8.4.10

Τι μαγειρεύουν οι «12 απόστολοι» του ΔΝΤ

Κατέφθασε και εγκαταστάθηκε χθες στην πλατεία Συντάγματος το δωδεκαμελές κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η αποστολή είχε μια σύντομη συνάντηση γνωριμίας στις 12.30 το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τονυφυπουργό κ. Φ.Σαχινίδη στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η αποστολή θα παραμείνει στην Αθήνα επί δύο εβδομάδες (θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία) και θα ασχοληθεί με την παροχή «τεχνικής βοήθειας» για θέματα φοροδιαφυγής και για τη βελτίωση της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογι- σμού.

Το κλιμάκιο είναι χωρισμένο σε δύο ομάδες των έξι ατόμων. Επικεφαλής της ομάδας για τα φορολογικά θέματα είναι ο Γκρέιαμ Χάρισον, ο οποίος πριν από έναν χρόνο είχε βρεθεί στη Λετονία σε «αποστολή για τη συγκεκριμενοποίηση των άμεσων ενεργειών που μπορούν να αναλάβουν οι Αρχές για τη διασφάλιση των φορολογικών εσόδων» σύμφωνα με επίσημη έκθεση του Ταμείου. Είναι γνωστό ότι το σύνολο των ενεργειών στις οποίες ουσιαστικά εξώθησε την κυβέρνηση της Λετονίας το ΔΝΤ, ως «αντάλλαγμα» για την παροχή δανείων, οδήγησε την οικονομία της χώρας της Βαλτικής σε βαθιά ύφεση. Παρά τον «τεχνικό» χαρακτήρα της επίσκεψης στην Αθήνα, στελέχη όπως ο κ. Χάρισον είναι πεπειραμένα και δοκιμασμένα σε «πραγματικές συνθήκες» και αναλαμβάνουν «σοβαρές αποστολές». Επικεφαλής του κλιμακίου για τη «διαχείριση των δημόσιων οικονομικών» είναι ο Γκερντ Σβαρτζ, αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου με γραφείο στην Ουάσιγκτον. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και έχει θητεύσει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το κλιμάκιο δεν ήλθε στην Αθήνα για να εισηγηθεί νέα μέτρα, αλλά θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Οι δύο ομάδες του ΔΝΤ θα έχουν σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι εμπειρογνώμονες για τα φορολογικά θέματα, υπό τον κ. Χάρισον, θα κινηθούν κατά κύριο λόγο στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας) και θα συμβάλουν στην εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσε- ων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

Οι ειδικοί επί του προϋπολογισμού θα «χτυπούν κάρτα» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Θα ασχοληθούν κυρίως με τηβελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση δαπανών, στη διαφάνεια και στην αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων. Τα στελέχη του ΔΝΤ θα συνδράμουν παράλληλα στην ίδρυση του (εξαγγελθέντος από την κυβέρνηση) επιστημονικού γραφείου που θα παρακολουθεί την πορεία του προϋπολογισμού και θα υπάγεται απευθείας στο Κοινοβούλιο.

No comments: