22.12.09

Ε.Ε.: «Πηγή σοβαρής ανησυχίας» η Ελλάδα

«Πηγή σοβαρής ανησυχίας» θεωρεί η Κομισιόν τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα λόγω ελλείμματος και χρέους, όπως αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας μεταξύ άλλων επηρεάζει αρνητικά και το ενιαίο νόμισμα και θεωρεί μονόδρομο και άμεση προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση για τις χώρες με υψηλό έλλειμμα και χρέος.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφέρεται επίσης στην αύξηση του επιτοκίου δανεισμού του δημοσίου στη χώρα μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο «όπως αποδεικνύουν οι έντονες αντιδράσεις των αγορών».

Στην τριμηνιαία έκθεσή της για την ευρωζώνη επισημαίνει ακόμη ότι η δυναμική της ανάκαμψης από τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες ενισχύεται, ωστόσο θα μπορούσαν να υπάρξουν καθυστερήσεις καθώς αυξάνεται η ανεργία και οι κυβερνήσεις αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή ανησυχία για τις περισσότερο ανοιχτές οικονομίες της ευρωζώνης.

Eν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα Die Welt αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σημειώνει πως «στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, τα δύο τρίτα των πολιτών αρνούνται να συμβάλουν στην κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», επικαλούμενη δημοσκόπηση σε ελληνική οικονομική εφημερίδα. Αναφέρεται ακόμη στο ύψος του ελλείμματος και στο αίτημα της ΓΣΕΕ να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από 740 σε 800 ευρώ, σημειώνοντας πως αν και οι μισθοί είναι χαμηλοί για τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, το ύψος τους αυξήθηκε γρηγορότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε: «Αυτές οι χώρες θα πρέπει μόνες τους να ελέγξουν τον προϋπολογισμό τους. Ένα θα πρέπει να είναι σαφές: η ΕΚΤ δεν έχει ούτε την αποστολή ούτε το σχέδιο να παρακολουθεί την κατάσταση και κυρίως τα δημοσιονομικά μιας χώρας».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποτρέψει τη χρεοκοπία της και δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα κρατήσει τις υποσχέσεις της» τόνισε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Τίλο Σαρατσίν στο περιοδικό Der Spiegel. Ο κ. Σαρατσίν τάχθηκε κατά της παροχής βοήθειας σε υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα.

Παράλληλα, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στην έκδοση του Σαββατοκύριακου φιλοξένησε πορτρέτο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τίτλο «Γιώργος Παπακωνσταντίνου – Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με πρόβλημα αξιοπιστίας».

«Είναι ο υπουργός του 12,7%, τόσο είναι το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος επί του ελληνικού ΑΕΠ» επισημαίνει η εφημερίδα, σημειώνοντας όμως πως «δεν είναι υπαίτιος για το χρέος-ρεκόρ της χώρας του. Όμως από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πριν από 10 εβδομάδες γνωρίζουν όλοι πόσο βαθιά είναι η τρύπα των ελληνικών ταμείων».

Αναφέρει επίσης πως «το έλλειμμα αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει με δυναμική ειλικρίνεια ο οικονομολόγος υπόυργός αρχίζοντας από το ίδιο του το σπίτι δηλαδή το υπουργείο του. Δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφορία και οι οποίοι πλούτισαν με ανεξήγητο τρόπο θα απολύονται χωρίς πολλές διατυπώσεις».

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στα μπαρ και καφέ στο Κολωνάκι, των οποίων οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, στις 400 βίλες στη Μύκονο που ανήκουν σε οφσόρ εταιρείες και στο γεγονός ότι η Εκκλησία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων δεν πληρώνει φόρους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1757657

No comments: