25.12.09

Υπό πιέσεις ο σχεδιασμός για το νέο δανειακό πρόγραμμα

Στα 43,7 δισ. ευρώ ή περίπου στο 18% του ΑΕΠ, ανέρχεται το ποσό που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει μέσα στο 2010 η Ελλάδα, ενώ το συνολικό δανειακό της πρόγραμμα (συμπεριλαμβάνοντας την κάλυψη του ελλείμματος) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 54 δισ. ευρώ (22,5% του ΑΕΠ). Οι μήνες «παγίδες» για το ελληνικό Δημόσιο είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος, καθώς τότε οι υποχρεώσεις του κράτους είναι οι υψηλότερες (11 δισ. ευρώ και 11,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης ενός ακόμα δύσκολου δανειακού προγράμματος και μάλιστα σε συνθήκες με ιδιαιτέρως αυστηρό κόστος, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να καταρτίσει μία στρατηγική από την οποία η Ελλάδα και ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει τις λιγότερες ζημίες. Για τον λόγο αυτό και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε από τα μέσα Δεκεμβρίου για λογαριασμό του ερχόμενου Ιανουαρίου, σε μία ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2010, το Δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τουλάχιστον 4,8 δισ. ευρώ. Ο Φεβρουάριος (1,3 δισ. ευρώ) και ο Μάρτιος (2,7 δισ. ευρώ) είναι πιο «ήρεμοι» μήνες, ενώ το κρισιμότερο σημείο του 2010 είναι το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου. Τότε, το Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει συνολικά 22,6 δισ. ευρώ, ενώ θα επανέλθει τον Ιούλιο οπότε και οι λήξεις ανέρχονται σε 4,7 δισ. ευρώ. Στο πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι 6,6 δισ. ευρώ συνολικά, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει σε όλο αυτό το διάστημα να δανειστεί και περί τα 10 δισ. ευρώ για να καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Αυτές τις μέρες το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του νέου δανειακού προγράμματος. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι το καλύτερο που έχει να κάνει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση, είναι με το που θα ξεκινήσει ο Ιανουάριος να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων. Αυτό γιατί, μετά την καλύτερη από την αναμενόμενη ανακοίνωση του ξένου οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s που έγινε μέσα στην εβδομάδα και με δεδομένο ότι διανύουμε περίοδο εορτών με τις αγορές να μην είναι «νευρικές», δίνουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να αιφνιδιάσει και να δανειστεί με μικρότερο κόστος από ό,τι ίσχυε πριν από λίγες μέρες.

Αλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, υποχώρησε σημαντικά αμέσως μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s κατά ένα κλιμάκιο. Συγκεκριμένα, το spread στα 10ετή ομόλογα υποχώρησαν στην περιοχή των 242 μονάδων βάσης από 282 μονάδες που ήταν μία μέρα πριν από την ανακοίνωση της Moody’s. Επίσης, στους τίτλους 3ετούς διάρκειας τα spread μειώθηκαν στα επίπεδα των 257 μονάδων από 328 μονάδες και στα ομόλογα πενταετούς διάρκειας στις 271 μονάδες από 312 μονάδες.

Πάντως, στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να «μοιράσει» στους μήνες τις εκδόσεις έτσι ώστε να επιμερίσει το κόστος. Παράλληλα, αναμένεται να ισχύσει ό,τι και φέτος, δηλαδή να γίνονται κοινοπρακτικές εκδόσεις κυρίως 3, 5 και 10 ετών και να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα 54 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού του 2010, στόχος είναι να αντληθούν περί τα 9 δισ. ευρώ από τις βραχυχρόνιας διάρκειας εκδόσεις (κυρίως εντόκων γραμματίων).

Επίσης, το πρόγραμμα των εκδόσεων θα ανακοινώνεται πλέον σε μηνιαία βάση αντί των τριμηνιαίων ανακοινώσεων, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να διευρύνει την επενδυτική βάση των δανειστών της χώρας, προχωρώντας σε εκδόσεις σε δολάριο ή γιεν, επικεντρώνοντας στις αγορές των ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και Τόκιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100023_25/12/2009_384813

No comments: