8.4.10

Λεπτομέρειες για το μηχανισμό στήριξης αναμένεται να συζητήσει η Ευρωζώνη

Οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανό να συζητήσουν αργά απόψε (Πέμπτη) λεπτομέρειες που αφορούν την παροχή του συμφωνημένου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Yπενθυμίζεται πως λαμβάνοντας την πρόσφατη σχετική απόφαση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν διευκρίνισε τους όρους με τους οποίους θα παρασχεθούν τα προβλεπόμενα δάνεια, όπως το επιτόκιο ή η διάρκειά τους.

Η Οικονομική Επιτροπή της ΕΕ (υφυπουργοί Ευρωζώνης-κεντρική τραπεζίτες) συνέρχεται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1800012

_____________

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ελληνικό αίτημα να συζητηθεί το θέμα.

_______________________

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να οριστικοποιήσει τους όρους στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσω του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης επίσημα για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο συνέδριο της Επιτροπής Δημοσιονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και ανεπίσημα ώστε να έχουν επαφές ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αν ο μηχανισμός οριστικοποιηθεί δηλαδή αν η ΕΕ ανακοινώσει ότι θα δανείσει την Ελλάδα π.χ. 12 δις ευρώ με επιτόκιο 4% ή 5% η αγορά θα έχει να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη κατάσταση και πιθανών να μειωθεί το spread.
H Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό αποτρεπτικά και στην έσχατη ανάγκη να κάνει χρήση του μηχανισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς υπάρχει ισχυρή προκατάληψη με τον ρόλο του ΔΝΤ.

bankingnews

ΥΠΟΙΚ: Καμία συζήτηση για τους όρους δανεισμού

διαψεύδουν ότι συζητούνται οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ σημειώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης

No comments: