4.8.09

Και τώρα χρηματιστές «υψηλής συχνότητας» για πολύ μεγάλα κέρδη

Η νέα τεχνολογική μόδα στους χρηματιστηριακούς κύκλους λέγεται «high frequency». Την εφαρμόζουν χρηματιστές που χρησιμοποιούν υπολογιστές υψηλής ταχύτητας κερδίζοντας δις ενώ όσοι έχουν μείνει στα παραδοσιακά συστήματα «τρώνε τη σκόνη» τους.
Αυτά αναφέρει η εφημερίδα New York Times και εξηγεί ότι αυτοί οι χρηματιστές «υψηλής συχνότητας» χρησιμοποιούν ειδικούς αλγόριθμους καταφέρνοντας έτσι να πραγματοποιούν εκατομμύρια συναλλαγών μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων! Μάλιστα, έχουν ήδη βοηθήσει πολλές μεγάλες τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους να ανασυνταχθούν και να συνέλθουν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Πολλοί όμως αναλυτές κριτικάρουν την εισαγωγή αυτών των μεθόδων φοβούμενοι ότι αλλοιώνεται η ακεραιότητα της αγοράς.
Οι συναλλαγές «υψηλής συχνότητας» είναι όλα τα λεφτά λέει ένας πρώην επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. «Αν κάποιος επενδυτής στερείται τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, τότε έχει μεγάλο μειονέκτημα.» Με ένα πολύ μικρό αριθμό χρηματιστών «υψηλής συχνότητας» να ευθύνεται σήμερα για πάνω από το μισό όλης της χρηματιστηριακής αγοράς, η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή σκοπεύει να εξετάσει την όλη μέθοδο ενδελεχώς.
Πηγή: New York Times

2 comments:

mc said...

Χρειάζομαι το πολύ τρεις προτάσεις για να καταδείξω την ανοησία πίσω τόσο από το δημοσίευμα όσο και απ' αυτή καθεαυτή την "νέα" και "απαράμιλλη" στρατηγική.
Δεν θα το κάνω όμως Geo, διότι απλούστατα δεν υπάρχει κανένας λόγος να χτυπήσω τον συναγερμό, ενώ από την άλλη θα βγουν κάποια στιγμή στον αέρα τα trade logs αυτών των τζογαδόρων υψηλής συχνότητας.

Ένα σχετικό σχόλιο

geokalp said...

το δημοσίευμα το πέτυχα και στους Νιου Γιορκ Τάιμς

απλά σημειώνω - όπως γνωρίζεις - ότι το κραχ του '87 οφείλετο κυρίως σε τέτοια συστήματα τρέιντινγκ

για μένα απλά προσπαθούν να δικαιολογηθούν
α. για τα κέρδη που εμφανίζουν
β. ότι είναι πιο ισχυροί από όσο νομίζουμε
δε λέω ότι η γκολντμαν είναι φούσκα απλά συνεχίζει να πλάθει εικόνα