23.4.10

Τα επόμενα βήματα μετά το αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης

Η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου και την εξειδίκευση της συμφωνίας από το Eurogroup στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών σε Eurogroup, Κομισιόν και ΕΚΤ.

Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Αντίστοιχη επιστολή εκτιμάται ότι θα αποσταλεί και στο ΔΝΤ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, το πρωί της Κυριακής στην Ουάσινγκτον.

Το αίτημα θα αξιολογηθεί από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την αποδέσμευση των έκτακτων δανείων προς την Ελλάδα, όπως είπε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

«Σε πρώτη φάση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εκδώσουν την γνώμη τους αναφορικά με την ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και μόλις είναι διαθέσιμη η γνώμη τους, το Eurogroup θα αποφασίσει επισήμως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού», δήλωσε. «Δεν υπάρχουν προθεσμίες», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».

Τα έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα θα αποδεσμευθούν το συντομότερο δυνατόν, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε επαφή και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, υπογράμμισε.

«Τα πάντα θα γίνουν με τέτοιο τρόπο που ο μηχανισμός να μπορεί να ενεργοποιηθεί όσο σύντομα (χρειάζεται) και όσο είναι απαραίτητο για την Ελλάδα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των δανείων, ανέφερε ότι θα υπολογιστεί σύμφωνα με τον τύπο που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η ημερομηνία της εκταμίευσης, είναι αδύνατον να πει ποιο θα είναι το ακριβές επιτόκιο.

Το μεγαλύτερο τμήμα της προεργασίας και της συνεργασίας της ΕΕ με το ΔΝΤ έχει ήδη περατωθεί, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξουν ένα πόρισμα που θα βεβαιώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης.

Ακολούθως τα μέλη του Eurogroup (δηλαδή οι 16 χώρες της ευρωζώνης) καλούνται να επικυρώσουν ομόφωνα το πόρισμα. Σημειώνεται πως η συνεδρίαση του οργάνου μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τηλεδιάσκεψη.

Εφόσον εγκριθεί το ελληνικό αίτημα και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το μακροπρόθεσμο δανεισμό, η χώρα μας μπορεί να ζητήσει βραχυπρόθεσμα δάνεια-«γέφυρες» (bridge loans), προκειμένου να καλύψει επείγουσες δημοσιονομικές ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κανένα σχόλιο αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας, είπε την Παρασκευή εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Ο κ. Τρισέ μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα παρευρεθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1129287&lngDtrID=251

No comments: