11.4.10

Τέσσερις μεγάλες δράσεις πληροφορικής που θα στηρίξουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Οι δράσεις που βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα είναι:

- Η διενέργεια ηλεκτρονικών κρατικών προμηθειών.

- Η δημιουργία συστήματος ελέγχου της συνταγογράφησης φαρμάκων.

- Η δημιουργία συστήματος ελέγχου της διάθεσης καυσίμων και τέλος

- Η δημιουργία «κάρτας πολίτη».

Μεγάλη πίεση

Μέλη της επιτροπής που συμμετέχουν στην πρωθυπουργική συνεδρίαση σημειώνουν ότι τα έργα αυτά μπορούν να είναι σε παραγωγή μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες δράσεις θέλουν μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης. Οπως όμως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η πίεση είναι μεγάλη, καθώς τα δημοσιονομικά βαραίνουν και ζήτησε απ’ όλους τους παράγοντες της πολιτείας, αλλά και τους ιδιωτικού τομέα να βάλουν πλάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προγραμματίζει σε 2-3 εβδομάδες να ξεκινήσει δοκιμαστικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες - κυρίως υλικών. «Εχουμε λάβει προσφορές από εταιρείες και μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε δοκιμαστικά με εκείνες τις εταιρείες που πρόσφεραν τις χαμηλότερες χρεώσεις», αναφέρει παράγοντας της κυβέρνησης. Παράλληλα δεν απέκλεισε, με βάση το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του σχετικού διαγωνισμού που διεξήχθη το καλοκαίρι περασμένο στο Γ΄ ΚΠΣ και αφορά τη δημιουργία συστήματος Ηλεκτρονικών Προμηθειών στη Γ.Γ. Εμπορίου, να γίνει η κατακύρωση του σχετικού έργου στον μειοδότη της διαδικασίας.Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πολλοί θεωρούν ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και ότι μια ασφαλής διαδικτυακή εφαρμογή θα είναι αρκετή για να δημιουργήσει την αίσθηση της παρακολούθησης της συνταγογράφησης φαρμάκων κι επομένως ν’ αυτοπεριορισθεί η σπατάλη. Το έργο ωστόσο αυτό είναι πιο πολύπλοκο, καθώς στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος εμπλέκονται πολλοί φορείς (υπουργεία, ασφαλιστικά ιδρύματα, νοσοκομεία, φαρμακεία κ.λπ.).

Καύσιμα

Η λειτουργία του κυκλώματος παρακολούθησης καυσίμων είναι ευκολότερη, δεδομένου ότι, όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον 1.800 μεταξύ 8.000 πρατηρίων διαθέτουν ήδη κονσόλες εκροών καυσίμων. «Η τεχνολογία υπάρχει, είναι διαθέσιμη και μένει η πολιτική βούληση μαζί με περίπου... 100-150 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή της». Το θετικό είναι ότι οι πρατηριούχοι έχουν την οικονομική δυνατότητα για την εγκατάσταση της κονσόλας εκροών, αλλά οι ίδιοι επιμένουν, εφόσον εγκατασταθούν συστήματα παρακολούθησης των εκροών, να εγκατασταθούν και συστήματα παρακολούθησης των εισροών καυσίμων στις δεξαμενές τους. Η κυβέρνηση δεν αρνείται τα συστήματα εισροών, αλλά εκτιμά η δημιουργία τους θα καθυστερήσει τους δικούς της στόχους που είναι η είσπραξη του ΕΦΚ και του ΦΠΑ από τις πωλήσεις καυσίμων. Τέλος, κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιδότησης της αγοράς κονσόλας εκροών καυσίμων.

Η «κάρτα πολίτη»

Η «κάρτα πολίτη» αναμένεται ν’ αποτελέσει το αντίστοιχο του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης των ΗΠΑ. Η κάρτα αυτή σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι δύσκολο ν’ αναπτυχθεί -έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν ανεπιτυχώς (λόγω πολιτικών αντιδράσεων) επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη- αλλά προαπαιτεί την ολοκλήρωση του Εθνικού Δημοτολογίου. Το έργο αυτό ξεκίνησε στο Γ΄ ΚΠΣ, αλλά φαίνεται ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα στην ολοκλήρωσή του. Εφόσον όμως ολοκληρωθεί, σχεδιάζεται οι πρώτες «κάρτες πολιτών» να διατεθούν πρώτα στους μετανάστες και στη συνέχεια στους Ελληνες πολίτες.

Μια κρίσιμη παράμετρος

Τα αποτελέσματα όλων των δράσεων πληροφορικής που συζητούνται σε πρωθυπουργικό επίπεδο θα είναι πενιχρά, αν δεν παραδοθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΟΠΣ ΓΛΚ). Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ξεκίνησε να υλοποιείται στο Γ΄ ΚΠΣ και είναι από τα λίγα έργα πληροφορικής που η υλοποίησή του συνεχίζεται απρόσκοπτα, τη στιγμή που εκατοντάδες άλλα έργα σταμάτησαν να υλοποιούνται από 1/1/2010, προκειμένου να βρεθεί η πηγή χρηματοδότησής τους. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του προϋπολογισμού του κράτους και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία από 1/1/2011. Απώτερος στόχος είναι η παρακολούθηση σε καθημερινή βάση των εσόδων και εξόδων του κράτους, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό. Το έργο έχει συμβατικό τίμημα 11,3 εκατ. ευρώ, αλλά, όπως επισημαίνεται, θα ολοκληρώθεί μέχρι τέλους του έτους, ακόμη κι αν χρειαστεί να δαπανηθούν εθνικοί πόροι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100025_11/04/2010_397102

______________

κλισέ "Υπάρχει περιθώριο γιατί είμαστε πίσω"

αυτό όμως σε επίπεδο κράτους, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά...

No comments: