Κανένα πρόσθετο δημοσιονομικό, φορολογικό κ.λ.π. μέτρο από αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, δεν προβλέπεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της Κομισιόν, να προτείνουν για το 2010 το ΔΝΤ η ΕΚΤ και η Κομισιόν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων- διαπραγματεύσεων των αποστολών τους στην Αθήνα οι οποίες ξεκινούν, βρέξει-χιονίσει, την Τετάρτη, το αργότερο τη Πέμπτη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαπραγματεύσεις αυτές υπολογίζεται να διαρκέσουν δύο -το πολύ τρεις- εβδομάδες.
Ως βάση εργασίας θα ληφθεί το περιεχόμενο του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει εγκρίνει το ΕΚΟΦΙΝ και το ΔΝΤ, προκειμένου να συντάξουν την πρόταση τους για τα επιπρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του πολυετούς (3ετούς) λειτουργίας μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η ίδια πάντα πηγή διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την Κομισιόν θα διαμορφώσουν νέες προτάσεις για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δε, για την περαιτέρω, σταδιακή μείωση των δαπανών στο δημόσιο, αλλά, αυτή τη φορά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τις διαρθρωτικού τύπου αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, την θέσπιση κανόνων για μεγαλύτερη «ευκαμψία» στη λειτουργία της αγορά εργασίας κ.λ.π. για τα δύο επόμενα χρόνια, 2011 και 2012.
Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν θα είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Σέρβας Ντερόοζ (Βέλγος-Φλαμανδός), ο οποίος γνωρίζει από την προηγούμενη φορά που είχε διαπραγματευθεί στην Αθήνα τα πρόσθετα μέτρα (που ανάγγειλε ο κ. Παπανδρέου στις αρχές Μαρτίου), πριν από την πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου Όλι Ρεν, τους Έλληνες συνομιλητές του αλλά και αυτούς των αποστολών του ΔΝΤ και της ΕΚΤ γεγονός, που κατά την άποψη της ίδιας πηγής, θα κάνει πιο εύκολες τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Ακόμη και με τη προσφυγή στο σύστημα της τηλεδιάσκεψης αν συνεχίσουν να μένουν κλειστά τα ευρωπαικά αεροδρόμια μέχρι και την Τετάρτη, θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν για την διαμόρφωση του πολυετούς προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.
Από τη πλευρά της Κομισιόν και της ΕΚΤ, είπε ο κ.Αλταφάζ, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, όλα είναι έτοιμα για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, καθαρά τεχνοκρατικού επιπέδου.
Ως προς τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, ο κ.Αλταφάζ εξήγησε ότι αυτές θα είναι δύο ειδών, δηλαδή, θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών αντιπροσωπειών και των εκπροσώπων του Υπ. Οικονομίας, αλλά, κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη και διαβουλεύσεις χωριστά -χωρίς τη συμμετοχή των Ελλήνων- μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των τριών αποστολών, της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πιθανή προσφυγή στο σύστημα της τηλεδιάσκεψης σε περίπτωση που δεν ανοίξουν έγκαιρα τα ευρωπαικά αεροδρόμια διότι « δε μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει καθόλου η έναρξη αυτών των διαβουλεύσεων».
Παράλληλα, η Κομισιόν παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις από τη μήνυση που κατέθεσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς εναντίον της επενδυτικής εταιρείας Goldman Sachs για εξαπάτηση επενδυτών.
Ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η μήνυση αυτή δείχνει την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην Ένωση. «Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην αδιαφάνεια που επικρατεί εδώ και χρόνια στην αγορά παραγώγων προιόντων», τόνισε ο ίδιος και εξάγγειλε ότι τον Ιούνιο θα υποβάλει σχετικές προτάσεις για τον έλεγχο αυτών των επενδυτικών προϊόντων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27459145
No comments:
Post a Comment