ΖΖ
Μετά την ωμή πολιτική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, έσπευσαν ο Τρισέ και οι... λοιποί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συμμορφωθούν! Και άφησαν το επιτόκιο του ευρώ στα ίδια επίπεδα του 1% και ούτε που τόλμησαν να αυξήσουν το μηδαμινό ποσό των 60 δισ. δολαρίων (ή 85 δισ. δολαρίων) που είχαν εξαγγείλει για την αγορά των λεγόμενων covered bonds, που είναι εγγυημένα ομόλογα πάνω σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ή δημόσιο χρέος που έχουν εκδώσει οι κυρίως οι τράπεζες των 16 χωρών της Ευρωζώνης (κυρίως, φυσικά, της Γερμανίας και της Ισπανίας). Οι αγορές θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2010, θα αφορούν τιτλοποιημένα 3ετή και 10ετή ομόλογα πιστοληπτικής βαθμίδας ΑΑ και θα γίνουν με τη μέθοδο του sterilized (δηλαδή απορόφηση της ρευστότητας από το σύστημα).
Και «σεμνά και ταπεινά» ο κ. Τρισέ αφού αποποιήθηκε ότι η πολιτική αυτή της ΕΚΤ αποτελεί μια μορφή της διαβόητης πολιτικής του quantitative easing (δηλαδή, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όχι μέσω του κόστους του χρήματος, αλλά μέσω της ποσότητάς του), ομόλογησε ότι του τηλεφώνησε η κ. Μέρκελ και τον διαβεβαίωσε ότι στηρίζει και υποστηρίζει την ανεξαρτησία (!) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκεται περί ξεπεσμού, αλλά δεν μας πέφτει λόγος.
Απλώς να θυμίσω ότι την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος είχε καταγγείλει την «ανεύθυνη «πολιτική των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των... λοιπών, οι οποίες αφού εξάντλησαν το οπλοστάσιό τους με τα συμβατικά όπλα και έχουν εξαναγκαστεί να πάρουν πρόσθετα ανορθόδοξα μέτρα τυπώνοντας νέο χρήμα για να σώσουν τις οικονομίες (πολιτική quantitative easing), θα οδηγήσουν τον κόσμο σε νέες «φούσκες» με το φθηνό και πληθωριστικό χρήμα!
Δεν είναι τυχαίο που η χθεσινή απόφαση απέτυχε να δημιουργήσει ελπίδες στις οικονομίες για νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης. Oι πολίτες δύσκολα θα παραμερίσουν τις φοβίες και θα αγνοήσουν τις συνέπειες. Η οικονομία της Eυρωζώνης έχει εξασθενήσει βαρύτατα, εκτεθειμένη στους μύριους αποπληθωριστικούς και πιστωτικούς κινδύνους. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων έχει πλήξει χωρίς έλεος τα νοικοκυριά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η ραγδαία ύφεση των οικονομιών της Ευρωζώνης εντείνει τις παρενέργειες και εντείνεται από την εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας θα συνεχίσει να αιμορραγεί, παρά τον πακτωλό χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.
Αντίθετα, στο Σίτι, η Τράπεζα της Αγγλίας αφού άφησε το εθνικό επιτόκιο στο ιστορικό ναδίρ του 0,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή της το 1694, ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις αγορές εταιρικών τίτλων και ομολόγων του βρετανικού Δημοσίου κατά 50 δισ. στερλίνες (από 75 δισ.), συνολικώς στα 125 δισ. στερλίνες (ή 188 δισ. δολάρια), εντός των προσεχών μηνών για να ρίξει περισσότερο χρήμα στην οικονομία. Ηταν η πρώτη ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που άρχισε από τον Μάρτιο την αγορά κρατικών τίτλων με την έκδοση νέου χρήματος (quantitative easing).
Το δολάριο εξακολουθεί να παραπαίει από την απόφαση της FED στις 20 Μαρτίου να υιοθετήσει την πολιτική του quantitative easing. Συγκεκριμένα, η FED αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου αξίας 300 δισ. δολαρίων, εντός έξι μηνών. Από τότε το δολάριο περιήλθε σε πτωτική δίνη.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment