Θέτει αυστηρότερα κριτήρια και ζητεί επιπλέον κεφάλαια για έξοδο από το πακέτο στήριξης
Οι νέες προδιαγραφές της Fed για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης ορισμένων από τις ισχυρότερες τράπεζες της χώρας αιφνιδίασαν τον κλάδο, καθώς ξεπερνούν τα κριτήρια που ετέθησαν από τα τεστ κοπώσεως. Αυτή τη φορά, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της Fed αφορούν την έξοδο των τραπεζών από το κρατικό πακέτο στήριξης του κλάδου, γνωστό ως TARP, κάτι που νωρίτερα εθεωρείτο εφικτό απλά με την επιστροφή των κεφαλαίων που δανείστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.
Πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Wall Street Journal, οι συνθήκες αποδείχθηκαν τόσο ευνοϊκές για την άντληση νέων κεφαλαίων, που ούτε οι ίδιες οι τράπεζες το πιστεύουν. Το ράλι των χρηματιστηρίων τις έχει βοηθήσει να αντλήσουν 65 δισ. δολάρια σε κοινές μετοχές μέσα σε μόνον τέσσερις εβδομάδες! «Η Fed δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι επέτρεψε την επιστροφή κρατικών κεφαλαίων και μετά να αποδειχθεί ότι οι τράπεζες αδυνατούν να χορηγήσουν δάνεια», δήλωσε ο Λόρενς Κάπλαν, πρώην νομικός σύμβουλος της αμερικανικής αρχής εποπτείας στεγαστικών και αποταμιευτικών τραπεζών (OTS).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η JPMorgan. Αν και κρίθηκε από τα τεστ κοπώσεως ότι δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια σε μια επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, η διοίκηση ενημερώθηκε προ ημερών ότι θα πρέπει να αντλήσει ακόμη 5 δισ. δολάρια για να εξέλθει από το TARP. Η Morgan Stanley είναι μία ακόμη ενδεικτική περίπτωση. Με βάση τα τεστ που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα, όφειλε να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια 1,8 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,6 δισ. δολαρίων, θεωρώντας ότι υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της Fed. Αυτήν την εβδομάδα, όμως, πληροφορήθηκε ότι χρειάζονται επιπλέον 2,2 δισ. Συνολικά, η Fed έχει ζητήσει από τις Morgan Stanley, JPMorgan και American Express ακόμη 7,7 δισ. δολάρια. Από αυτές, μόνον η JPMorgan περιλαμβανόταν στη λίστα των 10 από τις 19 τράπεζες που έπρεπε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση, σύμφωνα με τα τεστ κοπώσεως, κατά 74,6 δισ. δολάρια.
Οι 19 ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ δανείστηκαν από το TARP περισσότερα από 200 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η κυβέρνηση εφάρμοσε αυστηρούς όρους πάνω σε διοικητικά θέματα και ειδικότερα στις αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών. Αυτός ο νέος, παρεμβατικός ρόλος της κυβέρνησης εξελίχθηκε σε εμπόδιο για τις τράπεζες. Σήμερα, οι διοικήσεις τους επιθυμούν να επανέλθουν στην παλαιά τάξη πραγμάτων.
«Η άντληση νέων κεφαλαίων από το χρηματιστήριο είναι εύκολη σήμερα», επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος στην εφημερίδα Wall Street Journal. Η Bank of America έχει ήδη εξασφαλίσει 33 δισ. δολάρια από τα 33,9 δισ. που θεωρούνται αναγκαία με βάση τα τεστ κοπώσεως. Από αυτά, τα 13,5 δισ. δολάρια προήλθαν από την έκδοση κοινών μετοχών. Μέσα στην εβδομάδα, η κινέζικη China Investment Corp. και η ιαπωνική τράπεζα Mitsubishi UFJ Financial αύξησαν το μερίδιό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Morgan Stanley στο 9,9% και 20% αντίστοιχα, συμμετέχοντας σε αύξηση ύψους 2,3 δισ. δολαρίων Στη λίστα των τελευταίων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 64 δισ. δολαρίων, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν αυτές των JPMorgan, American Express, Morgan Stanley, SunTrust Banks και KeyCorp., οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 10 κεφαλαιακά αδύναμων τραπεζών βάσει των τεστ.
Ακόμη και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη θεωρούν, πάντως, ότι το πρόσφατο ράλι των αγορών είναι αναίτιο, καθ’ ότι δεν έχουν υπάρξει στοιχεία που να το υποστηρίζουν, όπως για παράδειγμα η μείωση των κατασχέσεων στην αγορά ακινήτων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_04/06/2009_317151
4.6.09
Η Fed αιφνιδίασε τις αμερικανικές τράπεζες
Labels:
FED,
US,
μετά κρίση,
μέτρα κρίσης,
τράπεζες,
τραπεζική επιτήρηση,
ψυχολογία
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment