των κανόνων που διέπουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Αντιδράσεις υπήρξαν από παράγοντες του τραπεζικού κλάδου και μέλη του Κογκρέσου, τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού κόμματος. Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι η Fed θα επιβάλει αυστηρά κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, αν και αρκετοί από αυτούς έχουν καθίσει κατά καιρούς στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδιακής τράπεζας, ενώ κάποια μέλη του Κογκρέσου διερωτώνται εάν αξίζει να ανταμείβεται η αποτυχία: Η Fed ήταν εκείνη, υποστηρίζουν, που μείωσε το κόστος δανεισμού σε καταστροφικά για την οικονομία επίπεδα και απέτυχε στη διάσωση της LehmaBrothers, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οδηγώντας στην κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλοι τονίζουν ότι η διόγκωση των ισολογισμών της Fed μπορεί να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Εντουαρντ Λους στους Financial Times. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι, εν τέλει, θα δοθεί δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSOC), στο οποίο θα συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των ρυθμιστικών αρχών του κλάδου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών.
Ευνοημένη είναι επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι αρχιτέκτονες του σχεδίου, δηλαδή ο κ. Γκάιτνερ και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του κ. Ομπάμα Λόρενς Σάμερς, προτείνουν να περάσουν τα hedge funds (κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και άλλα «περιθωριακά» επενδυτικά οχήματα στην αρμοδιότητα της SEC. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, όμως, εάν η χρηματοοικονομική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών (CFPA), μια ακόμη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα παρεμβαίνει στο έργο της SEC.
Αντίθετα, οι αρμοδιότητες που προτείνει η κυβέρνηση για την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων FDIC δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της επικεφαλής της Σίλα Μπερ. Η κ. Μπερ είχε προ πολλού διαφωνήσει με την παραδοχή ότι κάποιες τράπεζες ή χρηματοοικονομικοί όμιλοι παίζουν κομβικό ρόλο στην ισορροπία του συστήματος, και άρα δεν μπορεί να επιτραπεί η χρεοκοπία τους. «Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το δόγμα προς όφελος των Αμερικανών φορολογουμένων» είχε πει, εκφράζοντας την αντίθεσή της στα πακέτα των δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν για τη διάσωση ομίλων όπως η Citigroup.
Το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα, βέβαια, λύνει το νομικό αδιέξοδο που οδήγησε στην κατάρρευση της LehmaBrothers. Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας μεταβατικής εταιρείας που θα αναλαμβάνει την προσωρινή διαχείριση των συναλλαγών και συμβολαίων της εκάστοτε χρεοκοπημένης εταιρείας. Ετσι θα αποφεύγεται η απότομη και άτακτη ακύρωσή τους, προκαλώντας πανικό στις αγορές, τονίζεται σε δημοσίευμα των F.T. Καθώς η επενδυτική τράπεζα υπαγόταν στην κατηγορία των χρηματοοικονομικών ομίλων, δηλαδή εταιρειών που δεν δέχονται καταθέσεις από το κοινό όπως οι συμβατικές τράπεζες, δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο για να αποτραπεί το κλίμα πανικού στις αγορές. Πολλοί πιστεύουν, πάντως, ότι η τελική μάχη θα δοθεί στη Γερουσία, όπου η κ. Μπερ έχει αρκετούς υποστηρικτές.
Σε επίπεδο ενοποίησης των αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας, όμως, το σχέδιο Γκάιτνερ-Σάμερς δεν είναι αρκετά τολμηρό. Αντί των υφιστάμενων έξι, κρατούν πέντε καθώς καταργούν την αρχή εποπτείας των τραπεζών αποταμιεύσεων και δανείων (OTS). Το γεγονός, όμως, ότι στο τηλεσκόπιο της Fed εντάσσεται το «σκιώδες σύστημα» των χρηματοοικονομικών ομίλων είναι μια θετική εξέλιξη, σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times. Η ύπαρξη αυτού του συστήματος έγινε αισθητή μόνον μετά την κατάρρευση της LehmaBrothers. Στο ίδιο σκεπτικό κινείται, επίσης, η πρόταση για τη «μονιμοποίηση» σε οργανωμένες αγορές των ανεπίσημων εξωχρηματιστηριακών παραγώγων, οι τεράστιες απώλειες των οποίων οδήγησαν στην κρατικοποίηση της AIG. Ας μη λησμονείται, όμως, ότι απαρχή της κρίσης ήταν ο παράτολμος και ασύδοτος δανεισμός στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, χωρίς να ληφθεί υπόψη εάν οι δανειολήπτες πληρούσαν τις προδιαγραφές. Εκεί ήταν που πάγωσαν οι κάνουλες του ζεστού και φθηνού χρήματος...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/06/2009_319364

Οταν... ο Ομπάμα «υπέκυψε» στους θεσμούς του χρήματος

H ZZ στα καλύτερά της!

Δεν βιάζονται οι τράπεζες

Μπορεί οι μεγάλες τράπεζες να υποστηρίζουν ότι δεν σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο τα νούμερα δείχνουν ότι, για τις περισσότερες, χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και η έξοδος από το κρατικό πρόγραμμα στήριξης είναι σχεδόν αδύνατη. Στελέχη τραπεζών, πάντως, τονίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και αργότερα...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_21/06/2009_319390

Αύξηση κεφαλαίου από... τις νήσους Καϊμάν

Λογική και επιβεβλημένη κίνηση η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να σπεύσει να κάνει αύξηση κεφαλαίου. Αφενός, η επιτυχία αυτής της αύξησης (1,25 δισ. ευρώ) είναι δεδομένη, καθότι εγγυημένη από τους ξένους αναδόχους. Αφετέρου, η αύξηση αυτή θα επιτρέψει στην Εθνική να διατηρήσει αλώβητα τα κεφάλαια του γνωστού Tier I και μετά το (υποχρεωτικό) κλείσιμο της ελληνογαλλικής εταιρείας στις νήσους Καϊμάν. Στην εταιρεία εκείνη, η Εθνική, κατέχοντας το 51%, μπορούσε να υπολογίζει στα δικά της κεφάλαια όλο το ενεργητικό της, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Με τη διάλυση της εταιρείας, όμως, στα κεφάλαια της Εθνικής θα περάσουν μόνο τα μισά (750 εκατ. ευρώ), το τμήμα δηλαδή του ενεργητικού που πραγματικά της ανήκει και, έτσι, τα κεφάλαια του Τier I της Τράπεζας θα μειωθούν κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Με την αύξηση κεφαλαίου αναπληρώνεται η απώλεια, το Tier I διατηρείται αλώβητο, αντλούνται επιπλέον κεφάλαια για να αποπληρωθεί το ελληνικό κράτος και μπορεί η τράπεζα να μοιράσει πάλι μέρισμα, και μένουν και κάποια «ψιλ».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_21/06/2009_319390

18.6.09

Δείκτες

Seas. adjusted weekly new claims (black) and 4-week average (blue) 2009








Για όποιον βλέπει ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία έχουμε:
λιανικές αγορές (+ τρόφιμα), επιδόματα ανεργίας για ΤΑ, ώρες εργαζομένων στη βιομηχανία