Στις 17 Μαΐου εκτός απροόπτου η Ελλάδα θα εκταμιεύσει τα 10 δις ευρώ για να καλύψει δανειακές ανάγκες 8 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι στις 19 Μαΐου λήγει 10ετές ομόλογο ύψους 8 δις ευρώ το οποίο και η Ελλάδα θα καλύψει μέσω του μηχανισμού στήριξης στον οποίο έχει προσφύγει.
Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα
1)Τα 10 δις ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα θα χορηγηθούν από τον συνδυαστικό μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ ή μόνο από το ΔΝΤ;Σημειώνεται ότι στις 19 Μαΐου λήγει 10ετές ομόλογο ύψους 8 δις ευρώ το οποίο και η Ελλάδα θα καλύψει μέσω του μηχανισμού στήριξης στον οποίο έχει προσφύγει.
Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα
2)Με τι επιτόκια και με ποια διαδικασία θα χορηγηθούν;
Τα 10 δις ευρώ θα χορηγηθούν από τον μηχανισμό θεωρητικά αν μέχρι τότε είναι έτοιμος.
Όμως υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα.
Αν οι ευρωπαϊκός χώρες που θα ήθελαν να δώσουν πρώτες χρήματα όπως είχαν δηλώσει πριν το ΔΝΤ για λόγους αλληλεγγύης δεν είναι έτοιμες το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αλλά θα εξαντλούσε την περίπου δυνητική χρηματοδότηση του προς την Ελλάδα.
Πηγές αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να λάβει δάνεια από τις ευρωπαϊκές χώρες με επιτόκιο 5% περίπου σε μια αναλογία 6,5 με 7 δις ευρώ η ΕΕ και 3 δις ευρώ το ΔΝΤ.
Σε όρους χρονοδιαγραμμάτων το ΔΝΤ μπορεί να καταβάλλει νωρίτερα από την ΕΕ τα κεφάλαια που έχει ανάγκη η Ελλάδα αλλά η ΕΕ θα ήθελε να εμπλακεί στην διαδικασία.
Άρα πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες θα είναι έτοιμες αρχές Μαΐου θα απομένει η Γερμανία η οποία έχει εκλογές στις 9 Μαΐου να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια και να προσδιορίσουν τον ακριβή μηχανισμό στήριξης.
Δημιουργία δεικτών από το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Στην δημιουργία δεικτών όπου θα παρακολουθούν την Ελλάδα σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα ίσως και σε μηνιαία βάση θα προχωρήσουν σύντομα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
Μετά την ολοκλήρωση του πλαισίου των όρων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ με την Ελλάδα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα δημιουργήσουν ένα μηχανισμό δεικτών με βάση τους οποίους θα αξιολογείται η Ελλάδα σε μηνιαία βάση. Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελεί από δείκτες που θα παρακολουθούν όλο το εύρος της δραστηριότητας της οικονομίας και βεβαίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός των δεικτών θα αποτελεί πλέον το βασικότερο κριτήριο αξιολόγησης της Ελλάδος καθώς με βάση της συγκλίσεις ή αποκλίσεις θα καθορίζεται και η ροή δανεισμού.
Αν οι δείκτες που θα έχουν δημιουργηθεί αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κινείται ενός συγκεκριμένου εύρους θα παρέχεται δανεισμός στην Ελλάδα.
Αν υπάρχουν αποκλίσεις το ΔΝΤ θα ζητά πρόσθετα μέτρα και όταν με βάση τον μηχανισμό δεικτών επιτυγχάνονται οι στόχοι θα ξεκινάει εκ νέου η ροή δανεισμού.
Η Ελλάδα μπαίνει όχι σε επιτήρηση όχι σε κηδεμονία αλλά η Ελλάδα χάνει την οικονομική πολιτική και ένας μηχανισμός δεικτών θα καθορίζει την τύχη της χώρας.
bankingnews
No comments:
Post a Comment