30.12.09

Lex: Ανασκόπηση της 10ετίας

Γνωρίστε τον κ. Greenwich. Είναι ευπαρουσίαστος, επαγγελματίας παίκτης ράγκμπι και ξοδεύει λίγο χρόνο για τις επενδύσεις του. Ξεκίνησε το 2000 με 1 εκατ. δολ. και αποφάσισε να μετακινεί τα χρήματά του μόνο όταν θα γινόταν προφανές ότι έπρεπε να το κάνει. Πώς πήγε, λοιπόν, η δεκαετία για αυτόν;

Στην αρχή, ο κ. Greenwich αγνόησε τις τεχνολογικές μετοχές. Σκέφτηκε, αρκετά λογικά, ότι ο στόχος των επενδύσιμων εταιριών είναι να κερδίζουν χρήμα. Αντ’αυτού, στράφηκε στα ομόλογα. Τον Ιούνιο 2001, τα βρετανικά gilts είχαν εκτιναχθεί 7,5% και πρόσεξε ότι ένα άλλο αμυντικό επενδυτικό ενεργητικό, ο χρυσός, άρχιζε να ξεπροβάλλει από χρόνια παραμέληση.

Οπότε ο κ. Greenwich μετακινήθηκε σε ένα από τα αρχαιότερα επενδυτικά στοιχεία και έμεινε εκεί έως το 2004. Δεν έχασε τον ύπνο του όταν έχασε το ξεκίνημα του χρηματιστηριακού ράλι. Όπως και στα προηγούμενα χρόνια, η απόδοση που έχανε ηταν μικρό τίμημα για το ότι απόφευγε τα bear market ράλι.

Όμως, στα μέσα του 2004 η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν γρήγορα, η αγορά είχε να επιδείξει πολύ καλή πορεία και ο κ. Greenwich ήθελε να είναι μέσα στην ακμή των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ετσι είπε «αντίο» στον χρυσό –με κέρδος 61%- και «καλωσορίσατε» στις αμερικανικές τράπεζες.

Η πιο δυναμική του κίνηση, όμως, ήταν η επόμενη. Το 2007, η γοητεία της δίψας των αναπτυσσόμενων οικονομιών για πρώτες ύλες, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κ. Greenwich. Ετσι, βγήκε από τις τράπεζες –παίρνοντας μια απόδοση 50%- και πήδηξε στο τρένο των μεταλλευτικών όπως η BHP Billiton και η Rio Tinto. Μέχρι το τέλος του χρόνου, του είχαν προσφέρει απόδοση περίπου 80%.

Στις αρχές του 2008, ο κ. Greenwich εξακολουθούσε να μην καταλαβαίνει τις τιτλοποιημένες ομολογιακές υποχρεώσεις (collateralised debt obligations). Αλλά οι χρηματιστηριακές Κασσάνδρες, που επί μακρόν προειδοποιούσαν για την πιθανότητα πιστωτικής κατάρρευσης, τράβηξαν την προσοχή του. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, ο κ. Greenwich αντέρδασε στις προειδοποιήσεις και επέστρεψε ολοκληρωτικά στα κυβερνητικά ομόλογα.

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers δεν ήταν σίγουρος για το τι πρέπει να κάνει. Οπότε, προτίμησε να ακολουθήσει το συνήθως αξιόπιστο παράδειγμα του Warren Buffett. Όταν η Berkshire Hathaway έριξε 5 δισ. δολ. στην Goldman Sachs τον Σεπτέμβριο 2008, ακολούθησε αμέσως. Εκτοτε, η τράπεζα έχει απόδοση 26% και ο κ. Greenwich έκλεισε την δεκαετία με 5,9 εκατ. δολ. –μια ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 19%.

ΠΗΓΗ: FT.com

No comments: