30.12.09

Aναλυση: Η νέα δεκαετία θα είναι καλύτερη για τις μετοχές

Bloomberg

Ακόμα και ο καλύτερος μάντης θα είχε δυσκολίες να κάνει λεπτομερείς προβλέψεις για τα επόμενα δέκα χρόνια. Είναι αρκετά δύσκολο να ξέρεις τι θα γίνει στις αγορές τον Ιανουάριο του 2010, πόσω μάλλον το Δεκέμβριο του 2019. Η δεκαετία του 2000 ήταν κακή για τις μετοχές. Η πλειονότητα των μεγαλύτερων αγορών δεν κατάφερε να σημειώσει κάποια άνοδο στην πορεία των τελευταίων δέκα χρόνων. Ο βρετανικός δείκτης FTSE-100, παραδείγματος χάριν, έφτασε στο ρεκόρ των 6.930 μονάδων το Δεκέμβριο του 1999. Μία δεκαετία αργότερα, βρίσκεται περίπου στις 5.300 μονάδες. Παρομοίως, ο γερμανικός δείκτης DAX, που πέρασε τις 8.000 μονάδες το Μάρτιο του 2000, σήμερα φτάνει οριακά τις 6.000 μονάδες. Αν εξαιρεθούν κάποιοι δείκτες ορισμένων αναδυόμενων αγορών, σχεδόν όλες οι αγορές είχαν μια μελαγχολική δεκαετία.

Αφήνοντας στην άκρη την απλοϊκή εξήγηση πως κάθε πορεία υποαπόδοσης φτάνει στο τέλος της κάποια στιγμή, υπάρχουν τρεις σοβαροί λόγοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η δεκαετία θα είναι πολύ καλύτερη για τις μετοχές από ό, τι η προηγούμενη.

Κατ’ αρχάς, θα υπάρξει ανεπάρκεια κεφαλαίων. Ενας λόγος για τον οποίο οι μετοχές τα πήγαν τόσο άθλια την τελευταία δεκαετία ήταν ότι οι εταιρείες, και ειδικότερα οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους, δεν είχαν και τόσο πολύ την ανάγκη των μετόχων τους. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όταν κάποιος έψαχνε κεφάλαια, υπήρχαν πολλές πηγές από τις οποίες μπορούσε να τα προμηθευτεί: μια τράπεζα, η αγορά ομολόγων ή μια εταιρεία ιδιωτικού κεφαλαίου. Γιατί λοιπόν να ασχοληθείς με τους ενοχλητικούς μετόχους όταν δεν τους χρειάζεσαι στα αλήθεια;

Την επόμενη όμως δεκαετία αυτό θα αλλάξει. Το κεφάλαιο θα προσφέρεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Το μόνο μέρος από το οποίο θα μπορούν οι εταιρείες να συγκεντρώσουν κεφάλαια θα είναι οι αγορές μετοχών. Ετσι, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι βέβαιες ότι οι μέτοχοί τους είναι ευχαριστημένοι – κάτι που σημαίνει σταθερή πληρωμή μερισμάτων και αυξανόμενη τιμή μετοχής. Εν συνεχεία, έχουμε τον πληθωρισμό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που προβλέπουν υπερπληθωρισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί τελικά, εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να τυπώνουν χρήματα σαν τρελές. Υπάρχει και ένα άλλο στάδιο που πρέπει να περάσουμε πρώτα: μέτριο, επίμονο πληθωρισμό μεταξύ 5% και 6%.

Κάτι τέτοιο θα είναι αρκετά καλό για τις μετοχές. Οι μεγάλες πολυεθνικές που κυριαρχούν τους βασικούς δείκτες μπορούν συνήθως να αυξάνουν τις τιμές τους στα επίπεδα του πληθωρισμού. Για όσο μπορούν να το κάνουν αυτό, θα μπορούν να διατηρούν υψηλά τα κέρδη και τα μερίσματά τους, ανάλογα με την αύξηση των τιμών. Με βάση αυτό το σενάριο, οι μετοχές θα είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στα οποία θα μπορείς να βασιστείς για να αντεπεξέλθεις στον πληθωρισμό. Οι επενδυτές, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τον πληθωρισμό, θα σπεύσουν να μετακινήσουν τα χρήματά τους από τα ομόλογα, τα οποία θα σφυροκοπηθούν από τον πληθωρισμό, δίνοντας έτσι επιπλέον ώθηση στις μετοχές.

Τέλος, θα υπάρξει μια αναπτυξιακή έκπληξη. Δεδομένου ότι μόλις διανύσαμε μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις, οι άνθρωποι είναι αρκετά απαισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία αυτήν τη στιγμή, καθώς ανησυχούν για το κατεστραμμένο τραπεζικό σύστημα, την κατάρρευση του δολαρίου και τα τεράστια ελλείμματα. Τι να πουν και οι προηγούμενες γενιές, που υπερνίκησαν περιόδους πείνας, επιδημιών, παγκόσμιων πολέμων, μπροστά σε μερικές «πονηρές» τράπεζες και ελλείμματα. Οι πιθανότητες είναι ότι την επόμενη δεκαετία θα εκπλαγούμε από το ρυθμό ανάπτυξης. Η UBS ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμα προς τους επενδυτές της ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 3 - 4 χρόνια κατά 3 δισεκατομμύρια. Αυτό θα λειτουργήσει ως ισχυρότατο κίνητρο για την διεθνή οικονομία, ακόμα και αν ασκήσει τεράστιες πιέσεις στο περιβάλλον.

Φυσικά θα υπάρξουν ακόμα πολλές οικονομικές διαταραχές. Κάποιες τράπεζες, όπως και το δολάριο, ενδέχεται να καταρρεύσουν και ίσως να γίνουμε ακόμα μάρτυρες κάνα δυο πολέμων. Ακόμα και έτσι, η σκηνή έχει στηθεί για μια σπουδαία δεκαετία για τις μετοχές. Ο FTSE, ο DAX και άλλοι δείκτες θα τελειώσουν πιθανότατα το 2019 υψηλότερα από ό, τι ξεκίνησαν το 2010.

No comments: