25.4.10

Η «Λαζάρντ» σε ρόλο συμβούλου κρίσης του Δημοσίου, έστω και καθυστερημένα

Κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση είναι η αλήθεια, αποφάσισε να αναθέσει τη διαχείριση της κρίσης στους επαγγελματίες τους είδους. Και έπειτα από μια αναζήτηση που κράτησε πάνω από μήνα, επιλέγει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την εταιρεία δημοσίων σχέσεων η οποία θα έχει ως αποστολή την «καλλιέργεια» των σχέσεων με τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ. Αρχικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αναζήτηση έγινε εντός των ελληνικών ορίων. Ομως, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις διεθνείς διασυνδέσεις που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση, και όχι μόνο, έγινε στροφή στο εξωτερικό, όπου και τελικά φαίνεται να βρέθηκε η εταιρεία που θα αναλάβει την αποστολή. Αυτό είναι το ένα βήμα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της καλύτερης διαχείρισης της κρίσης, η οποία αποδεικνύεται πολύπτυχη.

Το άλλο βήμα έχει να κάνει με τη διαχείριση των σχέσεων με τους μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικό χρέος, δηλαδή ομόλογα και τίτλους του Δημοσίου. Εν προκειμένω, το βήμα που γίνεται έχει να κάνει με την επιλογή μιας ξένης, και πάλι, εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τις σχέσεις μαζί τους, οι οποίες, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από «χίλια κύματα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, λέγεται ότι το βήμα έχει ολοκληρωθεί, καθώς η επιλογή έγινε στο πρόσωπο της «Λαζάρντ». Η εν λόγω είναι γαλλική, με πολύ καλό όνομα διεθνώς, το οποίο φρόντισε να μην αναμείξει σε κανενός είδους παιχνίδια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ένα από τα βασικά κριτήρια που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση στην πόρτα της είχε να κάνει με το γεγονός ότι αποδεδειγμένα δεν επενδύει σε ομόλογα, μετοχές ή άλλου είδους χρεόγραφα.

Η πρόσφατη εμπειρία με την Goldman Sachs ήταν τόσο τραυματική, ώστε αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που μέτρησε στην τελική επιλογή. Είναι άγνωστο τι θα μετρήσει στην πρώτη περίπτωση, αν και το γεγονός ότι για τη διαχείριση των σχέσεων με τα ξένα ΜΜΕ θα χρειαστεί ένα «σπίτι» που θα έχει αποδεδειγμένα καλές σχέσεις μαζί τους, θα είναι προφανώς το σημαντικότερο. Θεωρείται και είναι σίγουρο ότι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε καλύτερη πρόσβαση στους FT ή στη WSJ, η ζημία που θα είχε υποστεί η εθνική οικονομία θα ήταν συγκριτικά μικρότερη. Εστω και αργά, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται το κρίσιμο κενό και σπεύδουν τώρα να το καλύψουν, επιχειρώντας να σώσουν ό, τι είναι δυνατόν.

Ηδη το έκαναν στην περίπτωση της «Λαζάρντ», άνθρωποι της οποίας βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει τις ενημερωτικές επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο σχετικός κύκλος προβλέπει συναντήσεις με υπηρσιακούς παράγοντες του οικονομικού επιτελείου και κατόπιν διεθνείς επαφές με διαχειριστές ευρωπαϊκών κυρίως, αλλά και αμερικανικών, χαρτοφυλακίων. Ο, τι δηλαδή έκανε όλο το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα, ατύπως, η Goldman Sachs, με εξαιρετικά αμφισβητούμενα όμως αποτελέσματα, όπως προκύπτει τώρα εκ του αποτελέσματος...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_25/04/2010_398827

No comments: