28.8.09

Ιαπωνία by ZZ

Βαριά ήττα αναμένει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία, στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή. Ενα από τα πλέον εδραιωμένα πολιτικά κόμματα στον κόσμο, το ιαπωνικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) πολεμάει για την επιβίωσή του, χωρίς όμως ελπίδες. Το κόμμα κυβερνά την Ιαπωνία τα τελευταία 53 χρόνια, με ένα μικρό διάλειμμα 11 μηνών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν» το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα θα κατακτήσει τα δύο τρίτα των εδρών στην Κάτω Βουλή.
Εσχατη εξαγγελία εκ μέρους της κυβέρνησης, η φορολογική αμνηστία για τις επιχειρήσεις με στόχο τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, αγνοήθηκε. Υπολογίζονται στα 1.700 δισ. δολάρια, οι επενδύσεις των Ιαπώνων ιδιωτών σε ξένες αξίες. Ομως, το LDP έχει δηλώσει ότι μόλις η οικονομία βελτιωθεί, θα επιβάλει μεγαλύτερο φόρο κατανάλωσης, που τώρα βρίσκεται στο 5%. Ετσι θέλει να δείξει ότι είναι υπεύθυνος διαχειριστής, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί το αντίπαλο Δημοκρατικό Κόμμα ότι δίνει κι αυτό πολυέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, χωρίς να σχεδιάζει ταυτόχρονα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ομως, η δημοσκόπηση της «Ασάχι» δείχνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της αντιπολίτευσης να διαχειριστεί την οικονομία, από ό,τι στις ικανότητες αυτών που τώρα κυβερνούν.
Οι «τριγμοί» που κλυδωνίζουν και την Ιαπωνία έχουν πάρει κρίσιμες διαστάσεις καθώς οι χρεοκοπίες που σημείωσαν ανησυχητικό άλμα 24% τον περασμένο χρόνο - με θύματα κυρίως τις εισηγμένες επιχειρήσεις, συνεχίζονται. Το χρηματιστήριο του Tόκιο με την κατάρρευσή του τον χρόνο που πέρασε, προκάλεσε πολλά θύματα διαλύοντας επιχειρήσεις και τράπεζες και καταστρέφοντας την οικονομία. Ο δείκτης Nikkei των 225 κορυφαίων επιχειρήσεων σημείωσε το 2008 ετήσια πτώση-ρεκόρ 42,12%, τη χειρότερη στην 60-ετών ιστορία του. Πάντως, χθες, ο δείκτης κατέγραψε νέα μεγάλη πτώση 165,7 μονάδων (-1,56%).
Το παράδοξο είναι ότι το γιεν ενισχύθηκε χθες έναντι του δολαρίου και του ευρώ! Ομως, αναπόφευκτα, θα εξαναγκαστεί η νέα κυβέρνηση να προβεί σε παρεμβάσεις υποτίμησης του γιεν. Ομως θα προσπαθήσει να αποφύγει τις πρακτικές του παρελθόντος. Aξίζει να θυμίσω ότι η πολιτική των παρεμβάσεων τερματίστηκε τον Μάρτιο του 2004. Τότε, η Kεντρική Tράπεζα της Iαπωνίας ξόδεψε τους τρεις πρώτους μήνες (του 2004) 15 τρισ. γιεν, αφού είχε ήδη δαπανήσει στο σύνολο του 2003 το ποσό-ρεκόρ των 20 τρισ. γιεν (δηλαδή περίπου το διπλάσιο του τότε εμπορικού πλεονάσματός της).
Η Kεντρική Tράπεζα της Iαπωνίας με γενναίες ενέσεις ρευστότητας προσπαθεί να καταπολεμήσει την πιστωτική ασφυξία που σε συνδυασμό με τα άλματα του γιεν, πλήττει τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως επιτυχία. Η τράπεζα έχει αγοράσει -για πρώτη φορά στην ιστορία της- ανασφάλιστους βραχυπρόθεσμους τίτλους που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντλούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω της έκδοσης των τίτλων αυτών για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές λειτουργίες τους. Και, επίσης, αύξησε στα 1,4 τρισ. γιεν την αξία των κρατικών ομολόγων που αγοράζει μηνιαίως.
Ενώ, ήδη, τα επιτόκια άγγιξαν το μηδέν αφού η Kεντρική Tράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,10%. Να θυμίσω ότι τα επιτόκια της Ιαπωνίας παρέμειναν σε μηδενικά επίπεδα από τον Aύγουστο του 2000 έως τον Ιούλιο του 2006 όταν αυξήθηκαν για πρώτη φορά στο 0,25%(!) και ξανά για δεύτερη φορά στο 0,50% τον Φεβρουάριο του 2007 και φέτος τον Οκτώβριο μειώθηκαν στο 0,30%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/08/2009_327143

No comments: