22.12.09

Moody's: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε A2 από A1

Σε υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά μία βαθμίδα –από Α1 σε Α2– προχώρησε σήμερα η Moody's, μετά από περίπου ενάμισι μήνα που η χώρα μας βρισκόταν στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης. Η προοπτική της Moody's για την ελληνική οικονομία είναι «αρνητική».

«Η αναβαθμολόγηση της Ελλάδας με Α2 αντιπροσωπεύει τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας από τη μία πλευρά και τον κίνδυνο αφερεγγυότητας της χώρας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα από την άλλη», σχολιάζει η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια δημοσίου χρέους της Moody's για την Ελλάδα.

«Η Moody's υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας/αναχρηματοδότησης, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους «ακατάλληλους» για εξασφάλιση –ένα ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο», επισημαίνει ο Άνροντ Μέιερς, ανώτατος αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου δημοσίου χρέους της Moody's.

Ο διεθνής οίκος δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για μια «επανατιμολόγηση» των αντίστοιχων κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας των τελευταίων χρόνων στη διεθνή αγορά και τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Moody's θεωρεί ότι ο συνδυασμός των «μετά-κρίσης» διεθνών συνθηκών που δεν ευνοούν καθόλου τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και των εξίσου αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας καθιστά τη δημοσιονομική προσαρμογή εξαιρετικά δύσκολη και το κόστος ενδεχόμενης καθυστέρησής της απαγορευτικά υψηλό. Ωστόσο, ο οίκος εξακολουθεί να θεωρεί απίθανη τη μετακύλιση των υποχρεώσεων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς στους κρατικούς.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπολείπεται αυτής της Ιταλίας, του Βελγίου ή της Ιρλανδίας εξαιτίας του απογοητευτικού ιστορικού της χώρας σε επίπεδο πραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα, ωστόσο, βρίσκεται πάνω από το Μεξικό, την Ουγγαρία και τη Βραζιλία καθώς, παρότι οι εν λόγω χώρες έχουν καλύτερους ή ισάξιους δείκτες χρέους, παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος. Επιπλέον, οι χώρες αυτές δεν λαμβάνουν τα οφέλη της συμμετοχής την ευρωζώνη, η οποία παρέχει προστασία στην Ελλάδα όσον αφορά στην αποπληρωμή εξωτερικού χρέους.

Όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας μας, η Moody's διευκρινίζει ότι η ενδεχόμενη αλλαγή της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερή» (από «αρνητική»), καθώς και η ενδεχόμενη μελλοντική της αναβάθμιση ή υποβάθμιση θα εξαρτηθούν από τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των εξαγελλθέντων σχεδίων της.

ΟΔΔΗΧ: Η αξιολόγηση από Moody's θα βοηθήσει το δανειακό πρόγραμμα

Η αξιολόγηση Α2 της Ελλάδας από τη Moody's θα βοηθήσει τον δανεισμό της χώρας τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης

Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από το διεθνή οίκο.

Η αξιολόγηση Α2 «βοηθά τον ΟΔΔΗΧ στην εκτέλεση του δανειακού προγράμματος για το 2010», δήλωσε ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στο Reuters.

«Οι αγορές θα διαπιστώσουν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι υπερπουλημένα, αναμένουμε ομαλοποίηση των περιθωρίων των spread το επόμενο διάστημα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Συρρικνώνεται το spread μετά την υποβάθμιση από Moody's

Πτώση σημειώνει σήμερα το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, μετά την ανακοίνωση της Moody’s ότι υποβαθμίζει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά μία βαθμίδα – από Α1 σε Α2.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου συρρικνωνόταν νωρίτερα στις 266,5 μονάδες βάσης από περίπου 280 μονάδες βάσης αργά χθες.

Αν και η απόφαση του ξένου οίκου είχε προεξοφληθεί από την αγορά, οι περισσότεροι αναλυτές «έβλεπαν» μια μεγαλύτερη υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες. Είχαν προηγηθεί οι Fitch και Standard & Poor's, οι οποίες υποβάθμισαν πρόσφατα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την βαθμίδα A.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1758009

To YΠΟΙΚ για την υποβάθμιση από Moody's

«Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Moody’ s, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1758046

No comments: