31.12.09

Πρόγραμμα λιτότητας από το 2010 στην Ισπανία

Πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις 29 Ιανουαρίου 2010, αλλά και μία σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας, που δοκιμάζεται πολύ σκληρά από την κρίση, παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐθ Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προέβλεψε ότι το 2010 η οικονομία της χώρας «θα αναρρώσει» από τη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ εστίασε στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από το τέλος του 2010.

Σήμερα, οι άνεργοι στην Ισπανία ανέρχονται σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια, ποσοστό 18% στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Παράλληλλα, ο Θαπατέρο επεσήμανε ότι εξαιτίας της ύφεσης και της κρατικής στήριξης σε πολλούς τομείς της ισπανικής οικονομίας, ο κρατικός προϋπολογισμός από πλεονασματικός έγινε πολύ ελλειμματικός «κάτι που οπωσδήποτε θα το διορθώσουμε».

Σήμερα, το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στα 71,5 δισ.ευρώ -6,79% του ισπανικού ΑΕΠ στα τέλη Νοεμβρίου φέτος, και 9,5% την πρωτοχρονιά-, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασε το 1,2% του ΑΕΠ.

Ο στόχος για το 2010 είναι το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 8,1% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησηε Standard & Poor's μετέβαλε ήδη τη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του για την ισπανική οικονομία σε «αρνητική» από «σταθερή», λόγω ακριβώς του πολύ μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Την πρωτοχρονιά η Ισπανία αναλαμβάνει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο

No comments: