- Το Μητρώο Πληθυσμού, στο οποίο θα εγγραφούν όλοι οι κάτοικοι της χώρας, ανεξαρτήτως καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.
- Το Μητρώο Νομικών Προσώπων, στο οποίο θα περιληφθούν όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το Δημόσιο ή χρηματοδοτούνται από τα κρατικά ταμεία. Το μητρώο αυτό στη συνέχεια θα εμπλουτιστεί με τα νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα.
- Το Μητρώο Περιουσιακών Στοιχείων, που θα περιλάβει αρχικά τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και στη συνέχεια όλα τα κινητά (αυτοκίνητα, σκάφη κ. λπ.). Βάση για την ανάπτυξή του θα αποτελέσει το ΕΤΑΚ, ενώ οι πιο αισιόδοξοι επιδιώκουν να εντάξουν σ' αυτό και άυλα περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις, μετοχές κ. λπ.).
Αφορμή για τη δημιουργία των τριών μητρώων αποτέλεσε η παντελής απουσία κεντρικού ελέγχου των φορέων που ελέγχονται είτε άμεσα είτε έμμεσα -δηλαδή η λειτουργία τους βασίζεται στις δημόσιες χρηματοδοτήσεις- από το Δημόσιο. Με την ανάληψη του έργου η αντιπροεδρία της κυβέρνησης βρήκε τρία αρχεία τα οποία, αν και δεν ήταν πλήρη, εκτιμάται ότι περιείχαν τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Τα αρχεία αυτά έδειξαν ότι υπάρχουν 2.000 οργανισμοί / φορείς που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο, χωρίς σ' αυτούς να περιλαμβάνονται οι ΟΤΑ (δήμοι, κοινότητες).
Η πρώτη εκκαθάριση έδειξε επίσης ότι υπάρχουν 2.500 μέλη διοίκησης διορισμένα από το Δημόσιο, περίπου 650 πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων και 80 διευθύνοντες σύμβουλοι. Οι τελευταίοι αριθμοί, όμως, είναι ελλιπείς, αφού για εκατοντάδες φορείς του δημόσιου τομέα δεν υπάρχει εικόνα ακόμη και για τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου, πόσω δε μάλλον για τη διάρθρωσή τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει ειδική εφαρμογή μέσω Διαδικτύου.
Σε ό, τι αφορά το Μητρώο Πληθυσμού, τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο μέσω του υπουργού κ. Γ. Ραγκούση, έχει δεσμευτεί να φέρει τη σχετική ρύθμιση μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο. Ωστόσο εκτιμάται ότι ενεργό ρόλο θα έχουν και άλλοι φορείς, όπως η ΓΓΠΣ η οποία επιχειρεί για πρώτη φορά μέσω του έντυπο Ε1 τη συσχέτιση του ΑΦΜ με τον αριθμό δημοτολογίου του φορολογούμενου. Επιδίωξη είναι η ενοποίηση των δύο αρχείων (ΤΑΧΙS-Δημοτολόγια), ενώ σε δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί η ενοποίηση του αρχείου με εκείνο του υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ) και στη συνέχεια με το αρχείο των ΑΔΤ που διατηρεί η ΕΛ. ΑΣ. Στόχος είναι δημιουργία της ενιαίας κάρτας πολίτη, η οποία θα παρέχει αμφιδρομή σύνδεση του πολίτη με την κάρτα, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιείται σε όλες τις συναλλαγές του το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι σήμερα, τα στοιχεία συναφών φορέων μεταξύ τους δεν έχουν καμία συμβατότητα μεταξύ τους και ούτε μπορούν να ανταλλαγούν ηλεκτρονικά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100036_25/04/2010_398829
No comments:
Post a Comment