4.6.09

Rothchild: «Δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για να έχουμε bull market»

Ακρως ανησυχητική είναι η τελευταία έκθεση της Banque Edmond de Rothchild, η οποία εκτιμά ότι είναι αβέβαιο αν τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι κεντρικές κυβερνήσεις θα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και κατά την άποψή της θεωρεί ότι αντιμετωπίζουμε ένα οικονομικό κύκλο τύπου square root ο οποίος σύμφωνα με την υπάρχουσα εμπειρία σημαίνει ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα ανάκαμψη αλλά θα επέλθει στασιμότητα για μακρά περίοδο.
Αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής αγοράς που αποτελεί και τον οδηγό των υπολοίπων, εκτιμά ότι το ράλι έχει ήδη ενσωματώσει την αισιοδοξία που επέφεραν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και στο εξής εκτιμά ότι παραμονεύουν απογοητεύσεις, καθώς, όπως επισημαίνει «δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για έχουμε bull market».
Η τράπεζα θεωρεί ότι η απώλεια καταναλωτικού εισοδήματος είναι πολύ μεγάλη και ότι τα μέτρα διευκόλυνσης των καταναλωτών μπορεί μεν να τους διευκολύνουν προσωρινά, ωστόσο σε δεύτερη φάση μια αύξηση των φόρων είναι αναπόφευκτη και το γεγονός αυτό από μόνο του εξανεμίζει τις διευκολύνσεις που δόθηκαν.
Το κρίσιμο ζήτημα που θέτει η τράπεζα είναι πως μέχρι τώρα οι κεντρικές τράπεζες ξεπέρασαν κάθε αναστολή σκορπώντας χρήματα και ο μεγάλος κίνδυνος πλέον είναι ότι ένα στραβοπάτημα της παγκόσμιας οικονομίας θα τις αφήσει εντελώς αδύναμες.
Eκτιμά για μια ακόμη φορά ότι ο κίνδυνος για περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου είναι υπαρκτός.
Όσα αναφέρει ισχύουν τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για την Ιαπωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κι εκεί επισημαίνει ότι μια ανάκαμψη θα είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν είναι επαρκή, η χώρα στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές της, οπότε σε περίπτωση στασιμότητας, η ιαπωνική οικονομία θα εξασθενήσει και γιατί η χώρα αντιμετωπίσει ήδη στασιμοπληθωρισμό, κάτι που την μάστιζε ολόκληρη τη δεκαετία του 1990. «Το μόνο που λείπει από την Ιαπωνία είναι μια επιδημία γρίπης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Rothchild.
Για την τράπεζα η μόνη χώρα που δείχνει να αντέχει στην κρίση και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι η Βραζιλία, στην οποία μειώθηκε η ανεργία, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, δεν υποχώρησε η εσωτερική κατανάλωση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 12% με αποτέλεσμα την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Κίνα, την οποία κατέστησε τον πιο σημαντικό της εταίρο όσον αφορά στις εξαγωγή σιδηρομεταλλευμάτων.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το δολάριο, είναι ότι οι ΗΠΑ- παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις- μπορεί να χάσει το AAA rating. Και ήδη η Moody's έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι το ΑΑΑ δεν είναι εγγυημένο για πάντα.
Η αμερικανική κυβέρνηση σύμφωνα με την τράπεζα, θα υποχρεωθεί το 2009 να εκδόσει περί τα 2 τρις δολάρια σε ομόλογα. Αυτό εγκυμονεί ένα μεγάλο κίνδυνο, καθώς εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση. Μέχρι τώρα για τα 30 ετή ομόλογα γίνονταν τρεις με τέσσερις εκδόσεις το χρόνο. Τώρα πλέον γίνεται μία το μήνα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να βγει και 50 ετές ομόλογο.
Οι αλλεπάλληλες εκδόσεις όμως εάν δεν απορροφηθούν πλήρως, μπορεί να πανικοβάλλουν τις αγορές, δεδομένου ότι μόνο η Κίνα διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να αγοράσει το αμερικανικό χρέος.
Για το 2009 προβλέπει υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,8%, της Ευρώπης κατά 3,1%, συρρίκνωση 5,8% για την Ιαπωνία, για τη Βρετανίας 3,1% και του Καναδά κατά 1,2%. Βλέπει μηδενική ανάπτυξη για τη Ρωσία, αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% για τη Βραζιλία, 5,1% για την Ινδία και 7,4% για την Κίνα.
Για το 2010 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% για τις ΗΠΑ, 0,5% για την Ευρώπη, 1,2% για την Ιαπωνία, 0,2% για τη Βρετανία, 3,5% για τη Ρωσία, 6,5% για την Ινδία, 4% για τη Βραζιλία και 7,5% για την Κίνα.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=214281

No comments: