30.12.09

Κατάργηση δασμών από το 2010 στην Ασία

Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου των χωρών ASEAN με την Κίνα θα περιλαμβάνει 1,9 δισ. άτομα

The New York Times

Τη στιγμή που θα μπαίνει το νέος έτος, η Κίνα και δέκα χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας θα αποτελούν μέλη της τρίτης μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Κι ενώ πολλές βιομηχανίες ανυπομονούν να δουν μείωση των δασμών στα πάντα, από τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας μέχρι τα ελαστικά και από τα φυτικά έλαια μέχρι τον χάλυβα, κάποιες περιμένουν να διαπιστώσουν κατά πόσον η συμφωνία θα δώσει ώθηση στην επιχείρησή τους ή θα την οδηγήσει στην κατάρρευση.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος των χωρών ASEAN μετά την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνολικά το εμπορικό ισοζύγιο στις συναλλαγές με τις χώρες αυτές είναι ελαφρώς υπέρ της Κίνας. Το εμπόριο της Κίνας με τις δέκα χώρες–μέλη της ASEAN έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έφθασε στα 192,5 δισ. δολάρια το 2008 από τα 59,6 δισ. του 2003. Η νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου, στην οποία θα καταργηθούν οι δασμοί στο 90% των αγαθών, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Θα είναι η τρίτη σε μέγεθος ζώνη μετά τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τη NAFTA ως προς τον όγκο των συναλλαγών, και θα περιλαμβάνει 1,9 δισ. άτομα. Αναμένεται να διευκολύνει τις χώρες ASEAN να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, ιδιαιτέρως όσες διαθέτουν πρώτες ύλες αναγκαίες στην Κίνα. Εχει δεχθεί λιγότερες επικρίσεις από τις δύο προηγούμενες ζώνες ελεύθερων συναλλαγών, ίσως επειδή οι υφιστάμενοι δασμοί ήταν ήδη χαμηλοί και επειδή οι αναλυτές προβλέπουν πως δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις υφιστάμενες εμπορικές πρακτικές.

Ορισμένοι παραγωγοί της Νοτιοανατολικής Ασίας, όμως, εκφράζουν φόβους πως θα κατακλυστούν οι αγορές τους από φθηνά κινεζικά προϊόντα και πως θα είναι εφεξής πολύ πιο δύσκολο γι’ αυτούς να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους. Η Ινδονησία, για παράδειγμα, ανησυχεί τόσο ώστε σκοπεύει να ζητήσει αναβολή της κατάργησης των δασμών σε ορισμένα είδη όπως τα προϊόντα χάλυβα, κλωστοϋφαντουργίας, πετροχημικών και ηλεκτρονικών. Οι χώρες ASEAN και η Κίνα έχουν σταδιακά μειώσει πολλούς δασμούς τα τελευταία χρόνια. Η συμφωνία, όμως, που υπεγράφη το 2002, υποχρεώνει Κίνα, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Μπρουνέι να καταργήσουν σχεδόν όλους τους δασμούς το 2010. Σε ό, τι αφορά τα νέα μέλη της ASEAN, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ και Μιανμάρ, θα τους μειώσουν σταδιακά, με προοπτική να τους καταργήσουν ολοκληρωτικά το 2015.

No comments: