Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης οδήγησε πέρυσι τις εισηγμένες επιχειρήσεις σε περικοπές 14.000 θέσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 3,9% του συνόλου των εργαζομένων στις εισηγμένες επιχειρήσεις (350.000 εργαζόμενοι). Σύμφωνα με την ανάλυση της χρηματιστηριακής Πήγασος ΑΕΠΕΥ, η κερδοφορία των εταιρειών υποχώρησε κατά 37% έναντι πτώσης 43% το 2008. Πολλές εταιρείες υπό την απειλή των αυξανόμενων επιτοκίων αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην άμεση αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων δανείων τους, αντλώντας την απαιτούμενη ρευστότητα από τα ταμεία τους. Αυτό αποτυπώνεται πλήρως στη μείωση κατά 7% των ταμειακών τους θέσεων.
Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων των εταιρειών το 2009 οδηγεί σε αποθαρρυντικές προβλέψεις και για το τρέχον έτος.
Οπως αναφέρεται στην ανάλυση της χρηματιστηριακής Πήγασος, αν υποτεθεί ότι η αγορά πρέπει να επιστρέψει σε ένα Ρ/Ε (πολλαπλασιαστή κερδών) μεταξύ 10 και 12, θα πρέπει η συνολική κερδοφορία να εμφανίσει αύξηση τουλάχιστον 70% - 90%. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη κι αν δεν υπάρξει έκτακτη εισφορά φέτος, είναι απίθανο να επιτευχθούν τόσο μεγάλα κέρδη.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_02/04/2010_396335
Οπως αναφέρεται στην ανάλυση της Πήγασος, «σε ό,τι αφορά την αγορά μόνο υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις δεν είναι η κερδοφορία του 2009, καθώς τα 80 δισ. ευρώ στα οποία διαπραγματεύεται η αγορά θα “απαιτούσαν” κέρδη της τάξεως των 6 ή 7 δισ. ευρώ για να θεωρηθεί ελκυστική. Οσο αισιόδοξα και αν προσεγγίσει κανείς την αγορά, τα νούμερα του 2009 θέλουν πολλή δουλειά για να έρθουν σε μια ισορροπία, αφού αν υποτεθεί ότι η αγορά πρέπει να επιστρέψει σε ένα Ρ/Ε (πολλαπλασιαστή κερδών) μεταξύ 10 και 12, θα πρέπει η συνολική κερδοφορία να εμφανίσει αύξηση τουλάχιστον 70 - 90%. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμα και αν δεν υπάρξει έκτακτη εισφορά φέτος, είναι απίθανο να επιτευχθεί τόσο μεγάλη διεύρυνση του αποτελέσματος».
Σχετικά με την εικόνα που θα εμφανίσουν εφέτος οι εισηγμένες αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι «τον πρώτο λόγο για το 2010 έχουν οι ισολογισμοί που μπορούν να κινηθούν ικανοποιητικά για έξι ή δώδεκα ακόμα μήνες σε ένα περιβάλλον χαμηλής ρευστότητας. Το θετικό αποτέλεσμα και τα καλά περιθώρια κέρδους είναι μια καλή ένδειξη ευρωστίας, το παιχνίδι ωστόσο παίζεται στην καλή διαχείριση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων μέχρις ότου υπάρξει κάποιο δυνατό σήμα ανάκαμψης της οικονομίας». Σημειώνεται ότι πέρυσι η κερδοφορία μειώθηκε κατά 37% έναντι της υποχώρησης κατά 43% το 2008. Ή, στη διετία η συνολική μείωση των κερδών διαμορφώθηκε στο 63%.
Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 10,53 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 6,2%. Η ζήτηση στο δ΄ τρίμηνο του 2009 παρέμεινε σε αρνητικούς ρυθμούς (-14,16%), διαμορφώνοντας χαμηλότερο κύκλο εργασιών κατά 12,6% στο σύνολο του έτους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100007_02/04/2010_396317
Πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών και το 2010 λόγω υψηλών προβλέψεων
Νέα σημαντική πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται το 2010, μετά την απότομη προσγείωση των κερδών του κλάδου κατά 65% για τη χρήση του 2009. Αν και οι τράπεζες κατάφεραν σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τη λειτουργική τους κερδοφορία, ωστόσο η σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων υποχρέωσε τις διοικήσεις στη διενέργεια υψηλών προβλέψεων, ψαλιδίζοντας την κερδοφορία.
Στη σημερινή συγκυρία άμεση προτεραιότητα για τις τράπεζες είναι η θωράκιση του ισολογισμού και η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η περαιτέρω αύξηση των καθυστερήσεων το 2010 αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο για τις τράπεζες και θα είναι το βαρίδι που θα οδηγήσει την κερδοφορία του κλάδου σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Η ένταση της αύξησης των καθυστερήσεων θα εξαρτηθεί από την ένταση της ύφεσης -αναλυτές προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος- και την εξέλιξη της ανεργίας. Η Moody’s εκτιμά ότι θα σημειωθεί επιδείνωση των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 και πιθανότατα και το 2011. Αποδίδει την επιδείνωση στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και μάλιστα ακριβώς λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών και αβεβαιοτήτων προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των μεγάλων ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Περαιτέρω αύξηση των επισφαλειών για το 2010 προβλέπει και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και μάλιστα προειδοποιεί ότι η επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων θα έχει βάθος. Η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνήθως παρουσιάζουν χρονική υστέρηση σε σύγκριση με τον οικονομικό κύκλο. Μεγάλη εστία πίεσης για την κερδοφορία του κλάδου αποτελεί και το πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργείται λόγω της άρνησης των ξένων τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές τράπεζες στη διατραπεζική αγορά (για διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας) εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_02/04/2010_396315
No comments:
Post a Comment