8.4.10

«Υγιές και ισχυρό» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και ισχυρό τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι η όποια μείωση των καταθέσεων απεικονίζει τη συμπεριφορά του κοινού μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2010 και όχι τη σημερινή εικόνα. Έκτοτε, και κυρίως μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, το τραπεζικό σύστημα έχει επανέλθει σε μια ισορροπία.

Σύμφωνα με την πλευρά των τραπεζών, λόγω της δύσκολης συγκυρίας οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για αποπληρωμή υποχρεώσεων, εξυπηρέτηση των εμπορικών τους αναγκών και αποπληρωμή των εισαγωγών. Γι΄ αυτό, η μεγαλύτερη μείωση έχει σημειωθεί στις εταιρικές καταθέσεις όψεως και όχι στις καταθέσεις ιδιωτών.

Τονίζεται επίσης ότι η παραπάνω συμπεριφορά εξηγεί (κατ’ εκτίμηση) το 30% - 35% περίπου της μείωσης των καταθέσεων και για τους ίδιους λόγους το φαινόμενο μείωσης των καταθέσεων παρουσιάζεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους εν λόγω τραπεζικούς κύκλους, οι καταθέτες αποκτούν ελληνικά ομόλογα για υψηλότερες αποδόσεις, γεγονός το οποίο εξηγεί (κατ’ εκτίμηση) το 20% - 25% της μείωσης των καταθέσεων το τελευταίο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φυγή κεφαλαίου στο εξωτερικό.

Τονίζεται επίσης πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα 15% - 20% της μείωσης καταθέσεων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει μεταφερθεί σε θυγατρικές των Ελληνικών Τραπεζών στο εξωτερικό, που δεν επηρεάζει τη ρευστότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1799916

No comments: