22.12.09

«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει»

Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν κινδυνεύουν να απολέσουν την πιστοληπτική τους φερεγγυότητα, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚT), Έβαλντ Νοβότνι, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»).

Βέβαια, σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η Ελλάδα και η Ισπανία πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και το εμπορικό τους ισοζύγιο όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πρόσθεσε, πάντως, πως «αν και οι δύο νοτιοευρωπαϊκές χώρες δεν κινδυνεύουν να απολέσουν την πιστοληπτική τους φερεγγυότητα, οφείλουν να ευθυγραμμίζονται με τους συμφωνημένους κανόνες, καθότι είναι μέλη της Ευρωζώνης».

Εν τω μεταξύ, ο Αθανάσιος Ορφανίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας για χώρα μέλος της ευρωζώνης.

«Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο μία χώρα μέλος της ευρωζώνης να χρεοκοπήσει», ανέφερε ο κ. Ορφανίδης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Τόνισε δε πως ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει ότι άλλες χώρες της ΕΕ θα σπεύσουν να τη διασώσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: