Επιδεινώθηκε το Μάρτιο η κατάσταση του μεταποιητικού κλάδου, καθώς επιταχύνθηκε η μείωση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της απασχόλησης.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 42,9 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, από 44,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με την εγχώρια ζήτηση να είναι αισθητά ασθενέστερη από την αντίστοιχη στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.
Για τον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο, το πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2009, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερο συνεχή χρόνο.
Αντίθετα, οι κατασκευαστές στην ευρωζώνη ανακοίνωσαν περαιτέρω αύξηση της ανάπτυξης το Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη διατηρεί την δυναμική της στα τέλη του πρώτου τριμήνου, λόγω του αδύναμου ευρώ και της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Markit για την Ελλάδα είναι ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα. Οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.
«Οι επιχειρησιακές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές φαίνεται να πηγαίνουν ολοένα από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε η οικονομολόγος της Markit Τζέμα Βάλλας.
«Δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές χρηματοοικονομικές δυσκολίες και υψηλό ποσοστό ανεργίας, είναι απίθανο να σημειωθεί βραχυπρόθεσμα ανάκαμψη του τομέα, προερχόμενη από την εγχώρια αγορά. Περισσότερο πιθανή θα ήταν η ανάκαμψη που θα προερχόταν από τις εξαγωγές, ιδίως εάν οι εταιρείες μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα θέματα του χαμηλού ανταγωνισμού» προσέθεσε.
Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκε με υψηλό ρυθμό το Μάρτιο, αντικατοπτρίζοντας την πτωτική τάση των νέων παραγγελιών, με την τελευταία μείωση να αποδίδεται στις αδύναμες συνθήκες ζήτησης και τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ΦΠΑ.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε το Μάρτιο, παραμένοντας ωστόσο υψηλός, με τα μέλη του πάνελ να επικαλούνται τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και των πρώτων υλών -ιδιαίτερα του χαρτιού, των πλαστικών και των υλικών συσκευασίας.
* Στην Ευρωζώνη η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε το Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2006, με τον σχετικό δείκτηνα ενισχύεται στις 56,6 μονάδες, από 54,2 το Φεβρουάριο.
No comments:
Post a Comment