22.12.09

Βραδύτερη τελικά η αμερικανική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, αναθεωρούμενη στο 2,2%

Στο 2,2% διαμορφώθηκε τελικά η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, από την αρχική εκτίμηση 2,8%, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, πάντως, παραμένει ο υψηλότερος από το 2007, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που πιστεύουν ότι η ανάκαμψη έχει οριστικά δρομολογηθεί -αν και οι επιπτώσεις της κρίσης αργούν να υποχωρήσουν. Κυρίως οι αδύναμες επενδύσεις ευθύνονται για την προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης, την οποία δεν περίμεναν οι παρατηρητές.
Παράλληλα, οι μεταπωλήσεις ακινήτων «εκτοξεύτηκαν» κατά 7,4% το Νοέμβριο -ενίσχυση που οφείλεται μερικώς στη «βιασύνη» των Αμερικανών να επωφεληθούν από τα φορολογικά κίνητρα της αμερικανικής κυβέρνησης που εξέπνεαν στις 30 Νοεμβρίου.
Στο φως του οριστικού 2,2% για την αμερικανική ανάπτυξη, και με τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις, τα εμπορικά αποθέματα και το εμπορικό ισοζύγιο, οι αναλυτές περιμένουν ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2009: Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ +4% και +4,5% σε ετήσια βάση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχικές προσδοκίες, πρόκειται για την πρώτη φορά από την άνοιξη του 2008 που καταγράφεται αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ χάρη στις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες, την ανάκαμψη των επενδύσεων σε κατοικίες, την αύξηση των εξαγωγών και τις υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1758129

No comments: