30.12.09

«Βουτιά» 32% για την Japan Airlines εν μέσω φόβων για χρεοκοπία

Πτώση-ρεκόρ της τάξεως του 32% σημείωσαν την Τετάρτη οι μετοχές της ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας -και μεγαλύτερης στην Ασία- Japan Airlines, εν μέσω φημολογίας ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να ζητήσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές της.

Ο όγκος των μετοχών που πουλήθηκαν ήταν επτά φορές υψηλότερος από το μέσο όρο (σε ημερήσια βάση πάντα) των τελευταίων τριών μηνών.

Η μετοχή «βούλιαξε» στα 67 γεν, χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της JA στο χρηματιστήριο, τον Οκτώβριο του 2002. Από την ραχή του 2009, εμφανίζει απώλειες 68%, ενώ ο δείκτης Nikkei 225 έχει ενισχυθεί κατά 20%.

Η Japan Air έως τον περασμένο Ιούλιο χρωστούσε στους μεγαλύτερους δανειστές της τουλάχιστον 529 δισ. γεν (5,8 δισ. δολάρια). Η εταιρεία έχει εμφανίσει ζημίες στα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να κρατήσει σε λειτουργία την Japan Air καθώς τη στηρίζει οικονομικά για τέταρτη φορά από το 2001. Η εταιρεία έχει εμφανίσει ζημίες τρία χρόνια τα τελευταία τέσσερα και ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 63,2 δισ. γιέν για τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2010 καθώς τα ταξίδια μειώνονται διεθνώς εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης.

Η εταιρεία, που είχε ζημίες 1,5 δις δολαρίων στο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε χιλιάδες απολύσεις και περικοπές δρομολογίων στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Για ένα μειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ανταγωνίζονται τόσο οι American Airlines όσο και η Delta Air Lines, με στόχο την απόκτηση σημαντικών ερεισμάτων στην Ασία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αφήσει την εταιρεία να καταρρεύσει, αλλά ίσως επιτρέψει να κηρύξει χρεοκοπία και να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση ευκολότερα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1090019

No comments: