31.12.09

PetroChina: Εξαγορά $1.8 δισ. σε project πετρελαϊκής άμμου

H PetroChina Co (857) κέρδισε την έγκριση της καναδικής κυβέρνησης για την προσφορά ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων ($ 1,8 δισ.) για την αγορά μεριδίου σε δύο έργα πετρελαϊκής άμμου στην Alberta, η μεγαλύτερη εξαγορά της στη Βόρεια Αμερική.

Η εξαγορά από την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας μεριδίου 60% στα έργα πετρελαϊκής άμμου MacKay River και Dover της Athabasca Oil Sands Corp "είναι πιθανόν να έχει καθαρό όφελος για τον Καναδά", είπε σε δήλωσή του ο Υπουργός Βιομηχανίας κ. Tony Clement προχθές.

Οι κινεζικές εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό από τον Δεκέμβριο του 2008 καθώς αξιοποιούν το πλεονέκτημα των χαμηλότερων αποτιμήσεων εξ αιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης. Η PetroChina έχει πει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγορές στο εξωτερικό μετά την καταβολή τουλάχιστον 3,6 δισ. δολ. φέτος για την απόκτηση της Singapore Petroleum Corp, μεριδίου σε εργοστάσιο της Nippon Oil Corp. και σε επιχείρηση στο Καζακστάν.

"Είναι δύσκολο να βρεθούν πάγια upstream αργού πετρελαίου προς πώληση τώρα, κυρίως μεγάλα, έτσι προσπαθούν να αγοράσουν έργα πετρελαϊκής άμμου" δήλωσε τηλεφωνικά από τη κινεζική πόλη του νότου Shenzhen ο Grace Liu, αναλυτής της Guotai Junan Securities Co. “Είναι μέρος της στρατηγικής τους για την επέκταση στο εξωτερικό και για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους."

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=880499

No comments: