20.4.10

Ελλάδα: Οι αγορές "βλέπουν" αναδιάρθρωση

Σε έναν κόσμο όπου το αδιανόητο έχει γίνει πιθανό οι αγορές προετοιμάζονται πλέον για ένα ενδεχόμενο που πολλοί δεν είχαν μέχρι πρόσφατα συμπεριλάβει στον κατάλογο των πιθανοτήτων.

Μολονότι οι συζητήσεις για την ελληνική διάσωση συνεχίζονται, οι παράγοντες των αγορών αρχίζουν να αμφισβητούν ότι στο μακροπρόθεσμο μέλλον η Ελλάδα θα καταφέρει να αποφύγει την αναδιοργάνωση των χρεών της ή και την άμεση χρεοκοπία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αναδιοργάνωσης χρεών στις επικείμενες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή των "F.T.". Δεν θα είναι μια λεπτομερής συζήτηση, "απλώς μια υπενθύμιση για την πρόβλεψη του χρέους", σύμφωνα με την πηγή.

Το ΔΝΤ έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο ανεπίσημα ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2014, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο που μίλησε στους "F.T.". Στο 113% το 2009, το ελληνικό χρέος είναι ήδη το υψηλότερο της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει 120 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.

Παρά τα δυσοίωνα νούμερα, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι ο κίνδυνος χρεοστασίου "μόνο θεωρητικά είναι δυνατός". Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει επισήμως την προοπτική αναδιοργάνωσης, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να μελετήσει κάποιο είδος διαχείρισης υποχρεώσεων -π.χ. την ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων ομολόγων με πιο μακροπρόθεσμα- αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με αξιωματούχο που παρακολουθεί τις εξελίξεις εντός της κυβέρνησης.
Η αναδιοργάνωση χρέους καλύπτει μια ευρεία κλίμακα δυνητικών αποτελεσμάτων. Στο ένα άκρο βρίσκεται το χρεοστάσιο, που περιλαμβάνει αλλαγή των όρων των ομολόγων και επιβολή προμήθειας στους πιστωτές. Ωστόσο, μια πιο ήπια επιλογή διαχείρισης χρέους μπορεί να χαλαρώσει τις πιέσεις της επαναχρηματοδότησης και να αποτρέψει το χρεοστάσιο.

Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες όπως ο Λίβανος και το Μεξικό κάνουν διαχείριση υποχρεώσεων μέσω τακτικών ανταλλαγών ομολόγων, όπου οι επενδυτές ανταλλάσουν τα ομόλογά τους με πιο μακροχρόνιες λήξεις εθελοντικά. Ένα παρόμοιο μοντέλο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα πιστεύουν ορισμένοι τραπεζίτες, όπου οι επενδυτές θα επιλέξουν να δημοπρατήσουν τα ομόλογά τους για πιο μακροχρόνιες λήξεις και να κερδίσουν την επιπλέον απόδοση.

Η λέξη-κλειδί είναι το "εθελοντικά", καθώς κάποιοι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρούσαν ότι η ανταλλαγή επιβλήθηκε στους κατόχους ομολόγων ως χρεοστάσιο.

Ο κ. Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, προτείνει να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα μια πολυετή αναδιοργάνωση των ομολογιακών υποχρεώσεών της για να μειώσει το χρέος, όπως είχε κάνει το Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τότε οι πιστωτές του Μεξικού επέκτειναν όλες τις υποχρεώσεις που έληγαν στα επόμενα 14 χρόνια, σε προθεσμία 27 ετών.

Ο κ. Weinstein υπολογίζει ότι η συνολική εξυπηρέτηση χρέους της Ελλάδας μαζί με τους τόκους θα φτάσει στο ζενίθ των 50 δισ. ευρω το 2014 και, αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη από τώρα μέχρι τότε, αυτό θα ισοδυναμεί με δανεισμό άνω του 20% του ΑΕΠ. Η συνολική εξυπηρέτηση χρέους στα επόμενα 5,5 χρόνια συνολικά ανέρχεται στα 240 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο και το τρέχον ΑΕΠ.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα γλιτώσει 140 δισ. ευρώ σε πληρωμές χρεών στα επόμενα 5,5 χρόνια, χωρίς επιπλέον προμήθεια στο κεφάλαιο, αν ακολουθήσει την αναδιοργάνωση μεξικανικού τύπου σε 25ετή περίοδο.

Ορισμένοι αναλυτές αντιμετωπίζουν θετικά την αναδιοργάνωση, αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει σύντομα.


ΠΗΓΗ: FT.com

_______________________

Δείχνει μια καλή επιλογή ΓΕΝΙΚΑ, όμως οι εγχώριες τράπεζες μάλλον δεν μπορούν να συμμετάσχουν καθώς θα σκάσουν!
Ο ΥΠΟΙΚ ότι λέει βγαίνει;

________________________

Δεν υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους


ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο δολαριακής έκδοσης ομολόγων είπε «Παραμένει η πρόθεση μας για διενέργεια road show, το οποίο δεν θα έχει απαραίτητα δίπλα του και έκδοση. Δεν έχει αποφασιστεί πότε θα γίνει, σίγουρα όμως, όχι αυτό το Σ/Κ στην Ουάσιγκτον».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/579006/Article.aspx

No comments: