Από την Κύπρο, όπου βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, ζήτησε να βρει το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του τρεις λίστες:
- Των αποκρατικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων κ.ο.κ.
- Των καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών.
- Των κλειστών επαγγελμάτων που θα ανοίξουν.
Επιπλέον, έχει ζητήσει τους φακέλους με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, προτάσεις για ΣΔΙΤ και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη. Ξέρει πολύ καλά πως αν δεν καταφέρει μέσα στον Μάιο να αλλάξει δραματικά τις κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας, τότε είναι βέβαιο πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή (από ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) νέων μέτρων. Κι άλλων περικοπών.
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν είναι η ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει να του παραδοθεί εντός των ερχόμενων ημερών και μία έκθεση για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της.
Ως «αντιστάθμισμα» προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να βελτιωθούν αυτές οι δύο βασικές παροχές του κοινωνικού κράτους. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί και ο νέος ασφαλιστικός νόμος, που δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει τελικά αυστηρότερες ρυθμίσεις.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=11070958
Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την τόνωση των εισροών του κράτους και την υλοποίηση του στόχου για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το πρώτο «πακέτο» συμμετοχών του Δημοσίου που θα επιχειρηθεί να παραχωρηθεί σε «στρατηγικούς επενδυτές». Εκτός από τις γνωστές περιπτώσεις της ΛΑΡΚΟ και των καζίνων μελετάται η παραχώρηση ποσοστού ως 49% αλλά και του μάνατζμεντ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η πώληση επιπλέον ποσοστού ως 10% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Πιο σύνθετες είναι οι περιπτώσεις του ΟΠΑΠ και του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Επιπροσθέτως έμφαση δίδεται στην προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ. Στον τραπεζικό κλάδο δεν αναμένονται κινήσεις, αν και σε αυτήν τη φάση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Η απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» εντός των κρατών – μελών που ορίζει η σχετική Κοινοτική Οδηγία δεν είναι μία απόφαση εύκολη για την κυβέρνηση.
Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για «ηρωικές» αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να καμφθούν οι σθεναρές αντιστάσεις των εμπλεκόμενων κλάδων.
Πρόκειται για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του οπτικού, του φαρμακοποιού, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα των αυτοκινητιστών (βυτιοφορείς, ταξί κλπ και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων για τα οποία η Ελλάδα έχει σχεδόν αποκτήσει σταθερή θέση στο «εδώλιο» της Κομισιόν λόγω της μη άρσης των περιορισμών που θέτει η εθνική νομοθεσία στην άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων.
«Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κλειστά επαγγέλματα» επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, «αλλά για περιοριστικές πρακτικές που τα συνοδεύουν και τις οποίες η εθνική νομοθεσία φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο να τις μεταλαμπαδεύσει από γενιά σε γενιά αποκτώντας έτσι στίγμα ιστορικής δραστηριότητας».
Τα τελευταία χρόνια τα κλειστά επαγγέλματα έχουν ανοίξει...μόνο στα λόγια. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού που αποτελεί και την αρμόδια αρχή που εξετάζει το θέμα των «κλειστών επαγγελμάτων» άφησε πολλάκις ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των γεωγραφικών περιορισμών που διέπει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το επάγγελμα του δικηγόρου το οποίο σύμφωνα με την Επιτροπή παραβιάζονται ευθέως οι κανόνες της Κοινής αγοράς και η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη με τις νομοθετικές διατάξεις που το υποστηρίζουν.
Είναι και το επάγγελμα του φαρμακοποιού για το οποίο όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι η «αναμέτρηση» με την διάταξη της εδαφικής απόστασης που ορίζει ο νόμος για το άνοιγμα νέου φαρμακείου θα είναι εξίσου σημαντική.
Αν και το ΚΕΠΕ στην μελέτη που συνέταξε το 2001 πρότεινε την «χαλάρωση» των ισχύοντων περιορισμών στο επάγγελμα του φαρμακοποιού για να μη δημιουργούνται υπεραξίες με τις άδειες, εντούτοις οι περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται. O νόμος προβλέπει ότι τα ιδρυόμενα φαρμακεία πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από αυτά που ήδη λειτουργούν, ενώ εν ισχύ βρίσκονται και οι πληθυσμιακοί περιορισμοί για τη χορήγηση άδειας.
Οι προϋποθέσεις αυτές που υποσκάπτουν τον ανταγωνισμό έχουν εκτινάξει στα ύψη τον «αέρα» που καταβάλλουν οι νέοι φαρμακοποιοί στους αποσυρόμενους για να αγοράσουν την άδεια ενός φαρμακείου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό βρίσκεται κοντά σε νοσοκομεία.
Το ίδιο συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και τους βυτιοφορείς, το επάγγελμα των οποίων διατηρεί ποικίλες προστατευτικές διατάξεις και απαγορεύσεις. Οι άδειες γι΄ αυτά τα δύο επαγγέλματα καθορίζονται και ελέγχονται από το κράτος.
Περιορισμένος είναι και ο αριθμός των αδειών για τα ταξί και τα υπεραστικά λεωφορεία, ενώ τα κόμιστρα καθορίζονται από το κράτος. Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για την ίδρυση εταιριών ΤΑΞΙ που μελετούσε κάποτε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.
Προστατευτικοί κανόνες λειτουργίας ισχύουν και για τους συμβολαιογράφους, με το κράτος να καθορίζει το όριο στις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ οι αμοιβές τους καθορίζονται σε κεντρικό επίπεδο.
Στους λογιστές ισχύουν εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουν (τιμοκατάλογος) και τους οδοντιάτρους για τους οποίους ισχύουν επίσης κατώτατες αμοιβές.
Τέλος, ευθεία παραβίαση της Κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων, πιστοποιητικών αλλά και των συναφών τίτλων στον τομέα της αρχιτεκτονικής, διαπίστωσε η Κομισιόν από την πλευρά της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή «κόκκινη κάρτα» έχει δεχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χώρα μας και για το γεγονός ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, η εγγραφή στο οποίο, είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, καθυστερεί σημαντικά κατά την διεκπεραίωση των φακέλων και τις εγγραφές των κοινοτικών υπηκόων, οι οποίοι είναι κάτοχοι των συγκεκριμένων τίτλων σπουδών.
bankingnews
Η κυβέρνηση, με δεδομένες τις ιδιαίτερα δυσάρεστες συνθήκες στις αγορές, που δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία ότι μπορούν να αντληθούν γρήγορα πολλά έσοδα ή αξιοποίηση ακινήτων, βάζει ως στόχο να μειώσει τα ελλείμματα προβληματικών εταιρειών. Το σχέδιο έχει άμεσο στόχο το δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων σε «προβληματικές» ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) κ.λπ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=150033
Σταδιακή μείωση συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων
Στα χέρια του υπουργού Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης A. Λοβέρδου βρίσκεται, από χθες, το προσχέδιο του νόμου για το νέο Aσφαλιστικό που προβλέπει τη σταδιακή μείωση (έως και 31%) στις «νέου τύπου» συντάξεις που θα χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2018 (σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου) ή από το 2013 (με βάση τη «σκληρή» γραμμή των τεχνοκρατών και της E.E που χθες επισκέφθηκαν τη Γραμματεία Kοινωνικών Aσφαλίσεων για το θέμα των δαπανών για τις συντάξεις).
Tο τελικό σχέδιο του υπουργείου που θα τεθεί για έγκριση σε κυβερνητικό επίπεδο:
«Πριμοδοτεί» όσους θα εμφανίζουν ασφάλιση διάρκειας από 37 40 έτη, προβλέποντας, για τις περιπτώσεις αυτές, τον υψηλότερο συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης, περί το 1,7% αντί του 2% που ισχύει σήμερα. Για περίοδο ασφάλισης έως τα 15 έτη, θα εφαρμόζεται ο πιο χαμηλός συντελεστής (περί το 1,8%) που θα προσαυξάνεται ανά πενταετία ενθαρρύνοντας την απασχόληση και την ασφάλιση.
Περικόπτει τα ποσά των νέων συντάξεων καθώς οι συντάξεις θα υπολογίζονται αρχικά με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών της δεκαετίας (αντί της 5ετίας που ισχύει σήμερα) και αργότερα με τη 15ετία και ολόκληρο τον εργασιακό βίο στην πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου.
Προβλέπει μεταβατική περίοδο και τη χορήγηση δύο τμημάτων συντάξεων για τη μετάβαση από το σημερινό στο νέο σύστημα. Για το διάστημα από το 2008 έως το 2012 η σύνταξη θα υπολογίζεται με το ισχύον σύστημα και για τη χρονική περίοδο από το 2013 έως το 2018 θα υπολογίζεται το δεύτερο τμήμα της σύνταξης με τους νέους συντελεστές. Aναγνωρίζει και θα επιστρέφει υπό τη μορφής αναλογικής σύνταξης, εφόσον δεν συμπληρώνεται η προϋπόθεση της 15ετούς ασφάλισης, τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27101189
No comments:
Post a Comment