Έκκληση για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος απηύθυνε χθες ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, τονίζοντας ότι ζούμε ένα "τέλος εποχής", μια πολιτική και κοινωνική κρίση που οφείλεται στην αυξανόμενη αναξιοπιστία των πολιτικών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και σε βαριά πολυετή και πολυεπίπεδη κρίση.
"Το μοντέλο λειτουργίας ή μάλλον της μη λειτουργίας του κράτους και των θεσμών έχει τελειώσει", είπε χαρακτηριστικά o κ. Βγενόπουλος στην εκπομπή "Νέοι Φάκελοι" του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως, παρότι είναι πολύ δύσκολο για το υπάρχον πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί την κρίση, ο κ. Παπανδρέου έχει την ευκαιρία να ηγηθεί μιας νέας εποχής, αρκεί να μη φοβηθεί το πολιτικό κόστος και τις τομές που πρέπει να γίνουν.
Διευκρίνισε όμως ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κυβέρνησης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς, πέρα από κάποιες επιτυχίες (όπως η ανάμιξη της Ευρώπης στον μηχανισμό διάσωσης), η λειτουργία του κράτους δεν έχει αλλάξει, ενώ παραμένουν οι ατυχείς επιλογές στη στελέχωση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.
"Έχουν γίνει σημαντικά λάθη", είπε, "με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον χώρο της υγείας όπου δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση, αλλά και σε θέματα όπως η κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας και ο κατακερματισμός του σε τρία διαφορετικά υπουργεία".
Ο κ. Βγενόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για το σε ισχύ Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι κρίθηκε από τις αγορές- και είναι- αναξιόπιστο, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι "δεν βγαίνουν τα νούμερα". Και τόνισε ότι χρειάζεται απαραιτήτως η εκπόνηση ενός νέου αξιόπιστου προγράμματος που θα πείσει τις αγορές.
Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας
Σε άλλη περίπτωση, υπογράμμισε, η βοήθεια εκ μέρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ (σ.σ.: την οποία θεωρεί πλέον απαραίτητη) δεν θα αλλάξει τα δεδομένα, τα spreads δεν θα μειωθούν και η χώρα θα οδηγηθεί σε καταστροφικές συνέπειες. Στο σημείο αυτό τόνισε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να αποδειχτεί είτε δαίμονας είτε σημαντική βοήθεια για τη χώρα, ανάλογα με την επιτυχία των διαπραγματεύσεων που θα διεξαγάγει η κυβέρνηση για τους όρους του προγράμματος βοήθειας, ώστε να υπάρξει αναπτυξιακή διέξοδος για την οικονομία.
"Το αν η χώρα θα χρεοκοπήσει στο μέλλον", είπε χαρακτηριστικά, "θα εξαρτηθεί από την ποιότητα και την επάρκεια των πολιτικών αποφάσεων".
Για να προχωρήσει η χώρα, πρόσθεσε, απαιτείται να υπάρξει κάθαρση και διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα, κι επανέλαβε τη θέση του για αναδρομικό πόθεν έσχες των πολιτικών από τότε που εισήλθαν στην πολιτική και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, όχι για να πάνε κάποιοι φυλακή, αλλά για να αποχωρήσουν. Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στο καυτό ερώτημα "πού πήγαν τα λεφτά" από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.
Οι…. "Παγκαλοσηφουνάκηδες"
"Πώς γίνεται", είπε καυστικά, "να γίνεται εξεταστική για την υπόθεση Siemens και να μην καλούν τον Έλληνα συνεταίρο της (σ.σ.: δηλαδή τον κ. Κόκκαλη), ο οποίος έχει διάφορους πολιτικούς φίλους και είναι κουμπάρος με τον κ. Πάγκαλο;".
Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες που εκτόξευσαν οι κ. Πάγκαλος και Σηφουνάκης για την ανάμιξη της MIG στον ΟΤΕ και στην Ολυμπιακή, ο κ. Βγενόπουλος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι οι δηλώσεις των δύο "ξεπερνούν τα όρια του ξύλινου πολιτικού λόγου και της λασπολογίας και καταλήγουν στο επίπεδο της… σαχλαμάρας".
Κάλεσε δε αμφότερους, εάν έχουν οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς τους, να το καταθέσουν ή να παραιτηθούν, αν έχουν έστω και στοιχειώδη πολιτική ευθιξία. "Δεν περιμένω από τον κ. Πάγκαλο να κάνει κάτι τέτοιο", πρόσθεσε, "αλλά ας μας δώσει λίγη διαφάνεια για τις δικές του κουμπαριές".
Για τον κ. Σηφουνάκη είπε ότι είναι αστείο ο αρμόδιος υπουργός να κάνει δηλώσεις για το θέμα της Ολυμπιακής, αντί να κάνει ο ίδιος ένα υπόμνημα και να το στείλει στη Δικαιοσύνη, εφόσον έχει τέτοια στοιχεία. "Ή είναι δόλιος ή είναι βλαξ", είπε.
Και οι δύο, ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, είναι πολιτικοί μουσειακού είδους, που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί. "Δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση με… Παγκαλοσηφουνάκηδες".
Σε ερώτηση γιατί ανέβασε τους τόνους μιλώντας για τους πολιτικούς και για το αν θα ασχοληθεί ο ίδιος με την πολιτική, ο ισχυρός άνδρας της MIG επανέλαβε τη θέση του ότι δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και πως δεν θα ασχοληθεί ακόμη κι αν του ζητηθεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Μίλησε όμως σκληρά για τη σημερινή πολιτική σκηνή. "Οι πολιτικοί", είπε, "έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Όταν βλέπω τους υπαίτιους να ακολουθούν ακόμη και τώρα τις ίδιες μεθόδους, θυμώνω".
"Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου", πρόσθεσε, "ίσως είναι τώρα η μόνη ελπίδα για τη χώρα. Δεν θα αντέξει όμως αν το επιτελείο του δεν εκτελεί, ούτε θα αντέξει τα σκάνδαλα που ενδεχομένως κυοφορούνται. Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν σκάνδαλα με τον τρόπο με τον οποίο έχει στελεχωθεί ο κρατικός μηχανισμός".
Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν άνθρωποι νέοι 40 - 45 ετών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την πολιτική. "Χρειάζεται κάθαρση και νέοι άνθρωποι για να δοθούν λύσεις. Αν δεν γίνει αυτό δεν έχουμε μέλλον".
Τα δύσκολα επόμενα χρόνια
Στα επόμενα 3 - 4 χρόνια, είπε ακόμη ο κ. Βγενόπουλος, νομίζω ότι θα ζήσουμε συνολικά την πτώση του βιοτικού μας επιπέδου. Αργότερα, εάν τα καταφέρουμε, θα έρθει ξανά η ανοδική πορεία. Το πόσα θα είναι αυτά τα χρόνια θα εξαρτηθεί από την ποιότητα και την επάρκεια του πολιτικού συστήματος. Αν δεν τρέξει ο κ. Παπανδρέου να διορθώσει τα λάθη, η χώρα πηγαίνει σε πολύ μεγάλη καταστροφή. Θα πάμε ολοταχώς για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και θα τεθεί θέμα για την παραμονή μας στην ευρωζώνη.
"Η Ελλάδα", κατέληξε, "είναι μια χώρα με πολλές πηγές πλούτου, με πολλές δυνατότητες, μπορούμε να τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αναπτυχθούμε μετά τον εμφύλιο που ήταν πολύ πιο δύσκολη κατάσταση, που άφησε τη χώρα με ερείπια, αλλά πρέπει να παλέψουμε. Ίσως πρέπει να κάνουμε και ακτιβισμό πολιτών, προς τη σωστή κατεύθυνση, για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο".
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/578923/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment