Στις 8 Απριλίου συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, όπως όλα δείχνουν, η ευρωτράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%.
Η ΕΚΤ θα αφήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο για 12ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα και με τους 57 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg.
Σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank στο Λονδίνο, η αγορά θα εστιάσει στα σχέδια της ευρωτράπεζας για τα κριτήρια αποδοχής ομολόγων ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαρτίου ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε προσφέρει πολύτιμη «ανάσα» στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, ανακοινώνοντας ότι θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ελαστικά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες.
Ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα με αξιολόγηση «ΒΒΒ-», αν και, όπως διευκρίνισε, θα χορηγεί χαμηλότερα ποσά και με υψηλότερο επιτόκιο, σε σύγκριση με τις τράπεζες που καταθέτουν ως εγγύηση τα πιο ασφαλή, υψηλής αξιολόγησης, κρατικά ομόλογα, όπως είναι για παράδειγμα τα γερμανικά.
Οι λεπτομέρειες του νέου κανονισμού θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις 8 Απριλίου. Ο κανονισμός αυτός θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2011.
Η ΕΚΤ χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, αλλά είχε πει ότι θα επαναφέρει τα αυστηρότερα κριτήρια από την αρχή του 2011.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κινδύνευαν να παύσουν να γίνονται αποδεκτά (ως ενέχυρο) στις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο τέλος του έτους, εάν η Moody’s υποβάθμιζε εκ νέου τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Standard & Poor's και Fitch υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BBB+» τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η Moody's «βαθμολογεί» το Ελληνικό Δημόσιο με «A2».
Αν η τελευταία προχωρήσει σε υποβάθμιση κατά 2 βαθμίδες σε «BBB-», τότε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα ήταν αποδεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της ευρωτράπεζας, βάσει του οποίου από τον Ιανουάριο του 2011 θα έκανε αποδεκτούς τίτλους με ελάχιστη αξιολόγηση «Α-».
Έτσι, τώρα πλέον, παρά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
No comments:
Post a Comment