6.4.10

Δεν ξέρουμε

Εάν κάτι υποστηρίζω σε σχέση με τα χρηματιστήρια είναι το information effect - την ενσωμάτωση της πληροφορίας στις τιμές των μετοχών.
Κι όποτε τυχαίνει κάτι ιδιαίτερο ψάχνω να βρω την πληροφορία που ενσωματώθηκε.

Σήμερα είναι μια μέρα που ψάχνω να βρω το γιατί και πως.
Αυτό που αναπαράγουν όλοι είναι η εξής αλληλουχία ειδήσεων
Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά όχι φέτος
Η Ελλάδα επιδιώκει να βελτιώσει τη συμφωνία βοήθειας με την Ευρώπη - Στόχος να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ
FT: Προς έκδοση ομολόγου στις ΗΠΑ η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν ζητά επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στήριξης
ΥΠΟΙΚ: Ουδέποτε ζητήσαμε τροποποίηση της συμφωνίας
η οποία έστειλε τα σπριέεντς των εγχώριων 10ετών ομολόγων στις 400μ.β. από τα αντίστοιχα γερμανικά bunds. Αυτά είναι επίπεδα προ της ένταξης της ελληνικής οικονομιας στη ζώνη του ευρώ.

Καλά όλα αυτά, όμως θεωρώ ότι το θέμα είναι κάτι διαφορετικό, που γράφτηκε και ξαναγράφτηκε αλλά μάλλον πέρασε στο ντούκου.
Και το θέμα είναι το απλό, που ακούγεται από τη προηγούμενη εβδομάδα αλλά βγήκε στην ουσία σήμερα:
Αποκλίσεις στο ύψος του ελλείμματος του 2009 διαπιστώνει η Eurostat - «Κενό» από δαπάνες
3,4 δις

Αποκλίσεις στον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 παρατηρούνται μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, καθώς τα στελέχη της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαπιστώνουν ότι ενδεχομένως έκλεισε την περασμενη χρονιά πάνω από το 14% του ΑΕΠ.
ή
naftemporiki: Περίπου 40 ημέρες πριν από την επίσημη εξέταση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης (διαρθρωτική και δημοσιονομική) του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί ακόμη να πείσει την Eurostat ότι το έλλειμμα για το 2009 ήταν 12,7% του ΑΕΠ και όχι πάνω από το 14%, όπως υπολογίζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται εδώ και περίπου 15 ημέρες στην Αθήνα. Συγκεκριμένα οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δαπάνες ύψους περίπου 3,2-3,4 δισ. ευρώ (1,4-1,5% του ΑΕΠ) οι οποίες αφορούν κυρίως χρέη των νοσοκομείων και κοινοτικές εισροές που αν δεν διευκρινιστούν θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελλείμματος από το 12,7% στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ για τον περασμένο χρόνο.

Σε αυτή την είδηση δεν δόθηκε μεγάλη σημασία γιατί εμείς εδώ, στην Ελλάδα, ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ήδη από τον Νοέμβριο. Τελευταία στιγμή δεν προέβη ο Παπακωνσταντίνου στην ανακοίνωση ελλείμματος 15% για το 2009.

"Η πρόβλεψη Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα ήταν στο 14,8%. Πέντε λεπτά πριν τα στείλουμε στις Βρυξέλλες μάς ειδοποίησαν να μην το πράξουμε γιατί ήθελαν να τα ξαναμελετήσουν.Τελικά, στις 21 Οκτωβρίου στέλνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7%. Ηταν προϊόν πολιτικής απόφασης. "
Δεν τα γράφω εγώ τα παραπάνω, τα λέει στις 21-2-2010 σε συνέντευξη ο επί ΝΔ ΓΓ της ΕΣΥΕ Κοντοπυράκης.

Εμείς μπορεί να τα ξέρουμε, μπορεί να τα συζητούμε μεταξύ μας, όμως κάποιοι από τους ξένους "επενδυτές ομολόγων" μάλλον δεν το γνώριζαν... Ή, κι αν το γνώριζαν, είχαν πειστεί από προηγούμενες δηλώσεις της κυβέρνησης για έλλειμμα 2009 στο 12.7%.

Οπότε πρέπει τώρα να διαλέξουμε:
α. κακώς ο Παπακωνσταντίνου δεν έβαλε το έλλειμμα στο 15% ήδη από τον Νοέμβριο
β. η νέα κυβέρνηση πολύ γρήγορα πιάστηκε να είτε να έχει κάνει λάθος εκτίμηση είτε να έχει πει ψέμματα

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ζήτησαν από τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου μέτρα για μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 4% και εκείνοι πήραν μέτρα που κοστολογήθηκαν στο 6%. Ότι κι αν λέει αυτό.

3 comments:

Greek Rider said...

geokalp στη συγκεκριμένη φάση συμφωνώ μαζί σου, όμως το 2007 που ανέβαιναν του σκοτωμού οι αγορές τι προεξοφλούσαν;

Η θεωρία των αποτελεσματικών αγορών δεν λειτουργεί για έναν και μόνο λόγο: Τα μεγάλα funds προκαλούν τα ίδια την τάση της αγοράς και ενισχύουν το momentum της όποτε θέλουν.

Εγώ βραχυπρόθεσμα (από μέρα σε μέρα) πιστεύω περισσότερο στη θεωρία του θορύβου (ότι οι καθημερινές διακυμάνσεις είναι εντελώς τυχαίες=θόρυβος που επικαλύπτουν οτιδήποτε αληθινό) και μακροπρόθεσμα πιστεύω στους ελκυστές τάσης.

Κάποιες φορές βέβαια η αγορά μιλάει από μόνη της αλλά χρειάζεται να ξέρεις πολλές "ξένες γλώσσες" για να καταλάβεις ότι κάτι δεν είναι "θόρυβος".

Σε αυτά τα σημεία καμπής πιστεύω ότι βοηθάει περισσότερο η ποίηση και η φιλοσοφία από ότι η τεχνική ανάλυση.

geokalp said...

στη περίπτωση του 2007 είμασταν σε αποκορύφωση του φαινομένου της αγέλης, αλά εγχώριο '99, ένα σύστημα ponzi

συμφωνώ ότι τα funds χειραγωγούν αλλά τη τελευταία δεκαετία αντιμετωπίζουν μεγάλο κλαδικό ανταγωνισμό λόγω παγκοσμιοποιημένης αγοράς

ο "θόρυβος" είναι δεκτός και από 'μένα

στα δικά μας, η μόνη θεωρία που στέκεται πλέον είναι η διάλυση του ευρώ από αποθεματικού νομίσματος ώστε οι κινέζοι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για κάνα-δύο δεκαετίες
(όταν το πρωτοάκουσα από φίλους από το Σίτυ ήταν χριστούγεννα 2008)

Greek Rider said...

Καθόλου απίθανο σενάριο...