9.4.10

Νέα Εποχή, Νέα Έλλάδα

Διάχυτη είναι η αντίληψη πλέον ότι διεξέγεται παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος των δύο πλευρών του Ατλαντικού.(*)

$ vs €

Τις πληροφορίες για το μηχανισμό στήριξης διαδέχτηκαν η υποβάθμιση της χώρας από τον Fitch και στη συνέχεια οι λεπτομέρειες για χαμηλότοκο δάνειο από μέρους ΔΝΤ στα 3.76% καθώς και από προφανώς διμερή δάνεια ευρωπαϊων εταίρων (Γαλλία-Ιταλία-Λουξεμβούργο κλπ) - που κατά πόσο τα αξίζουμε ή αν θα πρέπει να τα αναμένουμε θα εξαρτηθεί κυρίως από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Προφανώς, το δάνειο αποφασίστηκε να δοθεί ύστερα από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2010. Σίγουρα η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια - χθεσινοβραδινές πληροφορίες - καθώς από τη μία επιθυμεί να πάρει μέτρα αλλά με σίγουρο δανεισμό. Και θα είναι σκληρά καθώς διαβάζω για αρκετά χαμηλό επιτόκιο, χώρια τις διαδικασίες επίτευξης στόχων για συνέχεια της δανειοδότησης που ακολουθεί το ΔΝΤ.

Μικρή η πιθανότητα να γίνει απλά γνωστός ένας σοβαρός μηχανισμός στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ - όπως περιγράφεται - χωρίς να κάνει χρήση η Ελλάδα, ένα "γεμάτο πιστόλι στο τραπέζι".

Κλειδί πλέον θα είναι οι αντιδράσεις του κόσμου, ο οποίος πρώτα από όλα επιθυμεί δικαιοσύνη. Αλλά αυτός είναι που θα θιχτεί πρώτος.

To μόνο θετικό στην όλη περίπτωση της Ελλάδας-πειραματόζωο είναι ότι πρόκειται για το πρώτο, καθώς ενδεχόμενα θα ακολουθήσουν κι άλλοι, και η τιμωρία θα είναι κάπως πιο ήπια και όχι παραδειγματική - παραδειγματική είναι έτσι κι αλλιώς. Στο καλύτερο σενάριο, οι επιλογές θα είναι στα χέρια χέρια της ελληνικής κυβέρνησης εντός προκαθορισμένου πλαισίου. Για χειρότερα ρωτήστε έναν Ούγγρο ή ένα Λετονό, ειδικά τον ούγγρο πρωθυπουργό, πρώην διευθυντή αεροδρομίου.

Το τεράστιο αρνητικό θα είναι η όλη ιστορία να συνοδευτεί από γνωστές φρεγάτες, τεθωρακισμένα και επιθετικά ελικόπτερα.

Καλά να είμαστε στη Νέα Εποχή. Και προσοχή να μην τρώμε πολύ.

(*) Μια πιο ψύχραιμη θεώρηση, όσο και συνομωσιολογική, κάνει λόγο για ένα βήμα πιο μπροστά προς μια παγκόσμια διακυβέρνηση με οδηγό το ΔΝΤ που μέχρι προσφάτως ήταν άνεργο.

2 comments:

sterk said...

Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι το πως θα μπορέσουν να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα (π.χ. μείωση δημοσίων υπαλλήλων ή μεγάλη μείωση μισθών στο δημόσιο). Και δεν εννοώ μόνο τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Το θέμα είναι ότι οι Δ.Υ. ήταν μέχρι πρότινος οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών. Η πλειοψηφία έχει στεγαστικό δάνειο, πως λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το δάνειο σε ενδεχόμενη απώλεια της "σίγουρης" θέσης εργασίας τους ή ακόμα και με μια σημαντική μείωση αποδοχών?

Νομίζω η απάντηση είναι ότι θα πάψουν να εξυπηρετούν το δάνειο που σημαίνει τεράστια προβλήματα για τον τραπεζικό τομέα. Άρα λοιπόν πιθανότατα θα χρειαστεί και ξεχωριστό επιπλέον πακέτο για τη διάσωση και του τραπεζικού τομέα.

Στις πρόσφατες διασώσεις του ΔΝΤ οι χώρες που δέχτηκαν βοηθεια ήταν λιγότερο "ανεπτυγμένες" από την Ελλάδα και οπότε η μόχλευση του ιδιωτικού τομέα ήταν μικρότερη. Η Ελλάδα είναι το πρώτο crash test χρεοκοπίας μιας πιο ανεπτυγμένης αγοράς (και με το ρυθμό αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμάτων νομίζω ότι είμαστε μόνο στην αρχή).

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι με την κρατικοποίηση των ζημιών του ιδιωτικού τομέα, τώρα ο κρατικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα απόνερα της κρίσης παγκοσμίως. Πολλοί το είχαν σχολιάσει αυτό όταν οι κυβερνήσεις ανα τον κόσμο διαλλαλούσαν το "too big to fail" moto τους. Τώρα να δούμε ποιος θα κάνει στα κράτη bail out... Ένα καλό μάθημα για τους αδαείς και ανεπαρκείς επί των οικονομικών και όχι μόνο πολιτικούς μας "ηγέτες"...

geokalp said...

απλοί υπολογισμοί, αλά
55,000 Χ 12 Χ €1,200 = 800εκ.
150,000 Χ 12 Χ €1,200 = 2,1 δισ

Νέο μισθολόγιο ΔΥ μείον 3-5% του κονδυλίου

Καλλικράτης από 2 έως 5 δισ.

Φοροδιαφυγή από 2 έως 6, από 6 εώς 18 δισ.

και υπάρχουν και άλλα

υ.γ. ο Τρισσέ εμφανίζεται να μαθαίνει γρήγορα, οι μηχανές του ήδη παράγουν αποτέλεσμα έστω και αν ακολουθεί τους αμερικάνους