19.12.09

Μαζική φυγή των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων

The Economist

Το τηλέφωνο χτυπάει στις 3 μ. μ. Ενα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος ακούγεται βυθισμένο σε απόγνωση. Στη γραμμή βρίσκεται κι ένας άλλος άντρας, απροσδιόριστης ταυτότητας. Μήπως είναι ο υπουργός Οικονομικών; Ο τραπεζίτης ορκίζεται πως πρόκειται για μοναδική ευκαιρία εξαγοράς σημαντικού μεριδίου σε επενδυτική τράπεζα της Γουόλ Στριτ. Θα ήθελε, προσθέτει εμφατικά, μια απάντηση άμεσα.

Αυτήν την πρόσκληση έλαβαν πολλά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs) της Ασίας από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Ιανουάριο του 2008. Μέσα σε λίγες μόνον εβδομάδες, περίπου 40 δισ. δολάρια μεταφέρθηκαν από τα ταμεία τους σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η Citigroup, η UBS, η Morgan Stanley και η Merrill Lynch. Τώρα, τα SWFs τρέπονται σε άτακτη φυγή. Αυτόν τον μήνα, η επενδυτική αρχή του Κουβέιτ, το παλαιότερο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, πούλησε μερίδιο που κατείχε στη Citigroup έναντι 4 δισ. δολαρίων, αποκομίζοντας κέρδος 1,1 δισ. δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο, ένα από τα δύο επενδυτικά οχήματα του κρατιδίου της Σιγκαπούρης πούλησε μέρος του μεριδίου του στη Citigroup με κέρδος 1,6 δισ.

Πολλά από αυτά έκαναν και λάθη. Η Temasek της Σιγκαπούρης, το δεύτερο επενδυτικό όχημα του κρατιδίου, ρευστοποίησε την επένδυσή του στην Bank of America με πιθανές απώλειες. Βεβαίως, αποφεύχθηκαν και λάθη. Στα μέσα του 2007, η China Development Bank και η Temasek προσέφεραν 13 δισ. δολάρια για να αποκτήσουν μετοχές της Barclays, μιας από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, σε τιμή διπλάσια από τα σημερινά επίπεδα.

Οι κερδισμένοι εντάσσονται σε δύο στρατόπεδα. Ορισμένοι περίμεναν μια μεγαλύτερη πτώση των τιμών προτού επενδύσουν. Το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ και μεμονωμένα άτομα στο Κατάρ και στο Αμπού Ντάμπι συμμετείχαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2008 στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Barclays, μια επένδυση που απέφερε θετικές αποδόσεις. Αλλα SWFs είχαν την επιδεξιότητα να διαπραγματευθούν προς όφελός τους. Το Κουβέιτ και η GIC επένδυσαν στη Citigroup τον Ιανουάριο του 2008, αλλά οι όροι διαπραγμάτευσης της επένδυσης τους προστάτευσαν από την πτώση των τιμών των μετοχών.

No comments: