Στον αντίποδα, η κυβέρνηση θα βρεθεί πλέον υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ και της ευρωζώνης με μικρά περιθώρια αντίδρασης στις προτεινόμενες συνταγές. Η κυβέρνηση θα μπορεί να αντιπροτείνει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής που θα εισηγούνται οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, τονίζουν τραπεζικά στελέχη.
Ταυτόχρονα, η προσφυγή στον μηχανισμό συνιστά συγκαλυμμένη ομολογία αδυναμίας δανεισμού και θα οδηγήσει σε νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών από την S&P και τη Moody's.
---Οι επιπτώσεις στην αγορά
Νέα μέτρα, που θα ανακοινωθούν σύντομα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας λόγω της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, ζητούν οι τραπεζίτες και η αγορά.
Κατ' αρχάς, η πορεία προς τον μηχανισμό επιλέχθηκε να διενεργηθεί ομαλά και όχι κατόπιν αδυναμίας κάλυψης έκδοσης ομολόγων του Δημοσίου. Η διαδικασία αυτή αποτρέπει τη δημιουργία κλίματος πανικού και επομένως εκροών καταθέσεων και κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα.
Από την άλλη, όμως, η προσφυγή στη βοήθεια συνεπάγεται, έστω και συγκαλυμμένα, παραδοχή αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές. Και υπάρχει ανησυχία μήπως η προσφυγή στον μηχανισμό συνοδευτεί από νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών από την S&P και τη Moody's, καθώς η Fitch το έχει ήδη πράξει.
Το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα, τις τράπεζες και την αγορά θα ήταν, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων, η χώρα να μπει στο πακέτο χωρίς να υπάρξει καμιά νέα υποβάθμιση. Στην περίπτωση νέων υποβαθμίσεων και μάλιστα στη βαθμίδα "ΒΒΒ-" "η άντληση ρευστότητας με ενέχυρο κρατικά ομόλογα θα καταστεί πολύ δύσκολη καθώς οι ελληνικοί τίτλοι θα είναι στο όριο της ελάχιστα αποδεκτής αξιολόγησης από την ΕΚΤ".
Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι η είσοδος στον μηχανισμό στήριξης δεν θα συνοδευτεί από υποβαθμίσεις αφού η χώρα εξασφαλίζει χρηματοδότηση σε βάθος ενός ίσως και ενάμιση έτους και ταυτόχρονα θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα στην κατεύθυνση κυρίως του περιορισμού των δημοσίων δαπανών και των μεταρρυθμίσεων για μειώσεις στα κόστη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
"Το ΔΝΤ θα κληθεί να κάνει τη... βρόμικη δουλειά που δεν θα μπορούσε να προχωρήσει καμιά ελληνική κυβέρνηση", αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος. Συμπληρώνει δε ότι, αν τα μέτρα ληφθούν γρήγορα, τότε η Ελλάδα συγκεντρώνει πιθανότητες να εκπλήξει ευχάριστα την αγορά ήδη από το 2010 επιτυγχάνοντας μείωση του ελλείμματος υψηλότερη του στόχου που έχει τεθεί.
Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή με τους ελληνικούς τίτλους είναι ότι δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές, σημειώνει έμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων, και αυτό γιατί η αβεβαιότητα για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους είναι μεγάλη, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια όσοι αγόρασαν για διακράτηση ελληνικά ομόλογα έγραψαν μεγάλες ζημίες.
Από την άλλη, απουσία αγοραστών, τα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια που διατηρούν και τις μεγαλύτερες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα (κατέχουν περίπου 230 δισ. ευρώ από τα 300 δισ. ευρώ του χρέους) δεν μπορούν εύκολα να μειώσουν σημαντικά τις θέσεις τους.
Επιπλέον, η προσφυγή στον μηχανισμό συνεπάγεται ότι για έναν - ενάμιση χρόνο η Ελλάδα δεν θα βγάλει καμία νέα έκδοση, επομένως η αξία των υφιστάμενων ομολόγων θα ενισχυθεί. Κυρίως θα ενισχυθεί η αξία των ομολόγων που λήγουν εντός της επόμενης διετίας και ακολούθως αν η κυβέρνηση υλοποιήσει επιτυχώς τους στόχους του ΠΣΑ και τα υπόλοιπα ομόλογα.
Θεωρείται δεδομένο ότι τα ομόλογα που λήγουν και τα οποία κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες θα αναχρηματοδοτηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου η Ελλάδα θα παραμείνει στον μηχανισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την παραμονή της στον μηχανισμό στήριξης.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/578911/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment