2.4.10

Ηγείται της ανάκαμψης η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Bloomberg, Reuters, AP

Αύξηση για 13ο συναπτό μήνα κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή της Κίνας τον Μάρτιο, ενώ της Ινδίας σημείωσε άνοδο για 12ο συνεχή μήνα. Στην Ιαπωνία, το επιχειρηματικό κλίμα διαμορφώθηκε στα καλύτερα επίπεδα από την κατάρρευση της LehmaBrothers, το 2008. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας εκτινάχθηκαν κατά 35,1% και οι αυστραλιανές εισαγωγές μηχανολογικού και βιομηχανικού εξοπλισμού πραγματοποίησαν άλμα 23%, φθάνοντας στα υψηλά 10μήνου. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καθώς όλα δείχνουν, εξακολουθεί να ηγείται της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Ισχυρή άνοδος

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο επίσημος δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) της Κίνας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στις 55,1 μονάδες, έναντι 52 τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου - και μάλιστα τέτοια, ώστε να εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω μέτρα περιορισμού της ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα. Οι επιμέρους δείκτες παραγωγής, νέων παραγγελιών, νέων εξαγωγών, εισαγωγών και δημιουργίας θέσεων εργασίας κατέγραψαν ισχυρή άνοδο, όπως άλλωστε και οι τιμές. Πρόκειται για μια ένδειξη κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται όλο και ταχύτερα και οι εταιρείες επιχειρούν να περάσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 10,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2009, με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2007, χάρη στα μέτρα κρατικής στήριξης και το ρεκόρ δανεισμού. Σημειωτέον ότι ο παράλληλος PMI των HSBC Holdings και Markit Economics ανήλθε στις 57 μονάδες, το τρίτο υψηλότερο επίπεδο στα έξι χρόνια ύπαρξης της αντίστοιχης έρευνας.

Η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα -την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου- αποδεικνύεται «δώρο» για τις γειτονικές χώρες, όσο παραμένουν οι βραδείς ρυθμοί ανάκαμψης των μεγαλύτερων εξαγωγικών αγορών της Ασίας στη Δύση. Το άλμα των κορεατικών εξαγωγών υπήρξε μεγαλύτερο από το 32,9% που αναμενόταν, ενώ και στην Ιαπωνία οι εξαγωγές καταγράφουν σταθερά αυξανόμενη πορεία, κυρίως χάρη των πωλήσεων στην Κίνα, οι οποίες αντισταθμίζουν την ασθενή εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα Tanka της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ο δείκτης για τις μεγάλες βιομηχανίες αυξήθηκε για τέταρτο μήνα, στις -14 μονάδες. Παρότι ακόμα αρνητικός, διαμορφώνεται βελτιωμένος κατά 11 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μόλις πέρυσι -στο αποκορύφωμα της ιαπωνικής ύφεσης- είχε υποχωρήσει στο ιστορικό ναδίρ των -58 μονάδων.

Αύξηση εξαγωγών

Οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση των εξαγωγών τους κατά 4,5% το οικονομικό έτος 2010-11, έναντι πτώσης 18,3% για εκείνο που έληξε χθες. Τέλος, ο δείκτης εμπιστοσύνης για τις μικρές επιχειρήσεις, των οποίων η μοίρα είναι πιο συνδεδεμένη με την εγχώρια ζήτηση, βελτιώθηκε από τις -28 στις -19 μονάδες. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία αναπτύχθηκε κατά 3,8% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Στην Ινδία, τέλος, η παραγωγή των εργοστασίων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, έστω και αν η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κάπως σε σχέση με τα υψηλά 20μήνου που είχε φθάσει τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις HSBC/Markit, ο ινδικός ΡΜΙ υποχώρησε τον Μάρτιο στις 57,8 μονάδες, έναντι 58,5 τον Φεβρουάριο, παραμένοντας πάντως υψηλότερα από το όριο των 50 για έναν ολόκληρο χρόνο. Οπως λέει αναλυτής της HSBC, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ινδική ανάπτυξη θα είναι η αδυναμία να καλύψει τη ζήτηση λόγω ανεπάρκειας παραγωγικής δυνατότητας».

No comments: